Μόνιμη συλλογή. Δέκα Κεφάλαια. Έργα από τη Μόνιμη Συλλογή

Δελτίο Τύπου

10 Κεφάλαια
Έργα από τη Μόνιμη Συλλογή
Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Εγκαίνια: Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017, 20:00
Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο


Την Πέμπτη 25 Μαΐου, στις 20.00 εγκαινιάστηκε η νέα έκθεση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης με τον τίτλο Δέκα Κεφάλαια. Πρόκειται για δέκα ενότητες της τέχνης, όπως εκφράζεται σήμερα,  που, αντιστοιχούν σε έργα από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου μας.

Η έκθεση έχει επετειακό χαρακτήρα αφού το 2017 γιορτάζουμε τα 25 χρόνια από την ίδρυση του χώρου μας. Για τα “Δέκα Κεφάλαια” χρησιμοποιήσαμε περίπου 250 από τα 650 έργα της μόνιμης συλλογής μας, έργα που αποτελούν παλαιότερες και πρόσφατες δωρεές, από ιδιώτες, συλλέκτες και κυρίως καλλιτέχνες. Ανάμεσα σ’ αυτές τις δωρεές, η πολύτιμη χειρονομία της αρχαιολόγου δημοσιογράφου Παρασκευής Κατημερτζή, η οποία με διαθήκη της, κληροδότησε έργα της συλλογής της στο Μουσείο μας.

Για την έκθεση, χρησιμοποιήθηκαν και χώροι εκτός του κεντρικού μουσείου, (Δίδυμο και Πυροβολικό στη Φορτέτσα, Τζαμί Καρά Μουσά Πασά και Ενετικός Ναός Αγίας Σοφίας), με την ευγενική συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, Χαρουπόμυλος - Πολιτιστικό Κέντρο "Επιμενίδης" στο Πάνορμο, Γκαλερί Μορφές-παλιά πόλη Ρέθυμνο. 

Λίγα λόγια για τις δέκα ενότητες από την επιμελήτρια Μαρία Μαραγκού:

Η οικειοποίηση της ιστορίας
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Το τέλος του 20ου αιώνα και οι κατοχυρωμένες ελευθερίες της τέχνης, δίνουν το δικαίωμα στον σύγχρονο καλλιτέχνη να οικειοποιείται μορφές αλλά και θέματα της ιστορίας της τέχνης, τα οποία διαπραγματεύεται με τον προσωπικό του τρόπο.
Καλλιτέχνες:
Μ. Σ. Τ. Κρήτης: Αρμάος Μάρκος, Παπαδημητρίου Άγγελος, Ποταμιάνου Άρτεμις, Σκουλάκης Δημοσθένης, Ψυχοπαίδης Γιάννης.
Διάρκεια: 25 Μαΐου – 10 Δεκεμβρίου 2017

Στέλιος Σκοπελίτης. D’ ArpèsRodin
Γκαλερί Μορφές, παλιά πόλη, Ρέθυμνο
Τα έργα του Στέλιου Σκοπελίτη από τη σειρά DAprèRodin, αποτελούσε μέρος της ενότητας Η οικειοποίηση της ιστορίας.
Πρόκειται για μία επιλογή έργων, δωρεά από τον Στέλιο Σκοπελίτη στο Μ.Σ.Τ. Κρήτης (2009), μέρος της σειράς DApresRodin (1989).
Η σειρά των έργων DApres Rodin, στο σύνολό της, αποτελείται από 65 ασπρόμαυρες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τον Στέλιο Σκοπελίτη το 1989 με μοναδικό μοντέλο ένα κορίτσι από τη Γαλλία, την Φαμπιέν.
Στη σειρά, παρουσιάζονται φωτογραφικά τα σχέδια γυναικείων γυμνών σε αισθησιακές πόζες ως αναπαραγωγή από το Dessins Erotiques του Rodin.
Διάρκεια: 29 Σεπτεμβρίου – 30 Νοεμβρίου 2017


Μυθολογίες και Πραγματικότητα
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Σύμβολα της ιστορίας, έργα που αντλούν από την ελληνική αρχαιότητα, σχόλια αλλά και μύθοι της πραγματικότητας.
Καλλιτέχνες:
Μ. Σ. Τ. Κρήτης: Απέργη Ειρήνη, Αριστόδημος (Παπαδάκης), Αρτέμης Νίκος, Κανακάκις Λευτέρης, Μαγκώνη Δέσπω, Μαντζαβίνος Τάσος, Μιχαηλίδης Αντώνης, Μιχαηλίδης Μιχάλης, Τέτσης Παναγιώτης, Χαραλαμπίδης Νίκος.
Διάρκεια: 25 Μαΐου – 10 Δεκεμβρίου 2017


Η Ιερότητα της φύσης
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Δίδυμο κτήριο – Φορτέτσα
Πρόκειται για έργα που υμνούν το χρώμα και την ελευθερία της γραφής, συνθέσεις άγριες κυρίως που επικαλούνται το ιερό ένστικτο αλλά και κάνουν σχόλια στο λουλουδένιο περιβάλλον.
Καλλιτέχνες:
Μ. Σ. Τ. Κρήτης: Αδαμάκος Γιάννης, Ζούνη Όπυ, Ιωάννου Γιώργος, Καναγκίνη Νίκη, Λάππας Γιώργος, Ντάβου Μπία, Σεβαστάκης Δημήτρης, Χρηστίδης Κώστας.
Δίδυμο κτήριο – Φορτέτσα: Λίτη Αφροδίτη, Σκούρτης Άγγελος, Σόρογκας Σωτήρης, Στραπατσάκη Μαριάννα, Τράγκας Δημήτρης, Τριαντάφυλλου Τάσσος, Τσακίρης Γιώργος, Τσόκλης Κώστας, Χατζαντωνάκης Δημήτρης.
Διάρκεια: 25 Μαΐου – 10 Δεκεμβρίου 2017

Θεολογίες
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Ζητήματα θρησκείας και ανεξιθρησκίας, στην ενότητα που παρουσιάζεται. Καταγραφή του θρησκευτικού αισθήματος αλλά και κριτική απέναντι στην εξουσία του δόγματος.
Καλλιτέχνες:
Μ. Σ. Τ. Κρήτης: Αλεξίου Νίκος, Κυπρής Γιώργος, MagnantiRenee, Ξαγοράρης Ζάφος, Παπαδημητρίου Μαρία, Ραϋμόνδος (Πάνος).
Διάρκεια: 25 Μαΐου – 10 Δεκεμβρίου 2017

Τα αντικείμενα του ανθρώπου
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Αίθουσα Πυροβολικού - Φορτέτσα
Αγαπημένο θέμα της ζωγραφικής, το καθημερινό αντικείμενο, κάνει φανερές τις δυνατότητες αλλά και τις ιδιαιτερότητες του κάθε καλλιτέχνη. Τα αντικείμενα και οι νεκρές φύσεις, από την συλλογή του Μ.Σ.Τ.Κ. ρεαλιστικά, μεταφυσικά,  συμβολικά αλλά και readymade, εκφράζουν τον χρόνο τους και τις μύχιες σκέψεις των καλλιτεχνών που συνθέτουν την σχέση τους με ότι τα περιβάλλει.
Καλλιτέχνες: 
Μ. Σ. Τ. Κρήτης: Κανακάκις Λευτέρης, Κουνδουράκης Μανώλης, Λαζαρίδου Δήμητρα, Μανουσάκης Μιχάλης, Μιγάδης Γιάννης, Μποκόρος Χρήστος, Σεμιτέκολο Γρηγόρης, Χατζηανδρέου Μαρία.
Αίθουσα Πυροβολικού / Φορτέτσα: Αρφαράς Μιχάλης, Γκολφίνος Γιώργος, Ζούνη Ελένη, Κυπρής Γιώργος, Κυριάκη Βάσω, PandolfiniPino, Παππά Νίνα, Χρηστίδου Λευκή.
Διάρκεια: 25 Μαΐου – 10 Δεκεμβρίου 2017


Η ιεροτελεστία του Πορτραίτου
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Το πιο αγαπημένο θέμα της τέχνης, ο άνθρωπος, απασχόλησε ολόκληρη της ιστορία της τέχνης, αφήνοντας αριστουργήματα αλλά και πρωτόλεια σκίτσα.
Η συλλογή του Μ.Σ.Τ. Κρήτης, διαθέτει μια σειρά από πορτραίτα που έγιναν από το 1960 έως και σήμερα.
Οι τάσεις της τέχνης, από τον ρεαλισμό, τον εξπρεσιονισμό, την αφαίρεση έως την φωτογραφία, γίνονται εμφανείς στα γυναικεία και ανδρικά σώματα που παρουσιάζονται.
Καλλιτέχνες:
Μ. Σ. Τ. Κρήτης: Αποστόλου Ευγενία, Ασαργιωτάκη Καλλιόπη, Βαλαβανίδης Γιάννης, Γκιζίρης Κώστας, Δασκοπούλου Σίλεια, Θεοφυλακτόπουλος Μάκης, Κανακάκις Λευτέρης, Καρράς Χρήστος, Κεσσανλής Νίκος, LeeMaelee, Λάππας Γιώργος, Λογοθέτης Στάθης, Λύρα Ελένη, Μάζης Δημήτρης, Μιχαήλου Ελένη, Μπότσογλου Χρόνης, Μυταράς Δημήτρης, Ουδινότη Αγνή, Πατρασκίδης Τριαντάφυλλος, Πολίτη Σπυριδούλα, Ρόρρης Γιώργος, Σκοπελίτης Στέλιος, Τάρλοου Φίλιππος, Τζερμιάς Γιάννης, Χουλιάρας Νίκος.
Διάρκεια: 25 Μαΐου – 10 Δεκεμβρίου 2017


Χώροι και Τοπία
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Αίθουσα Πυροβολικού - Φορτέτσα
Η αναφορά στον χώρο, από το τοπίο του ψυχισμού έως τον ορίζοντα, παρουσιάζεται με έργα των ελλήνων καλλιτεχνών που τον ορίζουν, στο πεδίο της αφαίρεσης, της γραφής και ενίοτε της γεωμετρίας.
Καλλιτέχνες:
Μ. Σ. Τ. Κρήτης: Αλεξάκης Στέλιος, Απέργης Αχιλλέας, Αποστόλου Ευγενία, Γαΐτης Γιάννης, Ζογγολόπουλος Γιώργος, Καλούτσης Βαλέριος, Κτενάς Αλέκος, Λαζόγκας Γιώργος, Μιχαηλίδης Γιάννης, Μορταράκος Κυριάκος, Ξένος Γιώργος, Πατσουράκης Ευτύχης, Σπυρόπουλος Γιάννης, Χανδρής Παντελής, Χατζημιχάλης Γιώργος.
Αίθουσα Πυροβολικού / Φορτέτσα: Αλεξίου Νίκος, Αληθεινός Δημήτρης, Γυπαράκης Γιώργος, Δουλγέρης Χριστόφορος, Ζιάκα Μαρία, Κυπραίος Βασίλης, Μίχας Γιάννης, Παλιεράκη Άννα, Παπαηλιάκης Ηλίας, Πορταλάκη Σοφία, Τσιάρας Φίλιππος, Χριστοδούλου Αντωνάκης.
Διάρκεια: 25 Μαΐου – 10 Δεκεμβρίου 2017


Βία
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Αίθουσα Πυροβολικού - Φορτέτσα
Η σύγχρονη βία, αποτελεί μια καθημερινότητα που, ξεκινά από τις ειδήσεις, διαπερνά το διαδίκτυο και ενίοτε, φτάνει στο σχολείο. Τα έργα της ενότητας, γλυπτά, φωτογραφίες, ζωγραφική και προβολές, εντοπίζουν το φαινόμενο και το καταγγέλλουν έμμεσα.
Καλλιτέχνες:
Μ. Σ. Τ. Κρήτης: Βολανάκης Αντώνης, Λυμπεράτος Ανδρέας, Μεϊμάρογλου Δέσποινα, Μπάμπουλης Δημήτρης.
Αίθουσα Πυροβολικού / Φορτέτσα: Στασινοπούλου Άσπα, Λοϊζίδου Μαρία, Μαγκώνη Δέσπω.
Διάρκεια: 25 Μαΐου – 10 Δεκεμβρίου 2017

Στέλιος Σκοπελίτης. Τρίπτυχα
Χαρουπόμυλος – Πολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου “Επιμενίδης”
Η σειρά των επιλεγμένων έργων του Στέλιου Σκοπελίτη αποτελούσε μέρος της ενότητας Βία.
Πρόκειται για μία επιλογή από τα έργα του φωτογράφου Στέλιου Σκοπελίτη από τη σειρά “Τρίπτυχα” που μετά την παρουσίασή τους στην Αθήνα, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, το 1997, ο καλλιτέχνης παρουσίασε και στη συνέχεια δώρισε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Τα έργα βασίζονται στη συνύπαρξη φωτογραφιών με θέμα τα σφαγεία, τα πορνεία και την αυτοπροσωπογραφία.
Το σχόλιο του καλλιτέχνη που πάνω από σαράντα χρόνια εκφράζεται με μέσο τη φωτογραφία, επικεντρώνεται στην αντιπαράθεση της βιαιότητας των σφαγμένων ζώων και των πορνείων καθώς και στο εξπρεσιονιστικό πορτρέτο.
Διάρκεια: 16 Σεπτεμβρίου – 16 Οκτωβρίου 2017


Με αφορμή την Ελένη
Τζαμί Καρά Μουσά Πασά
Συμβολή οδών Αρκαδίου και Β. Ουγκώ
Ένα έργο με δύο αφηγήματα.
Αφήγημα Πρώτο: Η Ελένη είναι μια μαθήτρια του περασμένου αιώνα που κεντά ένα μαξιλάρι. Χρόνια αργότερα, η καλλιτέχνης Ρένα Παπασπύρου, αγοράζει το κέντημα στα παλιατζίδικα. Τα μοτίβα της σταυροβελονιάς, γίνονται αφορμή για ένα επίτοιχο έργο της με μικρά χαρτιά.
Αφήγημα δεύτερο: Η Άσπα Στασινοπούλου, ονειρεύεται πριν τέσσερα χρόνια ότι φορά ως ρούχο ένα έργο της Ρένας Παπασπύρου. Το διηγείται.
Η Παπασπύρου ετοιμάζει ένα ρούχο για την Άσπα με το μοτίβο του μαξιλαριού της  μικρής Ελένης.
Η Άσπα το φορά και περπατά στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας και λίγο αργότερα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Τα δύο performances φιλμάρονται και δωρίζονται μαζί με το φόρεμα και το κέντημα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Διάρκεια: 25 Μαΐου – 20 Οκτωβρίου 2017


Ένα 24ωρο στη πόλη
Ενετικός Ναός Αγίας Σοφίας
Οδός Πάνου Κορωναίου
Ο φωτογράφος Γιάννης Οικονόμου, παρακολουθεί με τον φακό του, την κίνηση στην Αθήνα μια καλοκαιρινή ημέρα. Άνθρωποι κινούνται στο μετρό και στους δρόμους, παιδιά παίζουν στην πλατεία Συντάγματος, τουρίστες, αλλά και μετανάστες, αναζητούν χώρο και δροσιά. 
Διάρκεια: 25 Μαΐου – 17 Αυγούστου 2017

Κατά τη διάρκειά των εκθέσεων πραγματοποιούνται παράλληλες δράσεις και οργανωμένες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Επικοινωνία:
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ρεθύμνης (Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.)
Μεσολογγίου 32, 74 100 Ρέθυμνο
Τ: +30 28310 52530, F: +30 28310 52689
E-mail: info@cca.grhttp\\:www.cca

Ten Chapters, Permanent Collection, 2017

Blind Date
εκδοχές πολιτισμικής ιθαγένειας
28 Ιουνίου - 27 Οκτωβρίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο