Κυβερνητικός Εθισμός, Bogn Jung Kim

Κυβερνητικός Εθισμός, Bogn Jung Kim

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Δίδυμο κτήριο, Προμαχώνας Αγίου Νικολάου-Φορτέτζα  
Επιμέλεια: Θάλεια ΒραχοπούλουΤο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης με ιδιαίτερη χαρά παρουσίασε μία ατομική έκθεση που ήρθε από την Κορέα. Πρόκειται για την έκθεση Κυβερνητικός Εθισμός του Bongjung Kim.  Η έκθεση, σε επιμέλεια της Δρ. Θάλειας Βραχοπούλου, Καθηγήτριας Εικαστικών Τεχνών στο JohnJayCollege της Νέας Υόρκης, εγκαινιάστηκε τo Σάββατο 30 Μαΐου, στις 19:30, στο Δίδυμο κτήριο, στον Προμαχώνα Αγίου Νικολάου, στην Φορτέτζα. 

Για την έκθεση του BongjungKim: Κυνερνητικός Εθισμός η Θάλεια Βραχοπούλου γράφει:
Οι ζωγραφικές εγκαταστάσεις του Bong Jung Kim μαρτυρούν το ενδιαφέρον του για το φαινόμενο του κυβερνητικού εθισμού. Το σύνδρομο του διαδικτυακού εθισμού έχει να κάνει με τον έλεγχο του ορμέμφυτου και στην εποχή μας απαντάται όλο και πιο συχνά. Το ενδιαφέρον του Κιμ να αναδείξει το σύνδρομο του διαδικτυακού εθισμού πηγάζει από την εστίαση της έρευνάς του στις τέχνες. Όπως ακριβώς πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να αντιπαρέλθουν το άγχος, έτσι και ο Κιμ το στοχάζεται ζωγραφίζοντάς το, με εμμονή. Η ενασχόληση με το διαδικτυακό παιχνίδι, με τα διαδικτυακά ψώνια ή με το διαδικτυακό σεξ είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για το άτομο και την οικογένεια και μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικά προβλήματα και μειωμένη παραγωγικότητα, σπάνια επαφή με την οικογένεια, τον σύντροφο ή τους φίλους. Η αποκέντρωση που είναι εγγενής στην παγκοσμιοποίηση και η διάλυση της πυρηνικής οικογένειας είναι συναφή και σύγχρονα φαινόμενα με τη συνεχή παροχή από το διαδίκτυο διαρκώς μεταβαλλόμενων πληροφοριών και προσφορών διασκέδασης. Εντός του πλαισίου αυτού το σύνδρομο του διαδικτυακού εθισμού είναι μια κατανοητή πάθηση. 

Ο Κιμ ζωγραφίζει φυσικές μορφές όπως τα λουλούδια που καλύπτονται από σπασμένα μέρη του υπολογιστή. Το γεγονός ότι ψηφιακά μηχανικά μέρη κείτονται στην επιφάνεια της ζωγραφικής σε κομβικά σημεία που είναι σπασμένα και δυσλειτουργικά, αποκαλύπτει τα συναισθήματα του Κιμ για το ψηφιοποιημένο κόσμο. Στα ζωγραφικά έργα του Κιμ βλέπουμε το περίγραμμα των λουλουδιών να σχηματίζεται με καλώδια υπολογιστών καθώς τα κατεστραμμένα μέρη υπολογιστών διανθίζουν το δεύτερο πλάνο. Τα χρώματα του Κιμ είναι κόκκινο, μαύρο και λευκό και αναφέρονται στην παπαρούνα η οποία παράγει την εθιστική ουσία όπιο. Ο Κιμ απλώνει τα σπασμένα μέρη των υπολογιστών πάνω στο κεντρικό μέρος της γύρης από τις παπαρούνες σα να λέει ότι σε αυτό το σημείο είναι το πλέον επικίνδυνο μέρος του λουλουδιού από το οποίο διυλίζεται το όπιο. Ενώ το σώμα του λουλουδιού είναι κόκκινο, η γύρη είναι μαύρη και αυτήν διαλέγει ο Κιμ να συνδυάσει με τα απλωμένα μέρη των υπολογιστών. 

Στα έργα ζωγραφικής του, ο Κιμ δείχνει το PapaverSomniferum, ένα φυτό με σπάνια ομορφιά, θεραπευτικές ιδιότητες αλλά και παρενέργειες. Στην περίπτωση του Κιμ η παπαρούνα είναι η τέλεια μεταφορά γα τον εθισμό στον υπολογιστή αλλά και η μοναδική ευκαιρία να υπαινιχθεί τον δικό του εθισμό στην τέχνη. Όπως όλα τα πράγματα που είναι ενδιαφέροντα η τέχνη του Κιμ έχει δυαδικά και πολλαπλά χαρακτηριστικά που είναι τόσο καλά όσο και κακά. Το όπιο στην ιατρική είναι γνωστό για τη συμβολή του στη θεραπεία της αϋπνίας, του κλονισμού και του τραυματισμού αλλά και για να μειώσει την παράλυση από ένα εγκεφαλικό και για να απαλλάξει το σώμα από τρέμουλα ή σπασμούς εξαιτίας του τρομώδους παραληρήματος. Από την άλλη πλευρά είναι εθιστικό όταν λαμβάνεται σε υπερβολικές ποσότητες. Αυτό είναι όμοιο με την εμμονή με τον υπολογιστή που μπορεί πραγματικά να υπερκεράσει το άτομο κάνοντάς το να απολέσει τον εαυτό του εντός ενός κυβερνοκόσμου υπερβολικά μεγάλου για να πλοηγηθείς αλλά και υπερβολικά ενδιαφέροντος για να τον αφήσεις. Ωστόσο φέρνοντας το θέμα στο κέντρο της προσοχής μας, Η τέχνη του Κιμ μας βοηθά να μείνουμε συνδεδεμένοι με τον κόσμο της κουλτούρας, της συμμετοχής και της εμπειρίας που είναι εκτός σύνδεσης. Δρα όπως η γνωσιακή θεραπεία συμπεριφοράς κατά την οποία λαμβάνουμε οδηγίες βήμα με βήμα για να βρούμε την πραγματική υποστήριξη στην ζωή και για να επανασυνδεθούμε με τον πραγματικό κόσμο όντας άνετοι με αυτόν αντί να χανόμαστε στον χώρο. 
(Μετάφραση και απόδοση στα Ελληνικά Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος) 

Την βραδιά των εγκαινίων συνόδευσε μουσικά ο Δημήτρης Σιδερής σε ένα solo performance. Ένα πρωτότυπο όργανο –το ηλεκτρικό λαούτο- συνδύασε τον παραδοσιακό με τον σύγχρονο ηλεκτρικό ήχο. Στην ερμηνεία συνυπήρξαν μελωδίες από την δημοτική παράδοση, με τα στοιχεία του αυτοσχεδιασμού και την επεξεργασία του ήχου μέσω των pedal effects, δημιουργώντας ένα ηχητικό περιβάλλον-σημείο συνάντησης, παλαιών και νέων μουσικών αναφορών.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου. 

Η διάρκειά της ήταν έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2015.
Είσοδος ελεύθερη.  


Επικοινωνία:
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ρεθύμνης (Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.)
Μεσολογγίου 32, 74 100 Ρέθυμνο
Τ: +30 28310 52530, F: +30 28310 52689
info@cca.gr  •  cca.gr

tvrachopoulos@gmail.com

Blind Date
εκδοχές πολιτισμικής ιθαγένειας
28 Ιουνίου - 27 Οκτωβρίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο