Μόνιμη Συλλογή. Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών

Μόνιμη Συλλογή. Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών

Το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης (σημερινό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης) και η Μόνιμη Συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρεθύμνης «Λ. Κανακάκις» συνεχίζοντας το ταξίδι τους στην Ελλάδα έδωσαν την ευκαιρία, αυτή τη φορά στο κοινό της Πάτρας, να γνωρίσει ένα αντιπροσωπευτικό μέρος της συλλογής.

Το Κ.Σ.Ε.Δ. είχε ξεκινήσει από το Φθινόπωρο του 2000 συνεργασία με Πινακοθήκες και Κέντρα Σύγχρονης Τέχνης της Ελλάδας προκειμένου να πραγματοποιηθεί σειρά εκθέσεων που θα αφορά στην τόσο σημαντική Μόνιμη Συλλογή της πόλης του Ρεθύμνου. Μέχρι το 2001 είχε φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Πιερίδη στην Αθήνα (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2000) καθώς και στο Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας (Απρίλιο – Μάϊο 2001).

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, φιλοξένησε σημαντικά έργα της συλλογής του Κέντρου Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης, στην έκθεση που συνδιοργανώθηκε στο Κέντρο Τεχνών (πρώην σταφιδαποθήκες Barry) από την Παρασκευή 11 Μαΐου έως και τις 5 Ιουνίου 2001. 

Επρόκειτο για την έκθεση «Αναζητήσεις και Διατυπώσεις Ελλήνων καλλιτεχνών από  το 1950 έως το 2000», που επιχείρησε να δώσει μια εικόνα του σύγχρονου εικαστικού τοπίου, από το 1950 ως σήμερα, έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από τη συλλογή του Κ.Σ.Ε.Δ.

Η έκθεση περιελάμβανε μία ενότητα έργων του Ρεθύμνιου ζωγράφου Λευτέρη Κανακάκι καθώς και έργα γνωστών ελλήνων δημιουργών, όπως των: Γιώργου Ζογγολόπουλου και Τάκι, των ζωγράφων Θεοδώρου Στάμου, Γιάννη Γαϊτη, Γιάννη Μόραλη, Γιάννη Σπυρόπουλου, Νίκου Κεσσανλή, Χρύσας Ρωμανού, Νίκης Καναγκίνη, του Παναγιώτη Γράββαλου, Δημήτρη Μυταρά, Κώστα Τσόκλη, Πέτρου Ζουμπουλάκη, Τόνιας Νικολαϊδη, των νεότερων Δημήτρη Ράτσικα, Γιώργου Λάππα, Γιώργου Ρόρρη, Χρήστου Μποκόρου, Μιχάλη Μανουσάκη, Τάσου Μαντζαβίνου, Θάλειας Χιώτη, Γιάννη Αδαμάκου, Νίκου Αλεξίου, Πάνου Χαραλάμπους, Μανώλη Ζαχαριουδάκη, Κατερίνας Ζαχαροπούλου, Πόπης Κρούσκα, καθώς και των Δημήτρη Ντοκατζή, Γρηγόρη Σεμιτέκολο, Βάσως Κυριάκη, Ρένας Παπασπύρου, Μαριάννας Στραπατσάκη, Μπίας Ντάβου, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Άγγελου Σκούρτη, Δήμου Σκουλάκη, Ζάφου Ξαγοράρη, Μάκη Θεοφυλακτόπουλου, Μιχάλη Κατζουράκη, Γιώργου Λαζόγκα, Γιώργου Λογοθέτη, Μιχάλη Αρφαρά κ.λ.π.

Η συλλογή παρουσιάστηκε μέσα από πυκνές θεματικές ενότητες:

  • Φύση, νεκρή φύση, τεχνητή και επινοημένη φύση, με επίτοιχα, γλυπτά, έργα μικτής τεχνικής, σύγχρονες τεχνολογίες.
  • Άνθρωπος, το μεγάλο θέμα της ζωγραφικής, με έργα ζωγραφικής και γλυπτά, παραστατικά, αφαιρετικά, εξπρεσιονιστικά.
  • Πολιτική τέχνη
  • Λυρισμός και αφαίρεση, με έργα ζωγραφικής και κατασκευές.

Το Κέντρο Τεχνών, ένας χώρος εξαιρετικός, της τάξεως των 2.000 τετραγωνικών,  δέχτηκε για πρώτη φορά μια μεγάλη έκθεση, μετά την ανακαίνισή του, η οποία καταλάμβανε όλους τους χώρους (ισόγειο, 1ος όροφος και πατάρι), αναδεικνύοντας τη δυναμική των έργων και ταυτόχρονα τις δυνατότητες του χώρου, αλλά και την αναγκαιότητα της λειτουργίας του, ως εναλλακτικού εκθεσιακού κέντρου. 

Ο Δήμος Πατρέων, επεφύλαξε τιμητικά εγκαίνια για τη συλλογή της πόλης του Ρεθύμνου ενώ ο Δήμαρχος της πόλης κ. Ευάγγελος Φλωράτος και η πρόεδρος της ΔΕΠΑΠ κυρία Βικτωρία Αγγελοπούλου μίλησαν θερμά για το ρόλο του Ρεθύμνου στον εικαστικό χάρτη της Ελλάδας.

Καλλιτέχνες και φιλότεχνοι από την Αθήνα ταξίδεψαν στην Πάτρα, τιμώντας την παρουσία του Κ.Σ.Ε.Δ. ενώ οι Κρήτες καλλιτέχνες της Αθήνας, έδωσαν όλοι το παρών. 

Η Δ.Ε.Π.Α.Π. υποδεχόμενη μια τόσο σημαντική έκθεση τύπωσε και κυκλοφόρησε δίγλωσση έκδοση.

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο