Καλλιόπη Λεμού - Navigating in the Dark- Part II

Καλλιόπη Λεμού - Navigating in the Dark- Part II

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Μαραγκού 
Τζαμί Ιμπραήμ Χαν, Φορτέτσα, Ρέθυμνο
Διάρκεια: 8 Μαΐου – 27 Αυγούστου 2011
Είσοδος: ΕλεύθερηΣυμπαραγωγή του Μουσείου Μπενάκη και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Η Καλλιόπη Λεμού παρουσίασε το δεύτερο μέρος της έκθεσης με τίτλο Navigating in the Dark.
Το πρώτο μέρος παρουσιάστηκε στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, από τις 26 Ιανουαρίου 2011 έως της 27 Μαρτίου 2011.
Το τρίτο μέρος της έκθεσης ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο, στην κρύπτη του Αγ. Παγκρατίου (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2011).
Η έκθεση ήταν εμπνευσμένη από το ταξίδι και το πέρασμά μας από τη ζωή, θέματα που διατρέχουν το έργο της Λεμού. Με πηγή έμπνευσης τα προσωπικά βιώματα αλλά και την παγκόσμια πραγματικότητα η καλλιτέχνης διαδραματίζει το ρόλο τόσο του δέκτη-θεατή όσο και του αφηγητή.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης παρουσιάστκε στο τζαμί Ιμπραήμ Χαν στο Ρέθυμνο και εξερευνούσε το πνευματικό κομμάτι του ανθρώπινου ταξιδιού. Μέσα στο τζαμί υπήρχε συσκότιση, προσπάθεια να επιστρέψουμε στον «ιδιωτικό-εσωτερικό» μας χώρο. Η Λεμού, γλύπτρια έργων μεγάλων διαστάσεων, συνθέτει σε έναν χώρο μύησης, διαφορετικά υλικά μεταξύ τους: το αλάτι συνομιλεί με το ξύλο, το συμπιεσμένο χαρτί με το ατσάλι, τα καλάμια με το γύψο. «Το τζαμί είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ως θρησκευτικός χώρος προσεγγίζεις έναν πνευματικό κόσμο πιο δυνατό από εσένα. Εδώ χρησιμοποιώ κυρίως κορμούς δένδρων, τα οποία παίρνουν τη πρωτόγονη φόρμα της βάρκας και υλικά όπως το αλάτι, το γύψο και συμπιεσμένο χαρτί».

Στο κέντρο της εγκατάστασης στεκόταν επιβλητικά ένα γυάλινο αυγό, πυρήνας αναγέννησης, το οποίο εσωτερικά κατοικείτο από τρεις τερατόμορφες θεές, (Hairy Goddesses) εκφράζοντας τη δυναμική της ψυχής. Περιμετρικά επανερχόταν η φόρμα και ο συμβολισμός της βάρκας μέσα από τρεις διαφορετικές γλυπτικές ενότητες. Τα Boats Full of Secrets, ξύλινες κάθετες και συγχρόνως πλαστικές φόρμες, κρατούν στο στενόμακρο εσωτερικό τους μυστικά και λειτουργούν ως ενωτικός κρίκος της γης με τον ουρανό. Λίγο πιο πέρα, τα γύψινα Blade Boats με το καλαμωτό εσωτερικό τους στέκονταν ανοιχτά και οριζόντια στην επιφάνεια της γης, ως σημεία διαχωρισμού ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, ενώ ταυτόχρονα το ξύλινο γλυπτό Odysseus Boat, μεταφέροντας τα Salt Heads, φτιαγμένα εξ" ολοκλήρου από αλάτι, τη μόνη ύλη που απομένει όταν οτιδήποτε άλλο έχει εξατμιστεί, λειτουργούσε ως σύμβολο του ταξιδιού μέσα από τη ζωή.

Η Καλλιόπη Λεμού σπούδασε ζωγραφική και printing στο Byam Shaw School of Art και έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Byam Shaw School of Art του Central Saint Martins. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Η πιο πρόσφατη δουλειά της εξερευνά την ταξιδιωτική αφήγηση, την εμπειρία του εκτοπισμού και την πολιτική της αναγκαστικής μετανάστευσης. Από το 2006 έως το 2009 παρουσίασε μία σειρά εγκαταστάσεων σε δημόσιους χώρους με θέμα την παράνομη μετανάστευση μεταξύ των οποίων At Crossroads στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο το 2009 (Akademie der Kunste), το Κύκλιο Ταξίδι, (santralistanbul) στην Κωνσταντινούπολη, 2007-2008 και τα Πορθμεία, στην Ελευσίνα, 2006-2009. Τον Ιανουάριο του 2011 εκδόθηκε το βιβλίο που συνοδεύει αυτή την τριλογία από τον εκδοτικό οίκο Steidl και την Akademie der Kunste.

Οι ατομικές εκθέσεις της περιλαμβάνουν την Rites of Passage, Πινακοθήκη των Κυκλάδων, Σύρος (2006) και την έκθεση στη γκαλερί Angela Flowers του Λονδίνου (1999). Έχει επίσης συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις όπως: Artists Books, ICA, Λονδίνο (2004), γκαλερί «Redfern», Λονδίνο, (2002), γκαλερί «Julian Machin», Λονδίνο (2002), Four Greek Women Artists στη γκαλερί «La Subbia», Πιέτρα Σάντα, Ιταλία (1999). Το γλυπτό-εγκατάσταση «Perpetual Transitions» της Καλλιόπης Λεμού αποτελεί μόνιμο έκθεμα το Ωνάσειο Πολιτιστικό Ίδρυμα στην Νέα Υόρκη.
Την έκθεση επιμελείται η κριτικός τέχνης και Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Μαρία Μαραγκού. 

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: PRC Group. The management house

Μέρος 2ο: 8 Μαΐου 2011- 27 Αυγούστου 2011 στο Τζαμί του Ιμπραΐμ Χαν, Φορτέτζα, Ρέθυμνο
Εγκαίνια: Σάββατο, 7 Μαίου 2011, 19.30

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Μεσολογγίου 32, 74 100 Ρέθυμνο
Τ: +30 28310 52530, F: +30 28310 52689
E-mail: info@cca.gr • http\\:www.cca.gr


Μαρία Παναγίδου artproductions
T: 210 6912331, 210 6913943
Ε: panayides@ath.forthnet.gr

Blind Date
εκδοχές πολιτισμικής ιθαγένειας
28 Ιουνίου - 27 Οκτωβρίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο