Μαριάννα Στραπατσάκη

Μαριάννα Στραπατσάκη

Τριλογία "Γέννηση - Ζωή - Θάνατος"

 

photo strapatsaki1Το Moυσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινίασε τη Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου 2010, την έκθεση «Άδηλοι Τόποι - Απέραντο Λευκό» της Μαριάννας Στραπατσάκη που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το έργο της Μαριάννας Στραπατσάκη ήταν το τρίτο μέρος της τριλογίας «Γέννηση, Ζωή, Θάνατος», έργο σε εξέλιξη που ξεκίνησε το 1989 και ολοκληρώθηκε το 2008.

Το πρώτο μέρος της τριλογίας το οποίο επίσης παρουσιάστηκε σε μικρότερη κλίμακα, ήταν τα «Φαντάσματα της Μεσογείου» παραγωγή του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Video του Μοντπελιέ (1989) και είχε ως κυρίαρχο στοιχείο το νερό αναφορά στη δημιουργία – γέννηση. Τα σχέδια, τα ζωγραφικά έργα, τα γλυπτά και οι λείψεις των βίντεο έχουν γίνει στο ναό της Αφαίας στην Αίγινα.

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας ήταν η video-εγκατάσταση «Υπόγειες διαδρομές – Λαύριο» (1997). Το κυρίαρχο στοιχείο ήταν η γη και ένας από τους αρχαιότερους τόπους εκμετάλλευσής της το Λαύριο. Μέσα σ’ αυτό το στέρεο χώρο ο άνθρωπος από αιώνες άρχισε να χτίζει τις διαδρομές ενός τεχνητού κόσμου εδραιώνοντας τους μελλοντικούς δρόμους και τις δομές μίας βιομηχανικής εποχής.

Το τρίτο μέρος, «Άδηλοι Τόποι – Απέραντο Λευκό» (2008), ήταν μία βίντεο -εγκατάσταση τριών προβολών. Κυρίαρχα στοιχεία ήταν ο αέρας και το φως ενώ ο θάνατος δεν αποτελούσε εξαφάνιση αλλά μετατροπή του επιπέδου της ύπαρξης. Το φαινόμενο του βιολογικού θανάτου δεν είναι παρά η μεταμόρφωση της συνείδησης της πνευματικής υπόστασης του ανθρώπου. Άρα ο θάνατος ισοδυναμεί με την επιστροφή στην αρχική πηγή που είναι το φως.

Η Μαριάννα Στραπατσάκη είναι από τους σημαντικούς ευρωπαίους καλλιτέχνες της video – art με διεθνείς διακρίσεις και συμμετοχές στα σημαντικότερα Μουσεία της Ευρώπης ενώ είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Με τις έκθεση κυκλοφόρησε τρίγλωσσος κατάλογος. Η διάρκεια της έκθεσης ήταν ως τις 16 Ιανουαρίου 2011.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, έγιναν όπως πάντα ξεναγήσεις σε παιδιά και ενήλικες ενώ πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα.

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο