Παράλληλες, 1997 - Διάλεξη/Μάσκες

Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 1997
Διάλεξη με θέμα “Ο άνθρωπος μάσκα χωρίς μάσκα”
Νίκος Παπαγεωργίου, Εθνολόγος


Στο πλαίσιο της έκθεσης Παραδοσιακές και Λατρευτικές μάσκες από όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκε, στο Δημαρχείο Ρεθύμνης, διάλεξη με θέμα: “Ο άνθρωπος μάσκα χωρίς μάσκα”.

Ο Νίκος Παπαγεωργίου, εθνολόγος που εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Unesco, ταξίδεψε σ’ όλο τον κόσμο και κατάφερε να συγκεντρώσει μια αξιοθαύμαστη συλλογή από μάσκες που πέρα από το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν για τον θεατή, αποτελούν μαρτυρίες για της συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα των λαών από τους οποίους προέρχονται.

Ο ομιλητής προετοίμασε τους παρευρισκόμενους για το τι θα παρακολουθήσουν στην έκθεση, παρουσιάζοντάς τους ένα μέρος της πολύ ενδιαφέρουσας έρευνάς του.

Χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε:
“…Το να περιγράψει κανείς με λίγα λόγια την Πρωτόγονο τέχνη, δεν είναι εύκολη δουλειά, γιατί η τέχνη αυτή είναι σκορπισμένη σ’ όλο τον κόσμο και διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα καθώς επίσης και γιατί πολύ λίγες φυλές εξακολουθούν να παρουσιάζουν κάποια δραστηριότητα της μορφής αυτής.
Όμως, από την εποχή που οι μεγάλοι ζωγράφοι, σαν τον Πικάσο, τον Κλεε, τον Ματίς και άλλους, έστρεψαν την προσοχή του ανθρώπου στην πρωτόγονη Τέχνη, το ενδιαφέρον του κοινού γι’ αυτήν τη μορφή τέχνης παρουσίασε εντυπωσιακή άνοδο. Η μάσκα, χωρίς αμφιβολία, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο ν’ αλλάξει την προσωπικότητά του. Αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους τρόπους έκφρασης του ανθρώπου”…

Αμέσως μετά το τέλος της διάλεξης άνοιξε τις πόρτες της η έκθεση, στον κτίριο ΕΟΜΜΕΧ. 

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο