Παράλληλες, 2002 - Φεστιβάλ Πιθαριών

Πολιτιστική Ολυμπιάδα, Δήμος Ρεθύμνης
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης

και
Γιορτή Πιθαριών
31 Αυγούστου 2002, μαρίνα Ρεθύμνου
Από τις 7 το πρωί έως τις 12  το βράδυ

Για πρώτη φορά παγκοσμίως οργανώνεται το Διεθνές Φεστιβάλ Πιθαριών που πραγματοποιείται στο χώρο της μαρίνας του Ρεθύμνου. Το Φεστιβάλ Πιθαριών κλείνει τις εκδηλώσεις του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Ακαδημίας Κεραμικής (IAC) και του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Η Τέχνη του Πηλού: Αναφορές στο παρελθόν, προοπτικές για το μέλλον» που γίνονται στη χώρα μας και εντάσσονται στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Ξημέρωμα της 31ης Αυγούστου φτάνει στο Ρέθυμνο ένα πλοίο με 400 συνέδρους από όλο τον κόσμο, ειδικούς μελετητές και καλλιτέχνες της τέχνης του πηλού. Στις 7 το πρωί πέντε παραδοσιακοί πιθαράδες από την Αιθιοπία, τη Γαλλία, την Ινδία, την Κίνα και το Περού μαζί με δύο Έλληνες πιθαράδες από το Θραψανό-Ηράκλειο Κρήτης και τις Μαργαρίτες-Ρέθυμνο Κρήτης, θα δουλέψουν δημόσια επιδεικνύοντας τις τεχνικές κατασκευής πιθαριών, όπως διαφοροποιούνται ανάλογα με τα υλικά, τον τρόπο σκέψης και την αντίληψη του κάθε τόπου.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί, από τον Τομέα Εικαστικών Εργαστηρίων του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης, πρόγραμμα στο οποίο θα πάρουν μέρος παιδιά από την Κρήτης καθώς και 60 παιδιά από την Ουκρανία που φιλοξενεί ο Δήμος Ρεθύμνης.

Με το τέλος των εργασιών θα ακολουθήσει μεγάλη γιορτή με θέατρο δρόμου, παντομίμα, συγκροτήματα με οργάνωση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και κρητικούς χορούς από τον Όμιλο Βρακοφόρων και το Λύκειο Ελληνίδων με οργάνωση του Δήμου Ρεθύμνης.

Από τις 14:30 ως τις 18:30, στον κινηματογράφο «Παντελή» θα προβάλλονται ταινίες για την κεραμική.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του συνεδρίου που ξεκινά στην Αθήνα και κορυφώνεται στο Ρέθυμνο θα είναι επισκέψιμο μέσω του διαδικτύου του Υπουργείου Πολιτισμού και της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο