Εικαστικά Εργαστήρια, 2018 - Τρούλη, Παίζοντας με τα χρώματα

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Εκπαιδευτικός Τομέας – Εικαστικά Εργαστήρια

Διδακτικό Έτος: 2017 - 2018
Τμήμα:  Μουσειοπαιδαγωγικό 
ΘΕΜΑ:    
Παίζοντας με τα χρώματα και σχήματα εκεί που τέχνες, επιστήμες και μουσική συναντιούνται.

Απρίλιος - Μάιος 2018
Χώρος υλοποίησης προγράμματος:
Μ.Σ.Τ. Κρήτης – Μεσολογγίου 32


Ο Εκπαιδευτικός Τομέας και τα Εικαστικά Εργαστήρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, με αφορμή την έκθεση Αρμάος-Πορταλάκη: Πορεία για δύο, υλοποίησαν το Μουσειοπαιδαγωγικό Πρόγραμμα: Παίζοντας με τα χρώματα και τα σχήματα εκεί που τέχνες, επιστήμες και μουσική συναντιούνται, στους χώρους του Μ.Σ.Τ. Κρήτης.
Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε ομάδες μαθητών νηπιαγωγείου, δημοτικού αλλά και σε φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης και Μεταπτυχιακούς Φοιτητές των Επιστημών Αγωγής, Κριτικής Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.


Περιγραφή:
Γνωριζόμαστε και συζητάμε τα χρώματα και τα σχήματα. Κάνουμε πειράματα για να διαπιστώσουμε τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες των χρωμάτων, ό,τι το χρώμα είναι φως. Δραματοποιούμε το παραμύθι της Ντίνας Λεμπιδάκη για τις 3 γραμμούλες, την κόκκινη, την κίτρινη και τη μπλε και συζητάμε για τα βασικά και τα συμπληρωματικά χρώματα. Βρίσκουμε σχήματα και χρώματα, δημιουργούμε κινήσεις και ιστορίες για τα έργα του Μάρκου και της Σοφίας. Φτιάχνουμε τρισδιάστατα παζλ με υφάσματα και τέλος παίζουμε μουσική και βρίσκουμε τον ρυθμό με αφορμή τα έργα της Σοφίας Πορταλάκη από τη σειρά Manhattan. Ταυτόχρονα μ’ όλα τα παραπάνω και με αφορμή τα έργα του Μάρκου και της Σοφίας, μέσα από τα παιχνίδια, ήρθαμε σε μία πρώτη επαφή ή γνωρίσαμε με βιωματικό τρόπο πώς μπορούμε να βοηθάμε τα νήπια ή τους μαθητές μας να έρχονται σε μία πρώτη επαφή, με βασικές έννοιες της φυσικής, της χημείας, της ζωγραφικής και της μουσικής.

Σχεδιασμός και εμψύχωση προγράμματος:
Δρ Σοφία Τρούλη, μουσειοπαιδαγωγός