Εικαστικά Εργαστήρια, 2013 - Άγγελος/φτερό, Σταυρός

Χάρτινος Σταυρός
Φτερό - Άγγελος
Εκπαιδευτικά Προγράμματα με τον Άγγελο Σκούρτη
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Εκπαιδευτικός Τομέας – Εικαστικά Εργαστήρια
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013, 10:00 – 12:00, Χειμάρας 5

Τα Εικαστικά Εργαστήρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης σε συνεργασία με τον Εικαστικό, Άγγελο Σκούρτη, υλοποίησαν δύο Εκπαιδευτικά Προγράμματα, για όλα τα παιδιά της πόλης, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013, στους χώρους του Μ.Σ.Τ. Κρήτης.

Φτερό - Άγγελος 
Πάνω σε ένα χαϊ- κου ποίημά του Σκούρτη
«Χθες βράδυ μπήκε στο σπίτι μας
Πουλί ή Άγγελος
βρήκα στο πάτωμα φτερό του»

τα παιδιά έφτιαξαν πουλιά και αγγέλους για να προσφέρουν σε φίλους και γνωστούς τους, αλλά και να στολίσουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ή το σπίτι τους.

Χάρτινος Σταυρός
Το δεύτερο πρόγραμμα αναφερόταν στην οικονομική ανέχεια και στην ανάγκη των ανθρώπων να αγαπηθούν και να συμπαρασταθούν ο ένας στον άλλο.
Τα παιδιά μαθαίνουν, ότι με ένα χαρτόκουτο ανοιγμένο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το σχήμα του σταυρού και  που στη μέση του θα γραφεί η φράση – ΧΑΡΤΙΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – φράση που παραπέμπει στον Ερυθρό Σταυρό, φτιάχνουν  ένα σύμβολο όπου θα τοποθετηθεί στους  τοίχους  της  γειτονιάς  τους  (με  δυο τρεις πρόκες στο κάτω μέρος του) για να  σηματοδοτεί το χώρο όπου αυτοί, οι οικογένειές τους και οι γείτονες, θα αφήνουν σε σακούλες φαγητό που περίσσεψε (γράφοντας την ημερομηνία παρασκευής) ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια κτλ. για ανθρώπους και οικογένειες που έχουν ανάγκη και δεν μπορούν ή ντρέπονται να πηγαίνουν να τρώνε στα λαϊκά συσσίτια αυτοί και τα παιδιά τους.

Τα παιδιά μπορούν επίσης να αυτοοργανωθούν, ώστε να δημιουργήσουν ανοικτές ομάδες βοήθειας   Ο ΧΑΡΤΙΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ  στη γειτονιά τους ή στο σχολείο  τους. 

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο