Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας

Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας

KOLEKTIV8 - ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
MED PHOTO FESTIVAL “BORDERS | CROSSROADS”

Το Medphoto, το πρώτο μεσογειακό φεστιβάλ φωτογραφίας, διεξάχθηκε στην πόλη του Ρεθύμνου, το καλοκαίρι του 2016.
Το Medphoto προσκάλεσε τη διεθνή, καλλιτεχνική κοινότητα να λάβει μέρος σε αυτό το δυναμικό καλλιτεχνικό project, που φιλοδοξεί να γίνει ένας ετήσιος εορτασμός των οπτικών τεχνών. Με τη συνάντηση πολλών καλλιτεχνικών συνεργατών από όλη την Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου φιλοδοξούμε να ενθαρρύνουμε και να καλλιεργήσουμε μια ζωντανή κοινότητα καλλιτεχνών και να προβάλουμε τον ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο.
H τοποθεσία του φεστιβάλ είναι άκρως σημαντική, καθώς η Κρήτη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας: στο κέντρο της Μεσογείου, το νησί αποτελεί την πύλη που ενώνει τις τρεις ηπείρους, Ευρώπη, Αφρική και Ασία. Η θέση της Κρήτης τονίζει επίσης την σημασία των γεωγραφικών και πολιτισμικών ορίων, που αποτελούν και το κεντρικό θέμα του φεστιβάλ για τη φετινή χρονιά με τίτλο: «Σύνορα / Σταυροδρόμια».
Το φεστιβάλ, στο ξεκίνημα του, πραγματεύεται τις αλλαγές στην Ευρώπη καθώς και το μέλλον της περιοχής με βάση τα καίρια προβλήματα της εποχής και του τόπου: την οικονομική και προσφυγική κρίση. Επιπλέον, το φεστιβάλ διερευνά την κατάσταση της Ελλάδας καθώς και μια πιο συμβολική ιδέα των συνόρων, αυτή των εσωτερικών ή προσωπικών ορίων που αφορούν την αντίληψη και την ταυτότητα.
Το Medphoto συνδιοργανώθηκε από τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση KOLEKTIV8 και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ MedPhotoFestival
ΕΚΘΕΣΕΙΣ σε 4 χώρους της πόλης του Ρεθύμνου
1.
CriticalArchivesI: Ruins
Επιμελητές: Μαρία Μαραγκού, Πάσκουα Βοργιά, Παύλος Φυσάκης
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Μεσολογγίου 32, παλιά πόλη, Ρέθυμνο
Διάρκεια: 11 Ιουνίου – 30 Αυγούστου 2016

ODYSSEIA
Antoine D’Agata
Η προσωπική οδύσσεια είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος  της φωτογραφικής δουλειάς και των video του Antoine D’Agata. Η ακατέργαστη ματιά του γάλλου φωτογράφου αναζήτησε πρόσφυγες στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Ουκρανία, τη Λιβύη, το Μαρόκκο και τη Τυνησία έτσι ώστε να βιώσει, να καταγράψει και να κατανοήσει τη συχνά σκληρή πραγματικότητα του ταξιδιού τους. Σε μια απελπισμένη αναζήτηση μια καλύτερης ζωής στην Ευρώπη, πολλοί μετανάστες ζουν σε υποβαθμιζόμενες αστικές περιοχές, υπομένουν κέντρα κράτησης και ξεγλιστρούν από λιμάνια και σύνορα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, έχοντας απόλυτα συνείδηση του κινδύνου και της παραβατικότητας της κατάστασής τους, ανώνυμοι για τον υπόλοιπο κόσμο. Η «Οδύσεια» περιλαμβάνει φωτογραφίες που δημιουργούν αίσθηση, εικόνες από video, στατιστικά στοιχεία, και κείμενα των Bruno Le Dantec και Rafael Garido.  Όταν ήμουν στο πεδίο, διαρκώς αμφισβητούσα την χρησιμότητα της παρουσίας μου. Φωτογράφισα ανθρώπους που πέθαιναν, για να τους δείξω σε αυτούς που τους άφησαν να πεθάνουν.

HOMESICK
Hrair Sarkissian
Στο “Homesick (2014), o Sarkissian αναπαράστησε και στη συνεχεία κατέστρεψε ένα ακριβές αρχιτεκτονικά μοντέλο υπό κλίμακα της πολυκατοικίας μέσα στην οποία κατοικούν ακόμα οι γονείς του, στη Δαμασκό. Όπως και πολλοί άλλοι της γενιάς τους, έτσι και αυτοί έχουν έως τώρα αρνηθεί να εγκαταλείψουν τη Συρία. Ο Sarkissian μεγάλωσε σε αυτό το κτίριο και έζησε εκεί έως ότου έφυγε από τη Συρία το 2008. Αυτό, αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από οτι απλά ένα σπίτι. Πέρα από το οτι παρέχει καταφυγίο στους γονείς του, είναι ο τόπος όπου αυτός ανήκει, ένα δοχείο για τις αναμνήσεις του, και ένας τόπος για τη συλλογική ταυτότητα της οικογένειάς του. Μέσα από το “Homesick”, o Sarkissian δημιουργεί μια ιστορία που, αν λάβουμε υπόψη την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και τη συνεχιζόμενη καταστροφή της πατρίδας του, θα μπορούσε κάλλιστα να διαδραματίστεί στο εγγύς μέλλον. Ποιες θα ήταν οι συνέπειες; Τι θα πει να περιμένουμε το χειρότερο; Μπορούμε να πατήσουμε το fast-foreward (γρήγορη προώθηση} του παρόντος, να αναγνωρίσουμε την απώλεια και να ξεκινήσουμε την ανάπλαση μιας ιστορίας που έχει καταρρεύσει πριν το γεγονός; Την ίδια στιγμή, ο  Sarkissian, παίρνοντας την μοίρα στα χέρια του, προσπαθεί να επανακτήσει ένα μέρος από τον έλεγχο της κατάστασης και και να γκρεμίσει μια μη – πραγματική φαντασία.

EVERYTHING THAT HAPPENED, HAPPENED HERE FIRST, IN REHEARSAL
Adam Broomberg & Oliver Chanarin
Η εισβολή στη Βηρυττό, η πρώτη και η δεύτερη Intifada, η απόσυρση στη Γάζα, η μάχη της Falluja, σχεδόν κάθε μία από τις στρατιωτικές κινήσεις του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή μέσα στις τελευταίες τρεις δεκαετίες, είχε «πρωτοπαιχτεί» εδώ στο Σικάγο, σε μια τεχνητή αλλά ρεαλιστική Αραβική πόλη, χτισμένη από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, για εκπαίδευση μάχης πόλεων.

ABBANDONI
Davide Monteleone / Francesco Zizola

DEPRESSIONERA, ομαδική έκθεση
Λουκάς Βασιλικός, Πάσκουα Βοργιά, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Κώστας Καψιάνης, Δημήτρης Μιχαλάκης, Δημήτρης Ραπακούσης, Σπύρος Στάβερης, Ζωή Χατζηγιαννάκη.

LIFE NARRATIVE / προβολή
Νίκος Μάρκου

THE ZONE / προβολή
18 Άνω φωτογραφική ομάδα


2.
CROSSINGS, ομαδική έκθεση
Επιμελητές: Γιώργος Μουτάφης, Παύλος Φυσάκης
Παλιά Εμπορική Τράπεζα (Παλιά Πόλη)
Διάρκεια: 9 Ιουνίου – 15 Ιουλίου 2016
Συμμετέχοντες:
Alfredo D’Amato, Αχιλλέας Ζάβαλλης, Γιώργος Μουτάφης, Δημήτρης Μιχαλάκης, Σωκράτης Μπαλταγιάννης, Emilien Urbano, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Άγγελος Τζωρτζίνης, Alessandro Penso, Giulio Piscitelli/Contrasto, Jerome Sessini/Magnum.


3.
ALIEN TERRITORY, ομαδική έκθεση
Επιμελητές: Γιώργος Πρίνος, Παύλος Φυσάκης
«Δίδυμο» κτίριο στο κάστρο της Φορτέτζα
Διάρκεια: 10 Ιουνίου – 10 Ιουλίου 2016
Συμμετέχοντες:
George Awde, Νικόλας Βεντουράκης, Γιώργος Γαβριλάκης, Όλγα Γκορτσά, Κωνσταντίνος Δουμπενίδης, Αντώνης Δαμολής, Πέτρος Ευσταθιάδης, Αντώνης Θεοδωρίδης, Γιώργος Καραηλίας, Γιάννης Καρπούζης, Χαράλαμπος Κυδωνάκης, Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου, Randa Mirza, Μαρίτα Παππά, Georges Salameh, Ορέστης Σεφέρογλου, Κοσμάς Σταθόπουλος, Eliza Tamo, Βαγγέλης Τάτσης, Serkan Taycan, Μαρίνος Τσαγκαράκης.


4.
CriticalArchivesII: Testimonies
Επιμελητές: Μαρία Μαραγκού, Παύλος Φυσάκης
STATE / προβολή, Απόστολος Ζερδεβάς
MY ARAB WORLD / προβολή, Γιώργος Μουτάφης
9 Days – From my window in Aleppo / προβολή, Issa Touma
Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, συμβολή οδών Β. Ουγκώ & Αρκαδίου
Διάρκεια: 9 Ιουνίου – 10 Ιουλίου 2016


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:
Εργαστήρι Φωτογραφίας για παιδιά στην ΕΠΙΣΚΟΠΗ / 9-12 Μαΐου 2016
με τους Τάκη και Απόστολο Ζερδεβά (FOCUS School of Art)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ με τον OliverChanarin στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
“Everything that happened here first, in rehearsal”, 6-8 Ιουνίου 2016
Στα πλαίσια του Medphoto Festival 2016 το καλλιτεχνικό δίδυμο Adam Broomberg & Oliver Chanarin σχεδίασαν ένα τριήμερο workshop που θα διενεργηθεί με τον Oliver Chanarin με σκοπό να εξερευνηθεί η αντίληψη των συμμετεχόντων σχετικά με το άμεσο περιβάλλον τους, φυσικό, κοινωνικό και πολιτικό. Κατά τις δύο πρώτες ημέρες στους συμμετέχοντες θα ανατίθεται μια νέα αποστολή κάθε ώρα: να φωτογραφίσουν ένα μαγικό αντικείμενο, ένα γυμνό, ένα πορτρέτο, μια νεκρή φύση κ.ο.κ. Οι συμμετέχοντες θα φωτογραφίζουν με την δική τους ψηφιακή μηχανή, σε ότι φορμά επιθυμούν. Την τελευταία ημέρα η ομάδα θα δουλέψει μαζί με τον Oliver Chanarin επάνω στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας συλλογικής έκδοσης, με τις εικόνες που έγιναν κατά τη διάρκεια του workshop ώστε να δημιουργηθεί ένα σχέδιο βιβλίου.
Ο Adam Broomberg (1970, Γιοχάνεσμπουργκ, Νότιος Αφρική) και ο Oliver Chanarin (1971, Λονδίνο, Αγγλία) είναι καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο. Μαζί έχουν λάβει μέρος σε πολλές ατομικές και διεθνής ομαδικές εκθέσεις ανά τον κόσμο.
Η δουλειά τους βρίσκεται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, συμπεριλαμβανομένου Των
 Tate, MoMA, Stedelijk, TheV&A, TheInternationalCenterOfPhotography, MuséeDeL’Élysée, TheArtGalleryOfOntario Και ClevelandMuseumOfArt. Εχουν βραβευθεί με το ICP Infinity Award (2014) για το Holy Bible, και με το Deutsche Börse Photography Prize (2013) για το War Primer 2.
Περιορισμένος Αριθμός Θέσεων
Για δηλώσεις συμμετοχής: submission@medphoto.gr

FETART / 10 Ιουνίου 2016
έκθεση φωτογραφίας σε κεντρικά σημεία της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου
σε επιμέλεια της Marion Hislen (Festival Circulations)

ANTOINE D’AGATA ΟΜΙΛΙΑ / 30 Ιουνίου 2016
στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ρεθύμνου (Παλιά Πόλη)

ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ και ΠΡΟΒΟΛΕΣ
με παρουσία κοινού και καλλιτεχνών

PORTFOLIO REVIEW και ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / 25 Ιουλίου 2016
για τους Εθελοντές του Medphoto στην Γκαλερί Ηλιάκη (Παλιά Πόλη)

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο