Το Πνεύμα της εποχής, 2011

Έκθεση με τίτλο: «Το Πνεύμα της Εποχής» (Der Zeitgeist).

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διαθέτει στη συλλογή του ένα εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό, δωρεά του ζεύγους Μάνου και Έπης Παυλίδη. Αξιοποιώντας το έχει δημιουργήσει μια πρωτότυπη μουσειοβαλίτσα με ιδιαίτερο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα πρόκειται για φωτογραφικό υλικό που διαγράφει την ιστορία των σημαντικότερων κινημάτων του πρώτου μισού του 20ου αιώνα στην τέχνη: ζωγραφική, γλυπτική, μουσική, χορό, θέατρο, happenings, body art. Η επιλογή των φωτογραφιών και η συγγραφή των κειμένων έγιναν με την επιμέλεια του γνωστού άγγλου τεχνοκριτικού Charles Spencer και σε συνεργασία με τη Γκαλερί «Δεσμός» παρουσιάστηκαν στην Αθήνα το 1978.

Το υλικό αυτό πέρασε σε ηλεκτρονική μορφή και στη συνέχεια τυπώθηκε σε πανό, ένα για κάθε κίνημα, τα οποία παρουσιάζονται στους χώρους του Μουσείου σαν μια αυτόνομη και ολοκληρωμένη έκθεση. 

Τη μουσειοβαλίτσα συνοδεύει η ταινία του René Clair “L´ Entrecte” καθώς και μία κασέτα με μουσική Dada για να δοθεί μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα της εποχής στο θεατή. 

Η διάρκεια της έκθεσης ήταν ως τις 16 Ιανουαρίου 2011.

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο