Παράλληλες 2018 - Hanji Fashion Show

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Hanji Fashion Show
Ένα σημαντικό γεγονός μόδας που αντικατόπτριζε
τα συναισθήματα του Κορεάτικου λαού

Χώρος:
Πλατεία Μικρασιατών, παλιά πόλη Ρέθυμνο
Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018
21:00 το βράδυΤο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο πλαίσιο των εικαστικών του δράσεων δημιούργησε, για άλλη μία φορά, έναν διάλογο δύο πολιτισμών, Ελλάδας – Κορέας δίνοντας την ευκαιρία της γνωριμίας με καλλιτέχνες της Ασιατικής τέχνης.

Κεντρική δράση αυτού του διαλόγου η έκθεση με τίτλο «Χάρτινο το Φεγγαράκι», που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 1 Ιουνίου, με τη συμμετοχή διεθνών καλλιτεχνών και την επιμέλεια της Δρ. Θάλειας Βραχοπούλου που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση χρησιμοποίησε ως αντιφατικό στοιχείο, τον τίτλο του παλιού ελληνικού τραγουδιού Χάρτινο το Φεγγαράκι του συνθέτη Μάνου Χατζηδάκη (1925-1994), σε στίχους του Νίκου Γκάτσου (1911-1992). Ένα τραγούδι που γράφτηκε το 1949 για το έργο Λεωφορείον ο Πόθος του Τένεσι Ουίλιαμς το οποίο παίχτηκε στο θέατρο τέχνης του Κάρολου Κουν με πρωταγωνίστριατη Μελίνα Μερκούρη (περισσότερες πληροφορίες www.cca.gr).

Hanji Fashion Show
Μία επίσης ξεχωριστή δράση, το Hanji Fashion Show”,  θα παρουσιάστηκε την Πέμπτη 31 Μαΐου, στις 21:00 το βράδυ, στην Πλατεία Μικρασιατών, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.
Το "Hanji Fashion Show" έχει αναγνωριστεί ως μοναδικό γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει τον συναισθηματικό κόσμο του Κορεάτικου λαού και έχει λάβει πρόσκληση διοργάνωσης από 20 χώρες που ανήκουν σε Ευρώπη, Ασία και Ηνωμένες Πολιτείες.
Η δημιουργική ομάδα του Hanji Fashion Show, παρουσίασε την Κορεατική κουλτούρα στην ενδυμασία, χρησιμοποιώντας ως βασικό συστατικό για τη δημιουργία των ρούχων, το παραδοσιακό χειροποίητο κορεάτικο χαρτί Hanji.
Οι δημιουργίες από το χαρτί Hanji, προβάλλουν τα υλικά και άυλα στοιχεία του πολιτισμού της Κορέας. Η αρχιτεκτονική, η ζωγραφική, η φύση και η πνευματική κληρονομιά της χώρας αποτυπώνεται στις σχεδιαστικές δημιουργίες της ομάδας. 
Μέσα από αυτό το διαφορετικό γεγονός, δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να κατανοήσει την Κορεάτικη παράδοση γύρω από το χαρτί 'hanji', καθώς και τον συναισθηματικό κόσμο των Κορεατών.

Το χαρτί Hanji κατασκευάζεται από τον εσωτερικό φλοιό του PaperMulberry, ένα δέντρο που προέρχεται από την Κορέα και αναπτύσσεται στα βραχώδη βουνά της, γνωστά στην κορεάτικη γλώσσα ως dak.
Εμφανίστηκε στην αρχαία Κορέα σε διάφορες μορφές. Είτε σαν χαρτί γραφής, είτε σε κατασκευές καθημερινής χρήσης, ιατρικά βοηθήματα (επιδέσμους), ή στην κατασκευή βιβλίων (εξαιτίας της αντοχής του στον χρόνο).

Την επίδειξη συνόδευσε με γλυκές μελωδίες η μουσικός Kang Sung Mi, με κορεάτικους ήχους που αποδόθηκαν με το παραδοσιακό μουσικό όργανο Gayageum.

Εκπρόσωποι – Δημιουργοί του HanjiGroup:
CHOJIN-EI, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας Wonkwang, Iksan, Κορέα
Sungshin Women’s University (Ph.D) - Σχεδιαστής Μόδας
JeonYang-Bae, Καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Kunjang, Κορέα
Πανεπιστήμιο Hongik (M.F.A &Ph.D) - Διευθύνων Επίδειξης Μόδας
LimYoung-Ju, Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας (Konyang Social Welfare Center), Κορέα
Αντιπρόεδρος του Jeonju Fashion Association - Σχεδιαστής Μόδας

Για την πραγματοποίηση της Επίδειξης μόδας που διοργάνωσε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο Ρέθυμνο, συνέβαλλαν με την εμπειρία τους η Μαρία Τσουκνάκη – εικαστικός, σκηνογράφος και ο Στέλιος Ρουκουνάκης – σχεδιαστής μόδας, ενδυματολόγος.

Πολύτιμη υπήρξε η συμμετοχή του τμήματος Αισθητικής & Κομμωτικής του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου και των Υπεύθυνων Καθηγητών των Εργαστηρίων Αισθητικής & Κομμωτικής όπου με μία ομάδα μοντέλων, κομμωτών και μακιγιέρ ανέδειξαν την κορεάτικη μόδα και κουλτούρα του Hanji Fashion Show:

Μακιγιάζ & Κομμώσεις:  1ο ΕΚ Ρεθύμνου, εργαστήρια Αισθητικής & Κομμωτικής
Συντονισμός: Βιβιλάκη Ελισσάβετ
Μακιγιάζ: Σταθοπούλου Ιωάννα, Νταβιγλάκης Ζαχαρίας
Κομμώσεις: Ζαπάντη Αθηνά, Σοκόλη Μαρία
Συμμετείχαν ως μοντέλα οι μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου

Τα συστήματα φωτισμού και ήχου για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ήταν χορηγία της Tim Sound, Τιμόθεος Εμμ. Βροντάκης.