Παράλληλες, 1998 - Οικειότητες/Συνέδριο

Πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 1998 με μεγάλη επιτυχία η 2η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κέντρων Σύγχρονης Τέχνης CENTRES DES MARGES. Η Συνάντηση έγινε μετά από πρόταση της Μαρίας Μαραγκού, Διευθύντριας του Κέντρου Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης που είχε και την ευθύνη της οργάνωσης, προς τους συμμετέχοντες Διευθυντές αντίστοιχων κέντρων κατά τη διάρκεια των εργασιών της 1ης Συνάντησης τον Οκτώβριο του 1997 στο Στρασβούργο. 

Στη Συνάντηση έλαβαν μέρος οι Διευθυντές των Κέντρων Αλσατίας (Γαλλία), Βαλτικής (Σουηδία), Plzen (Τσεχία), Udine (Ιταλία), Βιέννη (Αυστρία), Μονάγρι (Κύπρος), Λευκωσία (Κύπρος), Σκόπελος, ΔΕΣΤΕ (Αθήνα), και οι Ευρωπαίοι παράγοντες Jean – Yves Bainier (Υπουργείο Πολιτισμού Γαλλίας) και Δημήτρης Κωνσταντινίδης (Πρόγραμμα APOLLONIA). 

Στη Συνάντηση που άρχισε στις 11:00 το πρωί στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου TheArtemis, με την ανάγνωση του χαιρετισμού του Υπουργού Πολιτισμού κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, την εισήγηση και το καλωσόρισμα του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Δημήτρη Αρχοντάκη και το χαιρετισμό του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, η Διευθύντρια του Κ.Σ.Ε.Δ. έκανε μια εισαγωγική ομιλία και έδωσε το λόγο στους διευθυντές των κέντρων που προσκλήθηκαν για πρώτη φορά σ’ αυτή τη 2η Συνάντηση, για να παρουσιάσουν τα Κέντρα τους. Στη συνέχεια, πήραν το λόγο και οι άλλοι συμμετέχοντες, ενώ στην απογευματινή συνεδρία, ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, υπεύθυνος του ευρωπαϊκού πολιτιστικού προγράμματος APOLLONIA, μίλησε αναλυτικά για τους στόχους και τη δομή του και προχώρησε στην ανακοίνωση του νέου προγράμματος AVIGNON 2000.

Το πρόγραμμα APOLLONIA, στο οποίο συμμετέχει το Κέντρο Ρεθύμνης εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στοχεύει στην ανάπτυξη του διαλόγου στη σύγχρονη τέχνη ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτές της πρώην ανατολικής Ευρώπης. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εκτός από το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης, το CRAC Αλσατίας και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Καρλσρούης στη Γερμανία. Η έκθεση Η Φύση σε Δέκα κεφάλαια με τη συμμετοχή Τσέχων καλλιτεχνών, αποτελούσε μέρος του προγράμματος και παρουσιάστηκε από το Κ.Σ.Ε.Δ. στις 5 Ιουνίου 1999 στο Ρέθυμνο. 

Το πρόγραμμα AVIGNON 2000 εντασσόταν στο γνωστό Φεστιβάλ της Avignon, που συμπεριελάμβανε στις εκδηλώσεις του και την σύγχρονη εικαστική δημιουργία της Ευρώπης. Ο κ. Κωνσταντινίδης μετέφερε την πρόταση του Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Beck για την κατάθεση σχετικής πρότασης από το Κ.Σ.Ε.Δ. Ρεθύμνης.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε ακούστηκαν απόψεις για την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στα Κέντρα και τους τρόπους υλοποίησης κοινών προγραμμάτων δράσης.

Αποφασίστηκαν περαιτέρω πρωτοβουλίες για την προώθηση των καλλιτεχνών των ευρωπαϊκών χωρών, για την αξιοποίηση του καλλιτεχνικού δυναμικού των χωρών της Νοτίου Ευρώπης οι οποίες αισθάνονται αποκομμένες από τα ευρωπαϊκά κέντρα της τέχνης και η συνδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης με ειδικό γραφείο που θα εδρεύει στο Στρασβούργο.

Έγινε αποδεκτή η πρόταση της Διευθύντριας του Κέντρου Ρεθύμνης για τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού θεσμού που θα ενεργοποιείται στο Ρέθυμνο κάθε 3 ή 4 χρόνια. Η πρόταση περιελάμβανε δημιουργία έργων σε χώρους της πόλης, σε διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου, σε αγροτικές περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό ενδιαφέρον ή σε ιστορικούς οικισμούς. 

Στο τέλος της συνάντησης αποφασίστηκε να καθιερωθεί ο θεσμός των συναντήσεων αυτών και των εκθέσεων σε ετήσια βάση. Για την τρίτη συνάντηση υποψηφιότητα έβαλε η Αυστρία ενώ το Κέντρο Ρεθύμνης πρότεινε την Κύπρο

Αξίζει να σημειωθεί ότι προτάθηκε στον Δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Δημήτρη Αρχοντάκη να γίνει μέλος της Επιτροπής Ευρωπαίων Δημάρχων που λειτουργούσε τιμητικά στο πλαίσιο του προγράμματος APOLLONIA. Ο κ. Δημήτρης Αρχοντάκης, προτάθηκε στην επιτροπή ως Δήμαρχος μίας πόλης της Μεσογειακής Λεκάνης της Ευρώπης που μετέχει σε προγράμματα που προωθούν την ευρωπαϊκή καλλιτεχνική δημιουργία. 

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου το βράδυ έγιναν με μεγάλη επιτυχία, στο παράρτημα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στο λόφο Ευληγιά, τα εγκαίνια της έκθεσης ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΕΣ στην οποία συμμετείχαν 14 καλλιτέχνες που εκπροσωπούσαν αντίστοιχα ευρωπαϊκά κέντρα τέχνης. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης ενώ η έκθεση με την ευγενική χορηγία του Ζαχαρία Πορταλάκη

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ:

 • CRAC  ΑΛΣΑΤΙΑΣ – ΓΑΛΛΙΑ, Jean Jerome, Πρόεδρος Δ.Σ.
 • Υπουργείο Πολιτισμού Γαλλίας, Jean Yves Bainier, Σύμβουλος Υπουργείου στην Αλσατία
 • Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Υπεύθυνος Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Προγράμματος Apollonia
 • Baltic Art Center / Visby – Σουηδία, Johan Pousette, Project Manager
 • X-Centrum / Plzen – Δημοκρατία Τσεχίας, Helena Fenclova, Διευθύντρια
 • OK Centrum fur Gegenwurstkunst – Αυστρία, Norbert Schweizer, Υποδιευθυντής
 • Centro Friulano Arti Plastiche – Udine – Ιταλία, Sabrina Nola, Καλλιτέχνης στην έκθεση Οικειότητες
 • Monagri Foundation – Κύπρος, Richard Sale – Διεθυντής, Alison Side – Διευθύντρια Διοικητικού
 • Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Γιάννης Τουμαζής, Διευθυντής
 • Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου, Γιάννης Δήμου, Διευθυντής
 • Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ – Αθήνα, Κατερίνα Γρέγου, Διευθύντρια
 • Υπουργείο Πολιτισμού, Εύη Λαλαπάνου, Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο