Ο Πλησίον σου

Δέσποινα Μεϊμάρογλου
Ο Πλησίον σου
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κοροξενίδη

Διάρκεια:
21 Σεπτεμβρίου - 21 Δεκεμβρίου 2002

Το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης (σημερινό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης), ενώ λειτουργούσε με τη στήριξη του Δήμου Ρεθύμνης και του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο του Δικτύου Εικαστικών – Επικράτεια Πολιτισμού, παρουσίασε την έκθεση με τίτλο «Ο πλησίον σου» με έργα της Δέσποινας Μεϊμάρογλου.


Τα έργα προέρχονταν από τη Συλλογή Πορταλάκη και η έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της «Ζ.Γ.Πορταλάκη-Χρηματιστηριακή Α.Ε.».

Η έκθεση περιελάμβανε τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της Μεϊμάρογλου από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα και εξέφραζε τον μακρόχρονο προβληματισμό της γύρω από τις διάφορες μορφές βίας που παράγουν η κοινωνική ανισότητα, τα στερεότυπα γύρω από το ρόλο των φύλων, οι επιταγές της καταναλωτικής κοινωνίας και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.


Η Μεϊμάρογλου επιχειρεί να προσεγγίσει την πραγματικότητα και κατά τη διάρκεια της πορείας αυτής, ξεδιπλώνει διάφορα στάδια που την επικαλύπτουν. Δείχνει πώς η αναπαράσταση (κυρίως από τον τύπο και την τηλεόραση) αλλοιώνει την πραγματικότητα και πώς τα ίδια τα φαινόμενα επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες ανάλογα με τον τρόπο παρουσίασής τους.

Ιδιαίτερη σημασία στην κατανόηση του έργου της Μεϊμάρογλου έχει η επιλογή της τεχνικής και του μέσου. Η καλλιτέχνης χρησιμοποιεί πρωτογενές υλικό από την τηλεόραση ή από τον τύπο το οποίο αναπαράγει και παραποιεί χρησιμοποιώντας μέσα όπως τη φωτογραφία, τη λιθογραφία, την εκτύπωση. Ταυτόχρονα μεγεθύνει, επιχρωματίζει ή κατακερματίζει τις εικόνες αυτές για να επιτύχει το επιθυμητό οπτικό αποτέλεσμα.

Η Δέσποινα Μεϊμάρογλου είναι μία επόπτης του κοινωνικού γίγνεσθαι με καθαρά πολιτική οπτική. Το ευρύ πεδίο των αναφορών της αλλάζει καθώς αλλάζουν οι ειδήσεις. Η διακινδύνευση και η επιμονή οδηγούν το καλλιτεχνικό της έργο ενώ προσωπικός της στόχος είναι η μεταγραφή των σύγχρονων γεγονότων και η ενεργοποίηση της σκέψης μας.

Η καλλιτέχνης ενδιαφέρεται για μέσα και τεχνικές που επιτρέπουν τη μετάλλαξη της εικόνας. Οι περισσότερες από τις εικόνες της έχουν υποστεί πολλές διαφοροποιήσεις από την αρχική τους σύλληψη.

Η διαδικασία αρχίζει με τη συλλογή εικόνων (συνήθως από τον τύπο ή την τηλεόραση) και κάθε λογής ντοκουμέντων που καταγράφουν ό,τι η καλλιτέχνης αντιλαμβάνεται ως κάποιο είδος βίας. Στη συνέχεια, η Μεϊμάρογλου επεξεργάζεται ή αναδιαρθρώνει τις εικόνες αυτές κατά τρόπου που είτε αποδομεί τις πληροφορίες και αποκαλύπτει πώς παρουσιάζονται, είτε προσθέτει και άλλα «στρώματα» προκειμένου να προκαλέσει περισσότερους συνειρμούς και να προτείνει νέες ερμηνείες. Καθ’ όλη τη διαδικασία αυτή, επιδίωξή της παραμένει να αποκαλύψει τα νοήματα που συσκοτίζει η «πεποιημένη» πραγματικότητα και ταυτόχρονα, να καταδείξει τις αστείρευτες δυνατότητες κατασκευής εικόνων και το εύρος των νέων νοημάτων που προκύπτουν από αυτές.

Η διαρκής ενασχόληση με κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα εντάσσει τη Μεϊμάρογλου σε μια παράδοση πολιτικά συνειδητοποιημένης τέχνης, ιδίως εκείνης που προέρχεται από τον πολιτικό ακτιβισμό των δεκαετιών του 1960 και του 1970. Την απασχολεί κατά πόσον η τέχνη μπορεί να μεταφέρει ένα πολιτικό μήνυμα χωρίς να αισθητικοποιεί το περιεχόμενό του, ο προκλητικός και ριζοσπαστικός ρόλος του καλλιτέχνη και η μετάδοση ιδεολογίας μέσω της τέχνης.

Η έκθεση διοργανώθηκε από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης και εντάχθηκε στο πλαίσιο των ετήσιων εκθέσεων που η συλλογή Πορταλάκη παρουσιάζει στην Κρήτη.

Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η Αλεξάνδρα Κοροξενίδη.

Τα εγκαίνια  πραγματοποιήθηκαν, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2002, στις 8 το βράδυ, στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης «Λ. Κανακάκις». Η διάρκειά της ήταν έως 31 Δεκεμβρίου 2002.

Η έκθεση συνοδεύτηκε από δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά – αγγλικά) με κείμενα του Ζαχαρία Πορταλάκη, της Μαρίας Μαραγκού, της Αλεξάνδρας Κοροξενίδη, της HelenC. Frederick και του LeonardLehrer.

Κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες ξεναγήσεις και προγράμματα σε σχολεία.ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΚΘΕΣΗΣ:
104,4 FM STEREO (ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ)
HXOS (ΡΕΘΥΜΝΟ)
ΚΡΗΤΗ 101,5 FM STEREO (XANIA)
MAX FM (XANIA)
ΡΑΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙ92,3 FM