Μία μέρα τον Αύγουστο

Μία μέρα τον Αύγουστο

Φωτογραφική ομάδα phasma2

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Χειμάρας 5 - Ρέθυμνο
Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012, 19:30 - 22:00
Διάρκεια έκθεσης: 6 Μαρτίου - Τέλος Μαίου 2012


Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης σας προσκαλεί στην έκθεση φωτογραφίας Μια μέρα τον Αύγουστο από την ομάδα phasma2. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012, στις 19.30, στο χώρο του Μουσείου, Χειμάρας 5. Την έκθεση επιμελήθηκε η Μαρία Μαραγκού.

Η  φωτογραφική ομάδα  phasma2 επιλέγει σαν βασικό θέμα το μήνα Αύγουστο όχι τυχαία. Πρόκειται για το μήνα συνυφασμένο με τις διακοπές, τη χαλάρωση και ίσως την παύση πάσης φύσεως πιθανοτήτων που μπορεί να επιφυλάσσει. Είναι ένας αλλιώτικος μήνας για τους Έλληνες, που όλες του οι επιθυμίες συγκεντρώνονται στην απόλαυση και την ανεμελιά που υπόσχεται και συχνά προσφέρει απλόχερα ο Αύγουστος. Οι φωτογράφοι λοιπόν επιλέγουν αυτόν τον ιδιαίτερο μήνα, για να δώσει ο καθένας τους τη δική του «λήψη» και αντίληψη. Μια μέρα και μια νύχτα επέλεξε ο κάθε φωτογράφος για να μεταφέρουν μέσα από το φακό τους το προσωπικό τους ύφος και την άποψή τους. Κάθε ένας τους διηγείται την ιστορία ενός συγκεκριμένου 24ώρου του Αυγούστου με μια σειρά από 5 φωτογραφίες.

Η πρώτη παρουσίαση της έκθεσης αυτής έλαβε χώρα στις 15 Δεκεμβρίου 2011 στο TAF  (the Art Foundation, Νορμανού 5 - Μοναστηράκι) με μεγάλη απήχηση από το αθηναϊκό κοινό. Άλλωστε πρόκειται για 14 καταξιωμένους στο σύγχρονο χώρο της φωτογραφίας καλλιτέχνες, που παρακολουθούν και αποτυπώνουν με το δικό τους τρόπο το περιβάλλον, την πραγματικότητα. Οι phasma2 δημιουργήθηκαν μέσα από τις ανάγκες που προκύπτουν από τις τρέχουσες κοινωνικές εξελίξεις, αλλά και από την πορεία της σύγχρονης φωτογραφίας στην χώρα μας. Σκοπός της ομάδας είναι, αφενός η προβολή του έργου των δημιουργών που την απαρτίζουν και αφετέρου η παραγωγή εκδηλώσεων πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης υποδέχτηκε και στήριξε αυτή την προσπάθεια, θέλοντας να γνωρίσει στο φιλόμουσο κοινό του τη φωτογραφική ομάδα phasma2 και να αναδείξει την εναλλακτική σκοπιά που μπορεί να έχει μια μέρα ή μια νύχτα τον Αύγουστο.

Συμμετείχαν:
Γιώργος Βιτσαρόπουλος, Milos Bicanski, Λουίζα Γκουλιαμάκη, Γιώργος Δέτσης, Μιχάλης Καραγιάννης, Στέλιος Ματσάγγος, Vishy Moghan, Γιώργος Νικολαΐδης, Καμίλο Νόλλας, Αλέξανδρος Σταματίου, Ιάκωβος Χατζησταύρου.

Με την έκθεση κυκλοφόρησε δίγλωσσος κατάλογος. Η διάρκειά της ήταν έως τέλη Μαΐου 2012 ενώ πραγματοποιήθηκαν όπως πάντα ξεναγήσεις σε παιδιά και ενήλικες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Διάλεξη με θέμα: «Σύγχρονοι Έλληνες φωτογράφοι συζητούν για το έργο τους»
Παράλληλα, τα Εικαστικά Εργαστήρια του Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στα πλαίσια της πολιτιστικής παραγωγής που προάγουν οι phasma2, διοργάνωσαν συζήτηση - ομιλία με θέμα «Σύγχρονοι Έλληνες φωτογράφοι συζητούν για το έργο τους», την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012, στις 18:00 μ.μ., στο χώρο του Μουσείου. Σκοπός της συζήτησης ήταν να προβάλει το έργο των δημιουργών της φωτογραφικής ομάδας που συμμετείχαν στην έκθεση καθώς και να εξετασθούν βασικά ζητήματα αρχών και τεχνικών, για την τέχνη της φωτογραφίας.

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Άρης Τσαντηρόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.