Μελετζής, Μπαλάφας, Τλούπας 1996

Παρουσίες. Αναδρομική
Σπύρος Μελετζής, Κώστας Μπαλάφας, Δημήτρης Τλούπας
Επιμέλεια: Νίκος Παναγιωτόπουλος
7 Φεβρουαρίου – 18 Απριλίου 1996Τρεις φωτογράφοι που αντιστέκονται στην κυριαρχία του πικτοριαλισμού και της τουριστικής φωτογραφίας έδωσαν υλικό για την έκθεση «Παρουσίες» που εγκαινιάστηκε στην Πινακοθήκη «Λ. Κανακάκις – Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης (σημερινό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης), την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 1996.

Πρόκειται για την πλήρη αναδρομική παρουσία των: Σπύρου Μελετζή, Κώστα Μπαλάφα και Δημήτρη Τλούπα.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Σκόπελο το καλοκαίρι του 1995.
Στο Ρέθυμνο οργανώθηκε από το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας που λειτουργούσε στο πλαίσιο του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνης και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Επιμελητής της έκθεσης ήταν ο φωτογράφος και σύμβουλος υπουργού σε θέματα φωτογραφίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ενθουσιώδη σχόλια συγκέντρωσε η έκθεση φωτογραφίας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. Η έκθεση φωτογραφίας, των Βετεράνων της Νεοελληνικής Τέχνης του φακού, συγκίνησε τους παρευρισκόμενους οι οποίοι μίλησαν για τη μοναδική ευαισθησία και την ανθρωπιά των έργων των τριών αυτών φωτογράφων.

Η έκθεση διήρκησε έως τις 18 Απριλίου 1996.

Ο Σπύρος Μελετζής, ο Κώστας Μπαλάφας και ο  Δημήτρης Τλούπας βρέθηκαν στην πόλη μας από τις 5 έως τις 7 Απριλίου. Μίλησαν με τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε για την έκθεση, ξενάγησαν το κοινό στα έργα τους δύο συνεχόμενες ημέρες ενώ το Σάββατο το πρωί (7/4) ξενάγησαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης.