Εικαστικά Εργαστήρια, 2014 - Χρώματα και Μαντινάδες

Χρώματα και μαντινάδες
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα – Εικαστικό δρώμενο – Video Art project
με τον Άγγελο Σκούρτη

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Εκπαιδευτικός Τομέας – Εικαστικά Εργαστήρια
Σάββατο, 1 Μαρτίου 2014


Τα Εικαστικά Εργαστήρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, σε συνεργασία με τον Εικαστικό Άγγελο Σκούρτη, υλοποιήσαν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, για όλα τα παιδιά της πόλης, με θέμα Χρώματα και Μαντινάδες.
Η εικαστική δράση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Μαρτίου, στους χώρους των Εικαστικών Εργαστηρίων (Χειμάρας 8), στις 11.00-13.00 ενώ με τη λήξη της ακολούθησε Εικαστικό δρώμενο στα σοκάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος ο καλλιτέχνης Άγγελος Σκούρτης, καθοδήγησε τα παιδιά με τον απόηχο της φράσης “-Αδερφή μου αμυγδαλιά μίλησέ μου για το Θεό…κι η αμυγδαλιά άνθισε…”, αλλά και με άλλα αποσπάσματα από το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, “Ο Φτωχούλης του Θεού”.
Με τη μουσική  συνοδεία από τους «Όρνιθες» του Μάνου Χατζηδάκι, τα παιδιά δημιούργησαν ζωγραφικά και ολοκλήρωσαν τη δράση τους κατασκευάζοντας μάσκες.

Video – art project
Συγχρόνως, οι μικροί φίλοι μας, έλαβαν μέρος, με το δημιουργικό αποτέλεσμα του εκπαιδευτικού προγράμματος, σε video-art project με θέμα τα χρώματα και τις μαντινάδες.

Η πρώτη φάση του project περιείχε υλικό από εικαστική δράση που είχε πραγματοποιηθεί από τον καλλιτέχνη, σε σχολείο της πόλης μας.
Στη συνέχεια συμπεριλήφθησαν οι στιγμές δημιουργίας των παιδιών ενώ ζωγράφιζαν και κατασκεύαζαν τις μάσκες στο χώρο των Εικαστικών Εργαστηρίων.
Τέλος, για τη δημιουργία του video-art, ο Άγγελος Σκούρτης, στο πλαίσιο ενός εικαστικού δρώμενου στα σοκάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, συγκέντρωσε μαντινάδες από τα παιδιά και τους κατοίκους.

Εικαστικό δρώμενο
Το δρώμενο στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος των κατασκευών στον χώρο των Εικαστικών Εργαστηρίων, δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών και η διαδικασία ολοκληρώθηκε, στους χώρους του Μ.Σ.Τ. Κρήτης, το μεσημέρι της ίδιας μέρας. 

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν ελεύθερη.

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο