Ο Θάνατος του «Τσε» Γκεβάρα

Ο Θάνατος του «Τσε» Γκεβάρα

Ρέθυμνο, Δεκέμβριος 2002

To Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης (σημερινό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης), εγκαινίασε στις 14 Δεκεμβρίου 2002, στο «Χώρο Τέχνης 8», την έκθεση «Ο θάνατος του “Τσε” Γκεβάρα» με την επιμέλεια του καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκου Χατζηνικολάου.

Η έκθεση ήταν συμπαραγωγή του Κέντρου Ρεθύμνης με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο πλαίσιο του εορτασμού  των 25 χρόνων από την ίδρυσή του και με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Με τα εγκαίνια της έκθεσης αυτής ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού για την ίδρυση του Ανώτατου Πνευματικού Ιδρύματος της Κρήτης.


Το Κέντρο Ρεθύμνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τη συγκεκριμένη έκθεση υλοποίησαν στόχους για συνεργασίες και συμπαραγωγές στο πλαίσιο των ήδη δοκιμασμένων σχέσεων που είχαν ξεκινήσει από το 2001 αλλά και στο θεσμικό τους ρόλο ως φορείς της «Επικράτειας Πολιτισμού».

Η έκθεση «Ο Θάνατος του “Τσε” Γκεβάρα», που οργανώθηκε τριάντα πέντε ακριβώς χρόνια μετά τη δολοφονία του, είχε ένα διπλό στόχο. Πρώτα απ’ όλα να τιμήσει μια ηθική προσωπικότητα, ένα παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικότητας. Συγχρόνως όμως, να συγκεντρώσει τεκμήρια για το πώς αντέδρασαν οι καλλιτέχνες στην είδηση του θανάτου του και στις φωτογραφίες με το νεκρό ξαπλωμένο πάνω στη μικρή στέρνα ενός πλυσταριού, με τα μάτια ανοιχτά, που έκαναν το γύρο του κόσμου τον Οκτώβριο του 1967.

Τα έργα (πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά, αφίσες) είχαν συγκεντρωθεί από τη Λατινική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και προέρχονταν από συλλογές ερευνητικών κέντρων και ιδιωτών. Εκτέθηκαν επίσης οι πρωτότυπες  φωτογραφίες  του Freddy Alborta.

Η έκθεση περιελάμβανε έργα των καλλιτεχνών Arnold Belkin, Rogelio López Cuenca, Paolo Gasparini, Raul Arellano, Freddy Alborta, Antonio Frasconi, Oskar Rojas, Ian Hillenberg, Ruth Weisberg, Γιάννη Γαΐτη, Δημήτρη Ζουρούδη, Κυριάκου Κατζουράκη, Δέσποινας Μεϊμάρογλου και Άγγελου Σκούρτη.

Η ευθύνη της διοργάνωσης ανήκε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης.

Η διάρκεια της έκθεσης ήταν έως τις 2 Φεβρουαρίου 2003. Στη συνέχεια φιλοξενήθηκε από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο χώρο της Αποθήκης Β1 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.


Η έκθεση συνοδευόταν από
κατάλογο.

Κατά τη διάρκειά της έγιναν όπως πάντα οργανωμένες ξεναγήσεις για σχολεία.

Οργάνωση:
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης
Γραφεία Διοίκησης:
Κατερίνα Κουγιουμουτζή, Νότα Καραμανέα
Χειμάρας 8, 74 100 Ρέθυμνο
Τηλ. 2831 052530, Fax: 2831 052689

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο