Εικαστικά Εργαστήρια, 2017 - Δανεισμός Μουσειοβαλίτσας

Δελτίο Τύπου
Πρόσκληση προς Εκπαιδευτικούς

«Το Μουσείο Ταξιδεύει»
Νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Δανεισμού Μουσειοβαλίτσας

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο               Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, φιλοξενεί στο Ρέθυμνο το πρόγραμμα «Το Μουσείο ταξιδεύει» από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε μορφή μουσειοβαλίτσας.

Πρόκειται για δύο Μουσειοσκευές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, δύο βαλίτσες με ακριβή αντίγραφα κεραμικών αγγείων η μία και κυκλαδικών ειδωλίων η άλλη, συνοδευόμενες από εκπαιδευτικό υλικό σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, χάρτες, εκπαιδευτικά και εικαστικά παιχνίδια, βιβλία, αλλά και εργαλεία. 

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο ώστε να φέρει τον κόσμο του μουσείου πιο κοντά στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς με ένα τρόπο ιδιαιτέρως ελκυστικό, δίνοντας τη δυνατότητα για μάθηση μέσα από εναλλακτικούς τρόπους. Τα παιδιά αγγίζουν, παίζουν, εμπνέονται και δημιουργούν. Οι μουσειοσκευές ως πρέσβεις εκπαίδευσης και πολιτισμού θα ταξιδέψουν δωρεάν από σχολείο σε σχολείο με τη συνδρομή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Τα παιδιά μέσα από το πλούσιο υλικό που φυλάσσεται μέσα στις βαλίτσες θα πάρουν πληροφορίες όπως:
Πώς κατασκευάζονταν τα κεραμικά αγγεία στην Αρχαία Ελλάδα;
Πώς τα διακοσμούσαν;
Πόσο μπορεί να κόστιζαν;
Πώς ζούσαν στις αρχαίες Κυκλάδες;
Πώς ήταν τα κυκλαδικά ειδώλια και γιατί;
Είναι μορφές πρωτόγονες ή μοντέρνες;
Τι είναι η αφαίρεση στην τέχνη και τι σχέση μπορεί να έχει ένας μοντέρνος καλλιτέχνης όπως ο Picasso, ή ο Modigliani, ή ο Brancusi και τόσοι άλλοι με τα αρχαία Κυκλαδικά ειδώλια ή με τη ζωγραφική πάνω στα αρχαία κεραμικά αγγεία;

Παράλληλα:
Προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για τις μουσειοσκευές θα προσφέρονται την τρέχουσα σχολική χρονιά στους χώρους των Εικαστικών Εργαστηρίων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης. Οι μαθητές των σχολείων και κατόπιν του δανεισμού των μουσειοσκευών θα μπορούν να τα παρακολουθήσουν ώστε να κατανοήσουν σε βάθος τη σύνδεση της τέχνης των κυκλαδικών ειδωλίων και της αρχαίας κεραμικής με τη μοντέρνα τέχνη όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και μέσα από βιωματικά εργαστήρια κεραμικής και ζωγραφικής.

Υπεύθυνος επιμέλειας του προγράμματος και συντονισμού του δανεισμού:
Μαρία Έρνεστ Φραγκοπούλου, Ιστορικός Τέχνης, Εικαστικός,
Μουσειοπαιδαγωγός στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.  


Επικοινωνία:
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο
Εκπαιδευτικός Τομέας – Εικαστικά Εργαστήρια
Χειμάρας 8, Ρέθυμνο
Τ: 28310-57353, F: 28310-57353

Μουσειοσκευές: 28310-56332, 6944761697

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο