Το Πνεύμα της Εποχής

Το Πνεύμα της Εποχής

Το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης (σημερινό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης), εγκαινίασε το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2010, στις 12:00 το μεσημέρι στην Δημοτική Πινακοθήκη «Λ. Κανακάκις» την έκθεση – ντοκουμέντο «Το πνεύμα της εποχής». 

Επρόκειτο για μια σειρά από περίπου 80 φωτογραφίες από έργα και από συμβάντα που «μιλούν» για ολόκληρο τον 20ο αιώνα ως προς τις τάσεις, τις διαθέσεις και την ατμόσφαιρα στον κόσμο της τέχνης και τον κοινωνικό περίγυρο. 

Έτσι, από τον Μαρινέττι που απαγγέλλει σε μια φουτουριστική βραδιά, τον ποιητή Μαγιακόφσκι που μετέχει σε φουτουριστικές παραστάσεις στο καφενείο «Πιτορέσκ» ή παίζει στην ταινία η «Η Δημιουργία δεν αγοράζεται», τις μακέτες και τα έργα των πρώτων χρόνων της Οκτωβριανής επανάστασης, τη διάθεση συμμετοχής ζωγράφων, ποιητών, ηθοποιών και χορευτών που έκαναν συλλογικά τέχνη και κοινωνικούς αγώνες μέχρι τα κινήματα στα χρόνια όπου ο δυτικός χρόνος και η Αμερικάνικη κοινωνία συμπαραστεκόταν με τα «Συμβάντα» των καλλιτεχνών στο δρόμο στον δοκιμαζόμενο λαό του Βιετνάμ, η έκθεση αναπτύχθηκε σε 7 ενότητες: Φουτουρισμός, Αγγλικός Φουτουρισμός (Βόρτεσισμ), Ρώσικος Φουτουρισμός, Ρώσικος Κονστρουκτιβισμός, Μπαουχάους, Σουρεαλισμός, Ντανταϊσμός, Μποντ-αρτ, Σύγχρονος χορός και θέατρο, Χάπενινγκ και Παράσταση. Στο πλαίσιο της έκθεσης προβαλλόταν καθημερινά η ταινία του Ρενέ Κλερ του 1924 “L’ Entracte”. 

Η έκθεση – Ντοκουμέντο οργανώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 από τον Άγγλο τεχνοκριτικό Τσαρλς Σπένσερ και παρουσιάστηκε το 1978 στην Αθήνα, στην αίθουσα τέχνης «Δεσμός». 

Ολόκληρο το υλικό ανήκε στον Μάνο και την Έπη Παυλίδη, ιδρυτές της ιστορικής Γκαλερί οι οποίοι και το δώρισαν στο Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης. 

Η έκθεση «Το πνεύμα της εποχής» στο Κ.Σ.Ε.Δ. οργανώθηκε με την επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού η οποία σεβάστηκε απόλυτα την άποψη και το πνεύμα του Τσαρλς Σπένσερ. 

Η έκθεση είχε διάρκεια ως τα τέλη Μαρτίου. Κατά την παρουσίασή της έγιναν ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ειδικό σεμινάριο προσέγγισης των σύγχρονων κινημάτων από την Υπεύθυνη του Εκπαιδευτικού Τομέα του Κ.Σ.Ε.Δ. Ρεθύμνης, Μαρία Χουλάκη, με συνεργαζόμενα σχολεία της περιοχής.