Νίκος Αλεξίου. Πύλη Α

Νίκος Αλεξίου. Πύλη Α

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Χειμάρας 5 - Ρέθυμνο
Έργα του γνωστού Ρεθύμνιου ζωγράφου Νίκου Αλεξίου
Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού
Εγκαίνια: Τετάρτη, 23 Μαϊου 2012, 20:00 - 22:00


Το Moυσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινίασε την Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012, δύο νέες ατομικές εκθέσεις. Πρόκειται για την “Πύλη Α” του ζωγράφου Νίκου Αλεξίου και την “Άγονη Γραμμή” του γλύπτη Γιώργου Γυπαράκη.

Οι εκθέσεις των δύο Ρεθύμνιων διεθνών καλλιτεχνών, διέθεταν την ιδιαιτερότητα της συνομιλίας των υλικών και το ειδικό βάρος της πνευματικότητάς τους.

Η έκθεση του Νίκου Αλεξίου, “Πύλη Α”, πήρε τον τίτλο της από το γεγονός ότι το Ρέθυμνο υπήρξε η πρώτη Πύλη – πέρασμα στη ζωή και την τέχνη του σημαντικότατου καλλιτέχνη που δούλεψε με την ίδια ευαισθησία σε πρωτογενή υλικά, καλάμι, χαρτί ή στον υπολογιστή.

Ο κύριος κορμός της έκθεσης είναι η “Μελέτη” για το πλακόστρωτο της Μονής Ιβήρων καθώς και ο χάρτης της ίδιας Μονής. Μία μνημειακή σε όγκο και περιεχόμενο δουλειά που ξεκινάει το 2003 και κορυφώνεται το 2007 στο Ελληνικό Περίπτερο της Biennale Βενετίας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης ίχνη του παρελθόντος με το “Ηλιακό Σπίτι” (από τη σειρά της δεκαετίας του 1990) και εκείνα του μέλλοντος “Βέλος” (από τη σειρά του 2008).

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την άδεια και την υποστήριξη της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Ο Μεγάλος Κήπος. Αρχεία Νίκου Αλεξίου”.


Ο Γιώργος Γυπαράκης εκθέτει την “Άγονη Γραμμή – NonProfitLine”, ένα ιδεατό νησί όπου ο επισκέπτης εξαναγκάζεται να πειθαρχήσει το σώμα στην έλλειψη υλικής απασχόλησης και διαρκούς κοινωνικής περιπλάνησης.

Επρόκειτο για γλυπτά που φανερώνονται στον χώρο ως βράχινα καθίσματα, ως σωμάτινες θήκες διαλογισμού, ως εξαρτήματα για αυτοσυγκέντρωση, ως φέροντες μηχανισμοί, ως φέροντες μηχανισμοί πνευματικής εκγύμνασης, επιδρούν πάνω στο σώμα του ανθρώπου ασκώντας και γραμμώνοντας το πνεύμα του.

Η διάρκεια των εκθέσεων ήταν ως τις 31 Αυγούστου 2012 ενώ πραγματοποιήθηκαν όπως πάντα ξεναγήσεις σε παιδιά και ενήλικες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Παράλληλα σε κάποιους από τους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου παρουσιάζονταν έργα από τη Μόνιμη Συλλογή του Μ.Σ.Τ. Κρήτης.