ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΕΣ

Οικειότητες
16 Οκτωβρίου - 22 Νοεμβρίου 1998


Από τη Σουηδία έως την Ιταλία και την Κύπρο, καλλιτέχνες από 15 Ευρωπαϊκά Κέντρα Σύγχρονης Τέχνης, συνέκθεσαν στο Ρέθυμνο, με πρόσκληση του Κέντρου Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης (σημερινό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης).


Παράλληλα, Ευρωπαίοι Διευθυντές Κέντρων Σύγχρονης Τέχνης αλλά και παράγοντες πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, βρίσκονταν στο Ρέθυμνο από τις  15 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, στην Δεύτερη Συνάντηση Περιφερειακών Ευρωπαϊκών Κέντρων Σύγχρονης Τέχνης.

Η πρώτη επίσημη Συνάντηση έγινε την προηγούμενη χρονιά στο Στρασβούργο, με την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Κέντρο Ρεθύμνης που είχε προσκληθεί να συμμετέχει τότε, έγινε μέλος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Κέντρων Σύγχρονης Τέχνης, μετά από τον εμπεριστατωμένο φάκελο που παρουσίασε και την πληροφόρηση που έγινε από την Διευθύντρια του Κέντρου Μαρία Μαραγκού, για τη φιλοσοφία και τους στόχους του Κέντρου και των δραστηριοτήτων του. Ιδιαίτερα εντυπωσίασε τότε, η συνέπεια του προγράμματος εκθέσεων και η υποστήριξή τους, η σχέση των εικαστικών προγραμμάτων της πόλης με τη διεθνή κοινωνία της τέχνης και ο διάλογος ανάμεσα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή καλλιτεχνική παραγωγή. 

Το Κέντρο Ρεθύμνης, ήταν από τις ευρωπαϊκές πόλεις που ζήτησαν να έχουν, μετά το Στρασβούργο, την τιμή της δεύτερης διοργάνωσης. Στην πρόταση που έγινε από μέρους της Διευθύντριας η οποία μετέφερε την ευγενική πρόσκληση του τότε Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Δημήτρη Αρχοντάκη και του Δημοτικού Συμβουλίου, η απάντηση υπήρξε θετική. 

Το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας, ξενάγησε τους ευρωπαίους προσκεκλημένους του στη Δημοτική Πινακοθήκη «Λ. Κανακάκις» όπου η έκθεση “Made in Berlin”, στον χώρο της Συλλογής Φραντζεσκάκη, όπου η έκθεση των Εικαστικών Εργαστηρίων του Κέντρου και στους χώρους της παλιάς πόλης. 

Η όλη εκδήλωση είχε την ενίσχυση των πολιτιστικών προγραμμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την κάλυψη των εξόδων του ταξιδιού των ευρωπαίων προσκεκλημένων και την αποστολή και ασφάλιση των έργων των ευρωπαίων καλλιτεχνών, οι οποίοι εξέθεσαν με το θέμα «Οικειότητες», επίτοιχα έργα στα οποία χρησιμοποιήθηκε ως βασικό μέσον η φωτογραφία, δίχως ωστόσο να απουσιάζουν και τα υπόλοιπα εκφραστικά μέσα. 

Το θέμα της έκθεσης καθώς και η δέσμευση της χρήσης της φωτογραφίας, όπως η σχετική νεαρή ηλικία των καλλιτεχνών (όχι μεγαλύτεροι από 35 χρονών) δόθηκε από το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης. Η έκθεση έγινε στο Εκθετήριο του Σταθμού της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στο Ρέθυμνο που ευγενικά παραχωρήθηκε στο Κέντρο από τις πρυτανικές αρχές. Το σκεπτικό της έκθεσης αφορούσε στη σχέση του καλλιτέχνη με τον εαυτό του, την κοινωνία στην οποία ζει, τους ανθρώπους γύρω του και το περιβάλλον.

Στην έκθεση συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Anita Gratzer (O.K. Centrum Für Gegenwartskunst – Austria), Sibylle Von Halem (Monagri Foundation – Κύπρος), Στράτος Καλαφάτης (Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου - Ελλάδα), Λίλα Καμπάνη (Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης – Ελλάδα), Robo Kočan (Galéria Petra M. Boȟǔna – Slovakia), Sabrina Nola (Centro Friulano Arti Plastiche – Italy), Markéta Othová (Moravska Galerie – Czech Republic), Pavel Pecha (Galéria Jàna Koniarkav Trnave – Slovakia), Mila Preslová (X-Centrum – Czech Rebublic), Enrico Ravera (Fondazione Katinca Prini – Italy), Aurora Reinhard & Salla Tykkä (Baltic Art Center – Sweden), Anne Testut (Crac Alcace – France), Roger Wagner (Casino De Luxembourg – Luxembourg), Σάββας Χριστοδουλίδης (Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας – Κύπρος). 

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στις 7 το βράδυ και η διάρκειά της ήταν έως 22 Νοεμβρίου 1998. 

Η Συνάντηση των Ευρωπαϊκών Περιφερειακών Κέντρων Σύγχρονης Τέχνης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ξενοδοχείου TheArtemis, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου. 

Για τη Συνάντηση και την έκθεση «Οικειότητες» ο τότε Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έστειλε χαιρετισμό την οποία απέστειλε στο Κ.Σ.Ε.Δ. Ρεθύμνης. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης ενώ η έκθεση με την ευγενική χορηγία του Ζαχαρία Πορταλάκη.