οικαδε. Ηρακλειο

ΟΙΚΑΔΕ. Κρήτες Καλλιτέχνες
Παγκρήτια Έκθεση
Βασιλική Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο
14 Ιουλίου – 31 Αυγούστου


Η έκθεση με τα έργα εκατόν εξήντα τεσσάρων έργων ισάριθμων σύγχρονων καλλιτεχνών που ξεκινούν από την Κρήτη και ζουν και δημιουργούν στην Κρήτη είτε ως Κρήτες της ευρύτερης διασποράς, οργανώθηκε από το
Κέντρο της Σύγχρονης Τέχνης (σημερινό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης) που εδρεύει στο Ρέθυμνο και παρουσιάσθηκε εκεί την άνοιξη του 2003.

Η έκθεση στην οποία δόθηκε ο χαρακτηριστικός τίτλος «Οίκαδε» μεταφέρθηκε στη συνέχεια στην Αθήνα, με την οργανωτική ευθύνη της Παγκρήτιας Ένωσης των Αθηνών και παρουσιάσθηκε στους εκθεσιακούς χώρους του Δήμου Αθηναίων.

Με εισήγηση του ειδικού συμβούλου του Δημάρχου για θέματα της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης» κ. Μανόλη Καρέλλη, η έκθεση μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο όπου "έκλεισε" τον κύκλο της.

Στην ηρακλειώτικη φάση της έκθεσης «Οίκαδε» παρουσιάστηκαν κατά τι μειωμένα έργα (και καλλιτέχνες κατά συνέπεια μια και κάθε δημιουργός εκπροσωπείται με ένα μόνο έργο του) απ’ ότι στο Ρέθυμνο ή στην Αθήνα, γιατί ορισμένοι ζωγράφοι και γλύπτες, Κρητικοί μεν ως προς την καταγωγή αλλά που ζουν και δημιουργούν εκτός Κρήτης, «χρειάστηκαν» με κάποιο τρόπο τα έργα των και τα απέσυραν από την έκθεση.

Παρά την αφαίρεση, όμως, η έκθεση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς παρουσίαζαν σ’ αυτήν, δείγμα της δουλειάς τους, περίπου 100 καλλιτέχνες από την Κρήτη που αποτελούσαν το σύνολο σχεδόν του τότε καλλιτεχνικού δυναμικού του νησιού.

Η έκθεση, «Οίκαδε» μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «άνιση» καθώς δίπλα σε κάποιο εξαιρετικό έργο παρατίθεται κάποιο σαφώς κατώτερο.
Υπάρχει, βέβαια, μία εξήγηση γι’ αυτήν την ανισότητα –κοινή, άλλωστε, σε όλες τις ομαδικές εκθέσεις: η πρόσκληση για την έκθεση ήταν γενική και δεν υπήρχε επιτροπή αξιολόγησης- η απουσία επιτροπής αξιολόγησης ήταν προγραμματισμένη.
Το αποτέλεσμα, πάντως, ήταν εντυπωσιακό. Η έκθεση «Οίκαδε» επέτρεψε στους φιλότεχνους που την επισκέφθηκαν να σχηματίσουν μία συνολική εντύπωση για το που βρίσκονταν, εκείνη την εποχή, τα εικαστικά πράγματα του νησιού μας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Οίκαδε» έγιναν στις 14 Ιουλίου ενώ ο χώρος της θα είναι η σημαντική αίθουσα της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου που έχει υποδεχθεί στο πρόσφατο παρελθόν την περίφημη έκθεση με τα 42 πρωτότυπα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, την έκθεση με τα μεγάλη έργα της Κρητικής Σχολής της Βυζαντινές αγιογραφίες, την έκθεση με τα Φαγιούμ και την αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Νίκου Φωτάκη.

Η έκθεση «Οίκαδε» διήρκησε 45 μέρες δηλαδή από τις 14 Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου 2003.

Την οργανωτική ευθύνη για την ηρακλειώτικη φάση της έκθεσης «Οίκαδε» την είχε η «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη» Ηρακλείου ενώ, βέβαια, η ευθύνη για το αρχικό στήσιμο της έκθεσης και για τη συλλογή των έργων ανήκε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου και στην «ψυχή» του, την κ. Μαρία Μαραγκού.

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο