Εικαστικά Εργαστήρια, Χριστούγεννα 2016 - Τόλκιν, Φραγκ.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Εκπαιδευτικός Τομέας - Εικαστικά Εργαστήρια 
Τα Χριστούγεννα του Τόλκιν

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
για σχολεία, για οικογένειες με παιδιά, ή και ομάδες (8 και άνω ατόμων)
προτεινόμενη ηλικία 5-12


Τον Δεκέμβριο 2016, τα Εικαστικά Εργαστήρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, πρόσφεραν στους μικρούς φίλους ένα χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα με τίτλο "Τα Χριστούγεννα του Τόλκιν". Το πρόγραμμα συνδύαζε εργαστήρι εικονογράφησης με την αφήγηση ιστοριών γραμμένων από τον σπουδαίο Άγγλο συγγραφέα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, J. R. R. Tolkien.

Τα παιδιά του συγγραφέα Τόλκιν λάβαιναν κάθε Χριστούγεννα, από το 1920 έως το 1942, έναν φάκελο με γραμματόσημο από τον Βόρειο Πόλο. Ο φάκελος περιείχε ένα γράμμα από τον Πατέρα των Χριστουγέννων που δεν είναι άλλος από τον Άγιο Βασίλη. Οι επιστολές, γραμμένες με τρεμουλιαστό γραφικό χαρακτήρα έλεγαν υπέροχες ιστορίες για τον Βόρειο Πόλο, τις σκανταλιές του Πολικού Αρκούδου, τις διάφορες περιπέτειες με τα ξωτικά και τους καλικάτζαρους. Ο Τόλκιν συνόδευε τα γράμματα με ζωγραφιές που ο ίδιος έφτιαχνε και όπου ζωντάνευε περαιτέρω αυτός ο κόσμος.

Οι επιστολές αυτές είναι ένα υπέροχο λογοτεχνικό και εικαστικό υλικό που αξίζει να το γνωρίσουν τα παιδιά. Εικόνες αλλά και γραφή πλούσια και με σπουδαία κρυμμένα μηνύματα που σας καλούμε να τα γνωρίσουμε μαζί.

Το πρόγραμμα απευθυνόταν,  σε σχολεία καθώς και σε οικογένειες με παιδιά ή και σε άλλες ομάδες ατόμων κατόπιν συνεννόησης.

Υλοποίηση: Μαρία Έρνεστ Φραγκοπούλου (Ιστορικός Τέχνης, Εικαστικός, Μουσειοπαιδαγωγός).


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Εκπαιδευτικός Τομέας – Εικαστικά Εργαστήρια
(Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ρεθυμνης)
Χειμάρας 8  74 131 Ρέθυμνο
Τ: +30 28310 57353, F: +30 28310 57353
E-mail: ikaerg@cca.gr • http\\:www.cca.gr

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο