Ιστορικό, εκθέσεις, συλλογές & εκδηλώσεις μουσείου, χώροι του μουσείου

MΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, μετά από τις εργασίες επέκτασης και πλήρους αναστήλωσής του (2009), αποτελεί έναν σύγχρονο μουσειακό χώρο υψηλών προδιαγραφών, περίπου 1000 τ.μ. ο οποίος,  συμπλήρωσε την παλιά Δημοτική Πινακοθήκη «Λ.Κανακάκις» (1992) και το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας (1995).

Διαθέτει μία μόνιμη συλλογή περίπου 680 έργων. Πρόκειται για αντιπροσωπευτικά έργα της δουλειάς του Ρεθύμνιου καλλιτέχνη Λευτέρη Κανακάκι και έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής πραγματικότητας από το 1950 ως σήμερα.

Το Μ.Σ.Τ. Κρήτης, στον κεντρικό του χώρο (Μεσολογγίου 32), παρουσιάζει, ανά περιόδους, μέρος από τα έργα της Μόνιμης Συλλογής ενώ σε κάποιες από τις αίθουσες του κτιρίου ή σε εναλλακτικούς χώρους που χρησιμοποιεί, φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις πανελλήνιου και διεθνούς περιεχομένου.
Παράλληλα πραγματοποιεί προγράμματα και συνεργασίες με φορείς αντίστοιχους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από το 1992 ως σήμερα έχουν οργανωθεί περίπου 160 εκθέσεις, μονογραφικές και θεματικές και έχουν εκδοθεί περίπου 85 κατάλογοι.
Παράλληλα κατά τη διάρκεια των εκθέσεων λειτουργούν ξεναγήσεις για παιδιά και ενήλικες.

Από το 1996, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Τομέα του Μ.Σ.Τ., δημιουργήθηκαν τα Εικαστικά Εργαστήρια (Χειμάρας 8) που απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες.