Μου αρέσει να στολίζομαι

Ρέθυμνο, 25 Ιανουαρίου 2010

Το Moυσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινίασε την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, 12:00 – 14:00μ.μ. στους χώρους του την έκθεση με τίτλο «Μ΄αρέσει να στολίζομαι», με τη συμμετοχή 19 Ελλήνων καλλιτεχνών.

Ο τίτλος της έκθεσης προερχόταν από το ομότιτλο έργο της Νίκης Καναγκίνη, στενής συνεργάτιδας του Μουσείου Ρεθύμνης, η οποία έφυγε από τη ζωή την άνοιξη του 2008.

Η έκθεση, είχε παρουσιαστεί ήδη στην Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβρη στο «Σπίτι της Κύπρου» και συνοδεύτηκε από ενθουσιώδη σχόλια και εκτενή δημοσιεύματα στον αθηναϊκό τύπο. 

Το έργο της Καναγκίνη που έδινε  τον τίτλο στην έκθεση  «Μ΄αρέσει να στολίζομαι» ήταν μια αντιπαράθεση-σύνθεση δύο φωτογραφιών, ενός πορτραίτου γυναίκας του Βερονέζε και του μοντέλου Βερούσκα. 

Παρουσιάστηκε το 2002 στην έκθεση «Αναγέννηση-Ανακύκλωση» στη Μυτιλήνη στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, κατά την 3η Θερινή Ακαδημία Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος.

Με τον ίδιο τίτλο, βρέθηκαν άλλα έργα, άγνωστα ή πιο πρόσφατα στο εργαστήριο της Καναγκίνη, τα οποία και φιλοξενήθηκαν στην έκθεση,  την επιμέλεια της οποίας είχε η Μαρία Μαραγκού και την οργανωτική υποστήριξη η μαρία παναγίδου artproductions.

Για την έκθεση «Μ’ αρέσει να στολίζομαι»  γράφει η Μ. Μαραγκού:
«Το ζήτημα του στολισμού του σώματος [ornatus] είναι ανάγκη ματαιόδοξη και εφήμερη που ορίζει ταυτότητα και προσβλέπει  στην αιωνιότητα.

Αν και έμμεσα προσεγγίζει το ωραίο, δεν συνιστά απαραίτητα ομορφιά, δεδομένου ότι ο στολισμός όπως και η αισθητική ποικίλουν και διαφοροποιούνται στους πολιτισμούς των αιώνων αλλά και της γεωγραφίας. Το τρύπημα της μύτης των ανθρώπων της Αφρικής και εκείνων των δυτικών κοινωνιών, εκφράζουν μια ναρκισσιστική ματαιοδοξία που ορίζει συμπεριφορές αλλά και ανάγκες αντίστασης στα καθιερωμένα.

Ο στολισμός ως καθημερινότητα και ως τελετουργία,  ανάγκη δήλωσης του ατομικού προσώπου και σώματος και των ρούχων και κοσμημάτων του αλλά και στολισμός του νεκρού από τα αρχαία κτερίσματα έως τα σύγχρονα σάβανα, συμπίπτει με έννοιες καταναλωτικές και  κοινωνιολογικές και θέτει ερωτήματα ως προς το ίδιο το έργο τέχνης το οποίο παραμένει ένα «κτέρισμα» του εγώ του καλλιτέχνη που, ενίοτε προσβλέπει στην αιωνιότητα».

Στην έκθεση συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Δημήτρης Αντωνίτσης, Ευγενία Αποστόλου, Αντώνης Βολανάκης, Σταμάτης Ζέρβας, Πόλυ Κοκκινιά, Άννη Κωστοπούλου, Μαρία Λοϊζίδου, Μάρω Μιχαλακάκου, Δημήτρης Μπάμπουλης, Μαργαρίτα Μυρογιάννη, Δημήτρης Ντοκατζής, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ιωάννα Ράλλη, Πάνος Φαμέλης, Λίνα Φανουράκη, Σωκράτης Φατούρος, Νίκος Χαραλαμπίδης, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Αντωνάκης Χριστοδούλου.

Η διάρκεια της έκθεσης ήταν ως τις 30 Μαρτίου 2010.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, έγιναν όπως πάντα ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου ενώ πραγματοποιήθηκαν τα εξής:

-Εκπαιδευτικό πρόγραμμα - συνάντηση της καλλιτέχνιδας του κοσμήματος Λίνας Φανουράκη, με τους νέους των Eικαστικών Eργαστηρίων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και τους τοπικούς κοσμηματοποιούς, αν το επιθυμούν, το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, στις 12:00 – 14:00 το μεσημέρι.

- Πραγματοποίηση ξενάγησης από τη Μαρία Μαραγκού το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στις 13:00μ.μ.

- Πραγματοποίηση ξενάγησης από τη Μαρία Μαραγκού την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 13:00μ.μ.

Χορηγός: Karavias & associates. Lloy's coverholder.

Blind Date
εκδοχές πολιτισμικής ιθαγένειας
28 Ιουνίου - 27 Οκτωβρίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο