Λ. Κανακάκις. Στη διάσταση του χρόνου, 1998

Λ. Κανακάκις. Στη διάσταση του χρόνου
Έλληνες καλλιτέχνες, Αναζητήσεις 1950 - 2000


Το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης (σημερινό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης), εγκαινίασε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 1998, στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης «Λ. Κανακάκις» και στην Αίθουσα της Συλλογής Ελένης Φραντζεσκάκη, μια έκθεση σε δυο ενότητες: «Λ. Κανακάκις. Στη διάσταση του χρόνου» και «Έλληνες καλλιτέχνες. Αναζητήσεις 1950-2000».


Η έκθεση που περιελάμβανε περίπου 200 έργα, βασίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της στις μόνιμες συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρεθύμνης «Λ. Κανακάκις» και σε δανεισμό, για ένα χρόνο, 10 έργων από ιδιωτικές συλλογές και καλλιτέχνες. Η έκθεση ήταν ένας φόρος τιμής στο Ρεθύμνιο καλλιτέχνη Λευτέρη Κανακάκι 1934 – 1985 και στην εξαιρετικής ευαισθησίας, λιτότητας και δύναμης έργο του, ενώ έδωσε τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει τη δουλειά ελλήνων καλλιτεχνών και τους προβληματισμούς τους , έργα των οποίων ανήκουν στη συλλογή.

Παράλληλα, το Κ.Σ.Ε.Δ. μπόρεσε να οργανώσει τα εκπαιδευτικά του προγράμματα και να προχωρήσει στην έκδοση του καταλόγου της Μόνιμης Συλλογής. 

Τα έργα του Λευτέρη Κανακάκι δωρήθηκαν στο Δήμο Ρεθύμνης μετά το θάνατό του, το 1985, από το οικογενειακό του περιβάλλον (Άννα Κανακάκι, Εμμανουήλ Κανακάκις, Μαρία Μαραγκού), καθώς και από τις συλλογές φίλων του (Μαρία Αθανασιάδου, Βούλα Γουνελά, Γιάννης Μανούσακας, Δημήτρης Μυταράς). 

Ο βασικός κορμός της συλλογής αποτελείται από έργα, δωρεά του Χαράλαμπου και της Μαρίας Μαραγκού καθώς και από δωρεές καλλιτεχνών. Σημαντική υπήρξε η συμπαράσταση της Μαρίας Δημητριάδη της αίθουσας τέχνης Μέδουσα. Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί η δωρεά ολόκληρης της σειράς έργων Τρίπτυχα του Στέλιου Σκοπελίτη προς τη Δημοτική Πινακοθήκη Ρεθύμνης. 

Για την έκθεση παραχώρησαν ευγενικά έργα του Λευτέρη Κανακάκι, η Α.Σ.Κ.Τ. «Εις μνήμην» και ο Δήμος Ηρακλείου «Ο Άρης». Η Λένα Εγγονοπούλου, ένα έργο του Νίκου Εγγονόπουλου, ο Ζαχαρίας Πορταλάκης, έργα των Στάμου, Ακριθάκη, Τσαρούχη, Κανιάρη, Τάκι. Η Λωρέττα Γαϊτη, μια κατασκευή του Γιάννη Γαϊτη. Οι Μάνος και Έπη Παυλίδη δύο έργα του Στάθη Λογοθέτη. Η Μαρία Μαραγκού, έργα των Γιάννη Μόραλη και Δημήτρη Περδικίδη. 

Η έκθεση παρέμεινε ανοικτή για το κοινό μέχρι το τέλος του 1999.

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο