Ο κύκλος της ζωής

Ο κύκλος της ζωής

Φίλιππος Τσιάρας / Χριστόφορος Δουλγέρης

Οργάνωση:   Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Επιμέλεια:      Μαρία Μαραγκού
Εγκαίνια:      Τρίτη 20 Αυγούστου 2013, 20:00 - 22:00
Διάρκεια:       21 Αυγούστου - 08 Δεκεμβρίου 2013Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινίασε την Τρίτη 20 Αυγούστου 2013, στις 20:00, την έκθεση «Ο κύκλος της ζωής» με έργα των καλλιτεχνών Φίλιππου Τσιάρα και Χριστόφορου Δουλγέρη.

Το ζήτημα της έκθεση ο τόπος και οι τόποι διαμέσου της ιστορίας της σύγχρονης τέχνης και η υπέρβαση της πραγματικότητας με τη σουρεαλιστική ματιά των δύο καλλιτεχνών.

Ο Φίλιππος Τσιάρας που ζει και εργάζεται στις Η.Π.Α., αναδημιουργεί εικόνες αυτοαναστοχασμού ενώ συνθέτει μέσα από τις μνήμες του κόσμου του υγρού στοιχείου τη μνήμη του σύμπαντος. Στην έκθεση συμπυκνώνει μία αναδρομή με έργα από τις σειρές ,”SUPEREAL” που είχε παρουσιαστεί στο Μουσείο φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και πρόσφατα στη Μόσχα από το ”StellaArt Foundation”, όπως και από τη νέα σειρά “Ο κύκλος της ζωής“.

Ο Χριστόφορος Δουλγέρης, παρουσίασε από το φωτογραφικό  του αρχείο  της πόλης του Ρεθύμνου από τα χρόνια της δεκαετίας 1990 σε αντιπαράθεση με έργα τωρινής δουλειάς του πάνω στο ίδιο ακριβώς θεματικό πλαίσιο. Τα σημεία που παρατηρεί ο φακός του Δουλγέρη αντιμετωπίζονται ως θέσεις της καθημερινής ζωής.

Παράλληλα υπήρχε ένα μικρό κομμάτι κοινής δουλειάς των δύο καλλιτεχνών με φωτογραφίες του Δουλγέρη με θέμα το Ρέθυμνο όπου ο Φίλιππος Τσιάρας επεμβαίνει με φωτομοντάζ προσθέτοντας τους δικούς του κύκλους της ζωής στην καθημερινότητα των κτιρίων.

Η έκθεση η οποία συνοδευόταν από δίγλωσσο κατάλογο, πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Concord Consulting Services.

Με την αφορμή, οι δύο καλλιτέχνες εμφανίζονται σε ρόλο φωτογράφων αλλά και επιμελητών με την έκθεση Ithaca returned, που οργανώθηκε και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιστροφή στην Ιθάκη 2013 και παρουσιάστηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Επρόκειτο για μία επιλογή με έργα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών στο ζήτημα  του ταξιδιού, της μεταμόρφωσης, της διαδρομής.
Στην έκθεση συμμετείχαν οι καλλιτέχνες:
Bedri Baykam, DavidGaljaard, Juliane Herrmann, Knut Lsg Hybinette, EugeneLemay, Takeshi Moro, Sophie Tianxin Chen, Λυδία Βενιέρη, Άγγελος Γαβριάς, Γιώργος Γυπαράκης, Χριστόφορος Δουλγέρης, Πάνος Κοκκινιάς, Γεωργία Κοτρέτσος, Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης, Καμίλο Νόλας, Απόστολος Παλαβράκης, Νατάσσα Παπαδοπούλου, Κώστας Παππάς, Κώστας Πηγαδάς, Έλενα Πόκα, Λουκάς Σαμαράς, Γιώργος Τσεριώνης, Φίλιππος Τσιάρας, Παύλος Φυσάκης, Ασπάσιος Χαρωνιτάκης.

Η διάρκεια των εκθέσεων ήταν έως τις 8 Δεκεμβρίου 2013.

Blind Date
εκδοχές πολιτισμικής ιθαγένειας
28 Ιουνίου - 27 Οκτωβρίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο