Παράλληλες, 2013 - Παρουσίαση βιβλίου/Καρπός Ήλιου

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Παρουσίαση βιβλίου και εκπαιδευτική δράση
Η αλήθεια του παραμυθιού και ο καρπός του Ήλιου
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013, 11:30 π.μ.
Παρουσίαση - Υλοποίηση: Θεοδοσία Αργυράκη - Ασαργιωτάκη


Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στα πλαίσια της έκθεσης "Αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη" που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Τοπική Επιτροπή Ρεθύμνου της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, παρουσίασε εκδήλωση – εικαστική δράση αφιερωμένη στο παραμύθι Η αλήθεια του παραμυθιού και ο καρπός του Ήλιου”.Η Θεοδοσία Αργυράκη-Ασαργιωτάκη με την διπλή της ιδιότητα ως συγγραφέας και ζωγράφος, μέσα από το εικαστικό και λογοτεχνικό της λεύκωμα “Η αλήθεια του παραμυθιού και ο καρπός του Ήλιου”, αναφορά στο ανυπότακτο πνεύμα του Ν. Καζαντζάκη και μέσα από την μαγεία των χρωμάτων, της τέχνης και της ποίησης του παραμυθιού, θέλησε να αγγίξει απρόσιτα  αλλά πανανθρώπινα  ερωτήματα όπως είναι η ψυχή και ο θάνατος που προβληματίζουν κάθε παιδί και νέο που αναζητά την αλήθεια της ζωής και την ελευθερία της σκέψης.

Μέσα από τον λόγο, την προβολή εικόνων του έργου “Η αλήθεια του παραμυθιού και ο καρπός του Ήλιου”, τα παιδιά θα ξετυλίξουν το κουβάρι του μύθου, να ανακαλύψουν τις κρυμμένες αλήθειες δημιουργικά, συνδυάζοντας την εκπαιδευτική γνώση και δράση, με την ελεύθερη και εμπνευσμένη ψυχαγωγία της τέχνης.

Στο πρώτο μέρος, το οποίο απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, πραγματοπόιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου η οποία περιελάμβανε αφήγηση και προβολή εικόνων.

Στο δεύτερο μέρος πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική δράση η οποία απευθυνόταν σε παιδιά ηλικίας 9 – 12 ετών.
Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ήταν περίπου 1 ώρα και τριάντα λεπτά. Είσοδος ελεύθερη.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη» πραγματοποιήθηκαν, μετά από συνεννόηση, ξεναγήσεις από την επιμελήτρια Χρυσούλα Σκεπετζή.

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο