Ronald Jones, Νακης Παναγιωτίδης, Thomas Ruff

Ronald Jones, Νάκης Παναγιωτίδης, Thomas Ruff
Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού
6 Ιουλίου – 22 Σεπτεμβρίου 1996Το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης (σημερινό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης), οργάνωσε στη Πινακοθήκη «Λ. Κανακάκις», από 6 Ιουλίου έως 22 Σεπτεμβρίου 1996, έκθεση των καλλιτεχνών Ronald Jones, Νάκη Παναγιωτίδη και Thomas Ruff.

Η έκθεση αποτέλεσε την πρώτη διεθνή παραγωγή του Κέντρου που θεωρεί ότι ο διάλογος μέσα από την τέχνη, ανάμεσα στη χώρα μας και τον κόσμο, είναι περισσότερο από απαραίτητος. Εξ’ άλλου η διάθεση εξωστρέφειας και διαλόγου που από την πρώτη στιγμή υπήρξε το βασικό αίτημα του Κέντρου για τη σύγχρονη τέχνη, συνέπεσε με μια χρονική στιγμή που η Ελλάδα προσπαθούσε να δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού διαλόγου και τη διακίνηση της τέχνης και των ιδεών προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην έκθεση που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 5 Ιουλίου 1996, παρουσιάστηκαν έργα από την πρόσφατη δουλειά των τριών καλλιτεχνών, που ζουν και εργάζονται ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική έχοντας αφομοιώσει το δυτικό πολιτισμό και βιώσει τις διαφοροποιήσεις και τις αλλαγές της διεθνούς εικαστικής γλώσσας.

Ο νεοϋρκέζος Ronald Jones που έχει συνεργαστεί με σημαντικά μουσεία και γκαλερί της Ευρώπης και της Αμερικής, νοσταλγεί τη φύση και μέσα από τη νοσταλγία δουλεύει τα γλυπτά και τις εγκαταστάσεις του, τα έργα του, που επιφυλάσσουν ένα πικρό ειρωνικό σχόλιο για την αντίληψη που έχει ο δυτικός καταναλωτισμός για τη φύση.

Ο Jones, εκτός από τα έργα που παρουσίασε στο χώρο της Πινακοθήκης «Λ. Κανακάκις» στο Ρέθυμνο, έκανε και μία επέμβαση στο φυσικό χώρο του Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων, ένα έργο αποτέλεσμα της συνεργασίας του με 8 ασθενείς τροφίμους του Ψυχιατρείου με τους οποίους δούλεψε για δύο βδομάδες σ’ ένα ιδιότυπο εργαστήριο τέχνης.

Ο Νάκης Παναγιωτίδης, έλληνας που ζει και εργάζεται στην Ελβετία αλλά πάντα γυρίζει στην Ελλάδα, έχει εκθέσει αρκετές φορές δουλειά του στην Αθήνα. Στα έργα που παρουσίασε στο Ρέθυμνο, υπήρχε παντελής απουσία του ανθρώπου. Χώροι ερημικοί, νεκρική σιγή που θυμίζει τη γη λίγο πριν την ολοκληρωτική αποχώρηση του ανθρώπου, για πού;

Τέλος ο γερμανός καλλιτέχνης Thomas Ruff, γνωστός εκτός των άλλων και από τα έργα του στο γερμανικό περίπτερο στην Biennale Βενετίας του προηγούμενου χρόνου, παρουσίασε μια σειρά φωτογραφικών πορτραίτων, όπου ο άνθρωπος ήταν ο μεγάλος παρών – απών. Παρών ως φιγούρα αλλά απών ως οντότητα. Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά «το δύσκολο σ’ ένα πορτραίτο είναι να απεικονίσεις ένα χαμόγελο». Και αυτή η φράση τα λέει όλα.

Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η κριτικός τέχνης Μαρία Μαραγκού, διευθύντρια του Κ.Σ.Ε.Δ.

Μαζί με τους τρεις καλλιτέχνες ήρθαν για τα εγκαίνια η Rachel Lehmann και ο Victor Gisler που ευγενικά παραχώρησαν ορισμένα από τα έργα της έκθεσης, ο Christoff Von Tavel, Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Βέρνης, ο Egi Volterani, θεωρητικός και επιμελητής εκθέσεων, ο Δημήτρης Κορομηλάς, θεωρητικός της τέχνης από τη Γαλλία που εκπροσώπησε το περιοδικό ARTI, ο Jan Pierre Lehmann, συλλέκτης και η Christine Carpaneto, συλλέκτρια. Από την Αθήνα ήρθαν ειδικά για την έκθεση 85 περίπου άτομα. Ανάμεσά τους καλλιτέχνες (Γιώργος Ζογγολόπουλος, Μιχάλης Κατζουράκης, Νίκη Καναγκίνη, Θόδωρος, Γιάννης Μπουτέας, Άγγελος Σκούρτης, Κλεοπάτρα Δίγκα, Δημήτρης Ντοκατζής, Γιώργος Γυπαράκης, Δήμητρα Σιατερλή, Νάκης Ταστσιόγλου, Ευγενία Αποστόλου, Γιάννης Αδαμάκος, Μάριος Σπηλιόπουλος, Pino Padolfini, Σοφία Πορταλάκη, Μάρκος Αρμάος, Χρήστος Πετρίδης, Βούλα Γουνελά, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Καίτη Φράγκου, Βασίλης Βλασταράς), θεωρητικοί της τέχνης (Εμμανουήλ Μαυρομάτης, Έφη Στρούζα, Έφη Ανδρεάδη, Μάνος Στεφανίδης, Ρένα Σαββανή, Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν), συλλέκτες (Ίων Βορρές, Ζαχαρίας Πορταλάκης, Τζίνα Μαμιδάκη, Δημήτρης Ιωαννίδης), γκαλερίστες (Παντελής Αραπίνης, Αγγελική Αντωνοπούλου, Ρεβέκκα Καμχή, Μιχάλης Γαβρίλος, Πόπη Κρούσκα), ο Διευθυντής του Σπιτιού της Κύπρου Ανδρέας Μαλέκος, η εκδότρια και ο αρχισυντάκτης του περιοδικού The Art Magazine, Δέσποινα Βαϊοπούλου και Γιώργος Τζιρτζιλάκης, ο εκδότης του περιοδικού Αρχιτεκτονικά Θέματα, Ορέστης Δουμάνης, ο εκπρόσωπος της εφημερίδας Τα Νέα της Τέχνης, Ανδρέας Αγγέλης, οι Διευθύντριες περιοδικών Νέλλη Σπηλιοπούλου, Σόνια Ζαχαράτου, Βίκυ Αλικάκη, οι δημοσιογράφοι Νίκος Ξυδάκης (Καθημερινή, Αθηνόραμα, Madame Figaro), Βασίλης Καλαμαράς (Ελευθεροτυπία), Γιώργος Καρουζάκης (Εψιλον), Ανδρέας Μπαζαίος (Αδέσμευτος Τύπος), Ντόση Ιορδανίδου (Play Boy), Τόνια Μάκρα (Ιδέες & Λύσεις), Μόνικα Τσιλιμπέρδη (Men) και φιλότεχνοι.
Παρέστησαν επίσης μέλη της Δημοτικής και Πανεπιστημιακής Κοινότητας της Κρήτης και πλήθος κόσμου.
Παρόντες ήταν επίσης και τα μέλη της οικογένειας Νικολάου Μεταξά που ευγενικά χορήγησε τον κατάλογο της έκθεσης.

Blind Date
εκδοχές πολιτισμικής ιθαγένειας
28 Ιουνίου - 27 Οκτωβρίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο