Σώμα και άλλες μικρές ιστορίες, 2016

Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες.
H περφόρμανς στις Συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Επιμέλεια: Δόμνα Γούναρη – Ειρήνη Παπακωνσταντίνου

Εγκαίνια: Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016, 20:00 – 22:00
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο


To Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινίασε την έκθεση με τίτλο “Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες. Η περφόρμανς στις Συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης”.

Επρόκειτο για μια έκθεση - παραγωγή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ανταλλαγών μεταξύ του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στις 20:00, στους χώρους του Μ.Σ.Τ. Κρήτης, στην οδό Μεσολογγίου 32, στην παλιά πόλη.

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παράλληλα με την περίφημη Συλλογή Κωστάκη, τη σημαντικότερη συλλογή έργων ρωσικής πρωτοπορίας σήμερα εκτός Ρωσίας,  έχει αποκτήσει έναν αξιόλογο αριθμό έργων σύγχρονων καλλιτεχνών τα οποία αντιπροσωπεύουν όλες τις τάσεις της σύγχρονης τέχνης και της καλλιτεχνικής έκφρασης.  Η περφόρμανς, μια καλλιτεχνική πρακτική την οποία το ΚΜΣΤ στηρίζει από την έναρξη της λειτουργίας του, μέσα από νέες φόρμες και προσεγγίσεις, επαναπροσδιορίζει τα όρια και τις διαστάσεις της, επιζητώντας και διεκδικώντας την άμεση επαφή και τον εμπειρικό διάλογο με το κοινό της.

Η έκθεση με τίτλο Το Σώμα  και άλλες μικρές ιστορίες. H περφόρμανς στις συλλογές του ΚΜΣΤ, η οποία παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2015 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης σε επιμέλεια των Δόμνα Γούναρη, Άννα Μυκονιάτη και Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, αποτελεί ένα αφιέρωμα στο σώμα αλλά και την τέχνη της περφόρμανς μέσα από την παρουσίαση φωτογραφιών και βίντεο τεκμηρίωσης, αρχείων και αντικειμένων που προέκυψαν από δράσεις και εκθέσεις οι οποίες τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν στο ΚΜΣΤ και αποτελούν πλέον σημαντικό κομμάτι της συλλογής του Μουσείου. Στόχος της συγκεκριμένης έκθεσης είναι η διερεύνηση και η αποκάλυψη στο κοινό των μεθόδων εκείνων μέσα από τις οποίες κάθε καλλιτέχνης επινοεί και εκφράζει την καλλιτεχνική του πρακτική έχοντας ως απαραίτητο υλικό το ίδιο του το σώμα. Η τεκμηρίωση και η συλλογή έργων τέτοιας φύσης και υπόστασης, έχει ως αποτέλεσμα τη διαλεκτική και εξελικτική πορεία της περφόρμανς, την ενίσχυση της δραστηριότητας και αποδοχής της, όπως και την εξοικείωση με το κοινό της. 

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν και δύο αφιερώματα σε καλλιτέχνες οι οποίοι διακρίθηκαν στον χώρο της περφόρμανς από τις δεκαετίες του ’60 και του ‘70, στη Λήδα Παπακωνσταντίνου και τον Δημήτρη Αληθεινό αντίστοιχα, με φωτογραφίες και βίντεο παλαιότερων περφόρμανς από τη συλλογή έργων σύγχρονης τέχνης του ΚΜΣΤ. 

Η έκθεση πλαισιώθηκε από μια σειρά καταλόγων και εκδόσεων του Μουσείου όπου περιλαμβανόταν πλήρης τεκμηρίωση των έργων  της έκθεσης. 

Συμμετείχαν: Hamra Abbas, Δημήτρης Αληθεινός, Γιώργος Γεροντίδης, Khaled Khafez, Majida Khattari, Mischa Kuball, Δάφνη Λιαναντωνάκη, Ευαγγελία Μπασδέκη, Amiclar Packer, Νατάσσα Παπαδοπούλου, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Αλέξανδρος Πλωμαρίτης & Λέλα Ράμογλου, Αλέξανδρος Πλωμαρίτης & Θανάσης Σταθόπουλος, Dread Scott, Αθηνά Τάχα, Στάθης Λογοθέτης, May Roosevelt, Νάνα Σαχίνη,  Κωστής Φωκάς, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Θανάσης Χονδρός & Αλεξάνδρα Κατσιάνη, Manuel Vason

Επιμέλεια: Δόμνα Γούναρη-Ειρήνη Παπακωνσταντίνου.

Η διάρκειά της έκθεσης ήταν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017 ενώ πραγματοποιηθηκαν, όπως πάντα, οργανωμένες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά:                       09:00 - 14:00
Τετάρτη & Παρασκευή    09:00 – 14:00 & 18:00-19:00
Σαββατοκύριακο:             10:00 – 15:00
Δευτέρα:                            Κλειστά

Επικοινωνία:
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ρεθύμνης (Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.)
Μεσολογγίου 32, 74 100 Ρέθυμνο
Τ: +30 28310 52530, F: +30 28310 52689
E-mail: info@cca.grhttp\\:www.cca.gr

The Body and other small tales, 2017