Τα φαντάσματα της Μεσογείου

Τα φαντάσματα της Μεσογείου

Μαριάννα Στραπατσάκη


Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Κρήτης
Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, συμβολή οδών Αρκαδίου και Ουγκώ

«Τα Φαντάσματα της Μεσογείου ή Οι αντικατοπτρισμοί του Παρελθόντος», η βίντεο-εγκατάσταση της Μαριάννας Στραπατσάκη που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 4 Ιουνίου στο Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, στο Ρέθυμνο. Η έκθεση οργανώθηκε από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης σε συνεργασία με την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με την επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού. 

Το έργο της Μαριάννας Στραπατσάκη υλοποιήθηκε το 1990 και έχει εκτεθεί σε ιδιαίτερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και σε μεγάλα Μουσεία του εξωτερικού όπου και έχει βραβευτεί. Από δω και στο εξής θα κατοικεί εσαεί στο Ρέθυμνο μετά την ευγενική δωρεά της δημιουργού στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Το έργο αντλεί τις αναφορές και την εικόνα του από το ναό της Αφαίας και το θαλασσινό τοπίο της Μεσογείου. Ανακαλεί τη ζώσα ισχυρή σχέση του ελληνικού μας παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον ενώ η διαχρονική σημασία της μνήμης φτάνει ως κατάθεση στον τόπο σε μια τόσο ιδιαίτερη στιγμή. Η θάλασσα της Κρήτης άρα και της Μεσογείου κινδυνεύει από την επερχόμενη καταστροφή των πυρηνικών της Συρίας.

Η διάρκεια της έκθεσης ήταν έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2014. 

Είσοδος ελεύθερη.
 

Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά:                       11:00 - 15:00
Δευτέρα:                            Κλειστά 

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο