Με το πλοίο της γραμμής, 1997

Με το πλοίο της γραμμής, 1997
Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού
14 Φεβρουαρίου - 23 Μαρτίου 1997Μία καινούρια έκθεση οργάνωσε το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης (σημερινό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης), στις 14 Φεβρουαρίου 1997.
“Με το πλοίο της γραμμής”, ήταν μία έκθεση επιστροφή στο γενέθλιο τόπο καλλιτεχνών που ξεκίνησαν από την Κρήτη για να δουλέψουν στην Αθήνα, την Ευρώπη-οπουδήποτε.

Στους στόχους του Μουσείου ήταν πάντοτε και η επαφή του τοπικού κοινού με καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Κρήτη ή είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τον τόπο.
“Με το πλοίο της γραμμής” λοιπόν επέστρεψαν στην Κρήτη τα έργα του Γιάννη Κουράκη που τόσο πρόωρα αποχαιρέτησε τον τόπο και τον εικαστικό κόσμο πριν πολλά χρόνια και οι καλλιτέχνες: Σοφία Πορταλάκη, Μαριάννα Στραπατσάκη, Γιάννης Στεφανάκις.

Ο τίτλος της έκθεσης δεν κάλυπτε νοηματικά το περιεχόμενο των έργων των τεσσάρων (4) καλλιτεχνών, αλλά αποτελούσε τον κοινό κρίκο μιας αλυσίδας ταξιδιών, για να δουν, να ζωγραφίσουν, να ζήσουν δίχως να αποκοπούν από τον κοινό γενέθλιο τόπο.

Η πρώτη μικρή παρέα, που μπορεί να συναντιέται σε οποιαδήποτε Αίθουσα Τέχνης ή Μουσείο, και που πάντα, σε τακτά χρονικά διαστήματα επιστρέφει στην Κρήτη.
Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι η ιδέα της έκθεσης γεννήθηκε σ’ ένα καφενείο του ενετικού λιμανιού στο Ρέθυμνο, οι πρώτες συναντήσεις έγιναν στα Σφακιά και οι λεπτομέρειες κανονίστηκαν στην Αθήνα, όταν όλοι νοσταλγούσαν να πάρουν το πλοίο της γραμμής για την Κρήτη.

Εκτέθηκαν δύο ενότητες έργων του Γιάννη Κουράκη “Χέρια” και “Καπέλα”, μια σειρά μεγάλων γεωμετρικών επίτοιχων της Σοφίας Πορταλάκη, έργα από την τελευταία δουλειά του Γιάννη Στεφανάκι και η video-εγκατάσταση “Βυζάντιο” της Μαριάννας Στραπατσάκη.

Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η Μαρία Μαραγκού.

Το Μουσείο ευχαριστεί θερμά τη Σμαράγδα Κουράκη και την Ιλεάνα Τούντα για τον δανεισμό των έργων του Γιάννη.

Η διάρκεια της έκθεσης ήταν έως τις 23 Μαρτίου 1997. Με αφορμή την έκθεση κυκλοφόρησε δίγλωσσος κατάλογος.

Blind Date
εκδοχές πολιτισμικής ιθαγένειας
28 Ιουνίου - 27 Οκτωβρίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο