Εικαστικά Εργαστήρια, 2017 - Σιτορέγκο, Τρούλη

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ –ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Με αφορμή την έκθεση του Ανδρέα Σιτορέγκο, Ανθρωπόκαινος 20°C,  στο Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, πραγματοποιήθηκε, μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα Εχθροί και φίλοι της γης...

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, συμμετείχαν 16 παιδιά του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής «Μορμόλης» και την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 57 παιδιά του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής «Χαρούμενο Εργαστήρι». Τα παιδιά στο πλαίσιο του προγράμματος συζήτησαν για την Κλιματική Αλλαγή, αξιοποιώντας τα έργα του Ανδρέα Σιτορέγκο με βιωματικό, παιγνιώδη τρόπο. Ο στόχος ήταν η αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης των παιδιών μας.

Τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα πραγματοποιήθηκαν από τη Μουσειοπαιδαγωγό Σοφία Τρούλη.
Κείμενο Δημοσιευμένο από το Κέντρο Προσχολικής Αγωγής Μορμόλης:
«Τα μορμολάκια στην έκθεση του κ. Σιτορέγκο: Ανθρωπόκαινος 20° C».

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, τα μεγαλύτερα παιδιά μας από το Κέντρο Προσχολικής Αγωγής «Μορμόλης», παρευρέθησαν στην έκθεση «Ανθρωπόκαινος 20° C», στο τζαμί Καρά Μουσά Πασά, όπου βίωσαν μια διαφορετική εμπειρία.

Στα πλαίσια ενός μουσειοπαιδαγωγικού προγράμματος σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, τα μορμολάκια μας εξερεύνησαν τον χώρο, ξεναγήθηκαν και προβληματίστηκαν γύρω από το θέμα που διαπραγματεύεται η έκθεση. Ακόμη εξέφρασαν τις απόψεις τους για τις διαφορετικές βιντεοπροβολές, τις συνέδεσαν με βιωματικές δραστηριότητες με την κ. Σοφία και με πειράματα, επιλύοντας έτσι τις απορίες τους.
Το αποτέλεσμα ήταν τα παιδιά μας να κατανοήσουν με πρωτότυπο τρόπο την επίπτωση της ανθρώπινης δράσης στον πλανήτη μας.

Η αύξηση της θερμοκρασίας, το λιώσιμο των πάγων, τα ζώα στους πόλους της γης που τείνουν να αφανιστούν, η καταστροφή του πλαγκτόν, η δυσλειτουργία της τροφικής αλυσίδας, η αύξηση της στάθμης του νερού και πολλοί ακόμη προβληματισμοί προκύπτουν στον επισκέπτη.

Πραγματικά είναι αξιοθαύμαστο ότι ο καλλιτέχνης, κ. Σιτορέγκο, κατάφερε να μας μυήσει, να μας ευαισθητοποιήσει, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά για την προστασία του περιβάλλοντος και για τη διατήρηση του φυσικού μας πλούτου.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και για την εποικοδομητική συνεργασία που μας προσφέρει το Μ.Σ.Τ. και ιδιαιτέρως την μουσειοπαιδαγωγό κ. Σοφια Τρούλη! 

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο