Ολυμπιακά Ενθυμήματα

Ολυμπιακά Ενθυμήματα

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης
Χώρος Τέχνης "8", Χειμάρας 8 - Ρέθυμνο

Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2003, 19:00
Διάρκεια έκθεσης: 9 Σεπτεμβρίου - 28 Σεπτεμβρίου 2003Μία νέα έκθεση, φιλοξένησε το φθινόπωρο του 2003, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης. Επρόκειτο για την έκθεση με τίτλο “Ολυμπιακά Ενθυμήματα 1896-1956” μιαπαραγωγή της Alpha Bank που με χαρά δέχτηκε το Κέντρο Ρεθύμνης την πρόταση να φιλοξενήσει στο Χώρο Τέχνης «8».

Η έκθεση «Ολυμπιακά Ενθυμήματα 1896-1956» ήταν  μια περιοδεύουσα έκθεση που οργανώθηκε από την Alpha Bank  σε συνεργασία με το  Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο. Η έκθεση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2003 με σκοπό να παρουσιαστεί μέχρι το Μάιο του 2004 σε 8 πόλεις της Ελλάδας, καθώς και στην Κύπρο.

Το Φεβρουάριο του 2001 η Alpha Bank ανακηρύχθηκε Μέγας Εθνικός Χορηγός – Επίσημη Τράπεζα των  Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004. Στο πλαίσιο της χορηγίας της η Alpha Bank υποστηρίζει και προωθεί ποικίλα Ολυμπιακά προγράμματα (Πανόραμα Ολυμπιακών Αθλημάτων, ο Κλασικός ΜαραθώνιοςΑθηνών και ο Εθελοντισμός με τη συμμετοχή 500 εθελοντών-υπαλλήλων της τράπεζας) επιδιώκοντας έτσι τη μέγιστη προβολή του Ολυμπιακού ιδεώδους και τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων στην επιτυχία του μεγάλου αυτού εθνικού εγχειρήματος.

Η έκθεση με τίτλο Ενθυμήματα Ολυμπιακών Αγώνων 1896-1956 καθώς και η έκδοση που τη συνοδεύει στοχεύουν στο να φέρουν το ευρύ κοινό κοντά στην ιστορία των νεότερων Ολυμπιακών Αγώνων, ενός θεσμού που η διαδρομή του παρακολουθεί, επηρεάζει και επηρεάζεται από τις διεθνείς οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες στη διάρκεια του 20ου αιώνα υπήρξαν δραματικές. Σε αντιστοιχία αυτών των  εξελίξεων διαμορφώνονται οι συνθήκες διοργάνωσης των Αγώνων, οι νοοτροπίες των αθλητών αλλά και των θεατών, οι ευκαιρίες εμπορευματοποίησης αλλά και η διάχυση της Ολυμπιακής Ιδέας και του αθλητισμού.

Η έκθεση παρουσίαζε δείγματα του πλούσιου εικαστικού corpus που συνοδεύει τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896 έως και το 1956 μέσα από μια σειρά τεκμηρίων και αρχειακού υλικού, το οποίο κατά κύριο λόγο προέρχεται από τις συλλογές που απόκεινται στο Ε.Λ.Ι.Α, αλλά και από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, το λεύκωμα «Olympia Leni Riefenstahl” καθώς και το αρχείο του Μ. Τσάγκαρη.

Συγκεκριμένα στην έκθεση παρουσιάστηκαν τρία από τα εξώφυλλα του λευκώματος με τίτλο Η Ελλάς κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνας του 1896 που εξέδωσε η εφημερίδα «Ακρόπολις» και τα οποία φιλοτέχνησαν διάσημοι ζωγράφοι της εποχής όπως ο Γιώργος Ροϊλός, ο Άγγελος Γιαλλινάς και ο Παύλος Μαθιόπουλος.

Πέρα ωστόσο από το αισθητικού χαρακτήρα εικονογραφικό υλικό, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων εκδιδόταν και κυκλοφορούσε ευρέως πλούσιο έντυπο διαφημιστικό-ενημερωτικό υλικό που χωριζόταν σε δύο κατηγορίες: Τα έντυπα καθαρά αθλητικού χαρακτήρα όπως για παράδειγμα οι Γενικοί Κανονισμοί και το Πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και εκείνα που σχετίζονταν με το θεσμό των Πολιτιστικών Ολυμπιάδων με διαγωνισμούς ζωγραφικής, γλυπτικής ή αρχιτεκτονικής, οι οποίοι πλαισίωναν εκ παραλλήλου τις αθλητικές εκδηλώσεις.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν αντιπροσωπευτικά δείγματα από τις Πολιτιστικές Ολυμπιάδες του Βερολίνου το 1936 και του Ελσίνκι το 1940.

Εξέχουσα θέση στην εικονογράφηση αυτών των εντύπων καταλάμβανε το μοτίβο του άνδρα – αθλητή. Η έκθεση αυτή έδινε την ευκαιρία να καταστεί δυνατή η παρακολούθηση της εξέλιξης του εικονιστικού αυτού μοντέλου ενώ η πραγμάτευση του θέματος από δύο ομήλικες φωτογράφους της εποχής, της Ελληνίδας Nelly’s και της Γερμανίδας  Leni Riefenstahl, γίνεται έναυσμα για γόνιμες συγκρίσεις.

Η θέση του Ρεθύμνου σχεδόν στο κέντρο του νησιού έδωσε την ευκαιρία να μετέχουν όλοι στην εμπειρία της ανάγνωσης του ντοκουμέντου της έκθεσης που ήταν παράλληλα και μια γιορτή για την επερχόμενη Ολυμπιάδα.

Την επιμέλεια της έκθεσης είχαν οι: Ειρήνη Οράτη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Άρης Ραπίδης, Δέσποινα Τσούργιαννηκαι Αριστούλα Φασιάνη.ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ:

ΗΧΟΣ FM - ΡΕΘΥΜΝΟ
ΚΡΗΤΗ 101,5FM STEREO - ΧΑΝΙΑ
MAX FM- ΧΑΝΙΑ
ΡΑΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙ 92,3 FM
TEAM FM - ΡΕΘΥΜΝΟ

Blind Date
εκδοχές πολιτισμικής ιθαγένειας
28 Ιουνίου - 27 Οκτωβρίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο