Made in Berlin. 1998

Made in Berlin - Μία νέα γενιά καλλιτεχνών
Επιμέλεια: Birgit Hoffmeister
18 Σεπτεμβρίου - 6 Δεκεμβρίου 1998


Το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης (σημερινό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης) που λειτουργούσε με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Ρεθύμνης στο πλαίσιο του προγράμματος του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων, οργάνωσε στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης «Λ. Κανακάκις», από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου 1998, την έκθεση “Made in Berlin – Μία νέα γενιά καλλιτεχνών”.


Η έκθεση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Διευθύντριας του Κ.Σ.Ε.Δ., Μαρίας Μαραγκού προς την Birgit Hoffmeister, στο Βερολίνο, η οποία είχε την ιδέα και την επιμέλεια της έκθεσης.

Η έκθεση, παρουσίασε εννέα καλλιτέχνες που ζουν στο Βερολίνο.

Οι Gunda Förster, Hans Hemmert, Sabine Hornig, York der Knöfel, Antjie Majewski, Michel Majerus, Olaf Nicolai, Manfred Pernice και Daniel Richter που συμμετείχαν στην έκθεση με έργα από διάφορα πεδία τέχνης όπως η ζωγραφική, η φωτογραφία, το αντικείμενο, το βίντεο, η προβολή διαφανειών και η εγκατάσταση, προσέφεραν στον θεατή τη δυνατότητα μιας γνωριμίας με τη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή του Βερολίνου.

Τα τελευταία χρόνια είχε παρατηρηθεί μια ενδιαφέρουσα δράση στη Βερολινέζικη καλλιτεχνική σκηνή. Μια νέα γενιά καλλιτεχνών είχε κάνει την εμφάνισή της, με το αίτημα να συμβάλει ουσιαστικά στον καλλιτεχνικό διάλογο της εποχής μας. Αυτό το ξεκίνημα ακολουθούσαν με ιδιαίτερα ενεργητική συμμετοχή, νέοι θεωρητικοί της τέχνης, νέες γκαλερί αλλά και νεότεροι συλλέκτες έργων τέχνης.

Αυτή η νέα γενιά καλλιτεχνών του Βερολίνου, αντανακλούσε τη ζωή και την ατμόσφαιρα μιας πόλης η οποία στη δεκαετία του ’90, βίωνε έναν από τους πιο ραγδαίους μετασχηματισμούς στη Γερμανία, αν όχι σε όλη την Ευρώπη. 

Η έκθεση Made in Berlin, προσέφερε, για πρώτη φορά εκτός Γερμανίας, τη δυνατότητα της γνωριμίας με αυτή τη ζωντανή και πολύπλευρη καλλιτεχνική σκηνή του Βερολίνου.

Τα έργα που παρουσιάστηκαν, περιέγραφαν το καλλιτεχνικό κλίμα στο Βερολίνο, ένα κλίμα που ήταν συγχρόνως πειραματικό και οραματικό. Η έμπνευση προερχόταν μεταξύ άλλων, από τη συνεχή μεταλλαγή που βίωνε αυτή η πόλη. Η τέχνη αυτή στράτευε εύστοχα την αισθητική και πολιτική διαμάχη και προκαλούσε τους θεατές να στοχαστούν γύρω από μια σειρά σύγχρονα θέματα. 

Από τις 12 έως τις 30 Ιανουαρίου του 1999, η έκθεση παρουσιάστηκε στην Αθήνα, στο Σπίτι της Κύπρου, οι χώροι του οποίου ευγενικά παραχωρήθηκαν στο Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης. 

Την έκθεση συνόδευε δίγλωσσος κατάλογος, στην ελληνική και γερμανική γλώσσα, τετράχρωμης εκτύπωσης, ο οποίος πέρα από την πλούσια και ενημερωτική εικονογράφηση, έδινε τη δυνατότητα, μέσα από κείμενα γραμμένα από θεωρητικούς της τέχνης για κάθε καλλιτέχνη ξεχωριστά, της γνωριμίας με τον κόσμο αυτών των εννέα καλλιτεχνών και τον διαφορετικό τρόπο σκέψης και έκφρασής τους. 

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη γενναιόδωρη ενίσχυση του Υπουργείου Επιστήμης Έρευνας και Πολιτισμού του Βερολίνου και του Ινστιτούτου Goethe στην Αθήνα και τα Χανιά. 

Οι Lloyd’s of London – Γ. Καραβίας & Συνεργάτες ΕΠΕ, στήριξαν ουσιαστικά το ετήσιο πρόγραμμα του Κέντρου, με την προσφορά της ασφαλιστικής κάλυψης των έργων. 

Στα εγκαίνια της έκθεσης στο Ρέθυμνο παρευρέθηκαν προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της τέχνης και της δημοσιογραφίας του Βερολίνου, οι καλλιτέχνες της έκθεσης καθώς και προσωπικότητες από τον πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της Ελλάδας.

Από το Βερολίνο ταξίδεψαν για την έκθεση, ο Jorg Ingo Weber – Υπουργικός Σύμβουλος και Διευθυντής του Εισηγητικού Τμήματος Διεθνών  Πολλιτιστικών Ανταλλαγών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Επιστήμης και Έρευνας και Πολιτισμού του Ομοσπονδιακού Κρατιδίου του Βερολίνου, ο καθηγητής Χρήστος Μ. Ιωακειμίδης, η επιμελήτρια της έκθεσης Birgit Hoffmeister, ο Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου στο Βερολίνο Ελευθέριος Οικονόμου, ο Bernhard Schultz και η Marianne Esser από την εφημερίδα Tagesspiegel, ο Sebastian Preuss από την Berliner Zeitung, η Sophia Kannenberg από την Berliner Morgenpost, ο Willhem Grossmann από την Πολιτιστική Εταιρία Berliner Kulturveranstaltungs GmbH και ο Ulmann-Mathias Hakert, Συντάκτης του καταλόγου.

Από την Αθήνα έφτασαν, ανάμεσα σε άλλους ο Gunter Coenen, Διευθυντής του Ινστιτούτου Goethe και οι: Δημήτρης Φατούρος, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Θανάσης Βαλτινός, Φώφη Ακριθάκη, Μάνος Παυλίδης, Ζωή Κοσμίδου από το Υπουργείο Εξωτερικών, Ζαχαρίας Πορταλάκης, οι γκαλερίστες Μαρία Βασιλείου και Ελένη Κυπραίου των Νέων Μορφών, Αγγελική Αντωνοπούλου του Επίκεντρου, Παντελής Αραπίνης της Α-Δ, Μανώλης και Μαρία Κανακάκι της «7», ο Ορέστης Δουμάνης, ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης και η Τζόυς Χάρη, οι καλλιτέχνες Σοφία Πορταλάκη, Ευγενία Αποστόλου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Γιώργος Κυπρής και εκπρόσωποι του ημερήσιου και περιοδικού Τύπου.
Παρόντες από τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, της κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής της Κρήτης. 

Η Διευθύντρια του Κ.Σ.Ε.Δ., Μαρία Μαραγκού αφού ευχαρίστησε τον καθηγητή Χρήστο Μ. Ιωακειμίδη, την επιμελήτρια της έκθεσης, τους καλλιτέχνες και τους χορηγούς, έδωσε το λόγο στον Υπουργικό Σύμβουλο, Jorg Ingo Weber ο οποίος είπε ότι η Ευρώπη του σήμερα δίνει μεγάλη έμφαση στην περιφέρεια και ότι το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης αποτελεί πρότυπο δείγμα, έχοντας αναπτύξει έντονη και ουσιαστική δράση και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας.

Στη συνέχεια ο διευθυντής του Goethe Αθήνας, Genter Coenen είπε ότι αυτή η έκθεση αποτελεί το εύναυσμα για μια παραπέρα συνεργασία με το Κέντρο.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις για παιδιά και ενήλικες, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις.

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο