Σπυρόπουλος Γιάννης, 1996

Αναδρομική έκθεση Γιάννη Σπυρόπουλου
«Ο κλασικός της αφαίρεσης»


Το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης (σημερινό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης), θέλοντας να τιμήσει την προσφορά του Γιάννη Σπυρόπουλου στον εικαστικό χώρο παρουσίασε από τις 20 Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου 1996, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου, την αναδρομική έκθεση του Γιάννη Σπυρόπουλου με τίτλο: «Ο κλασικός της Αφαίρεσης».

Εβδομήντα και πλέον έργα έδωσαν μία συνολική εικόνα του έργου του Σπυρόπουλου, εκ των πρωτοπόρων της αφαίρεσης στην Ελλάδα. Το έργο του, μετά την βράβευση στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1960, έχει παρουσιαστεί στις σημαντικότερες διεθνείς διοργανώσεις σύγχρονης τέχνης στο εξωτερικό και βρίσκεται στις μεγαλύτερες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία.

Η αναδρομική έκθεση του έργου του Γ. Σπυρόπουλου στο Ρέθυμνο, φιλοδοξούσε να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει τη συνεχή οργανική εξέλιξη του έργου αυτού από την παράσταση στην αφαιρετικότητα και τέλος στην αφαίρεση.

Την έκθεση συνόδευσαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οπτικοακουστικό σύστημα καθώς και δίγλωσσος κατάλογος. Στη διάρκεια της έκθεσης έγιναν οργανωμένες ξεναγήσεις και διαλέξεις για το κοινό. 

Στα εγκαίνια της έκθεσης, το Σάββατο 20 Απριλίου 1996, καθώς και την Κυριακή 21 Απριλίου, δόθηκε διάλεξη από τον κ. Γιάννη Παπαϊωάννου, Διδάκτορα της Ιστορίας της Τέχνης.