Η Συλλογή της Alpha Bank

Η Συλλογή της Alpha Bank
Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα
16 Σεπτεμβρίου έως 20 Νοεμβρίου 2016

Την Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 20.00, εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο Ρέθυμνο, Έκθεση με έργα από τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank. Στην Έκθεση παρουσιάστηκαν εξήντα έργα ζωγραφικής και χαρακτικής που χρονολογούνταν από το 1950 έως σήμερα και σκιαγραφούσαν την εξέλιξη της σύγχρονης νεοελληνικής τέχνης σε μία περίοδο με μεγάλες ανατροπές.

Η Έκθεση επικεντρωνόταν σε έργα των καλλιτεχνών της τότε πρωτοπορίας και συγκεκριμένα των: Γ. Γαΐτη, Β. Κανιάρη, Π. Τέτση, Ν. Κεσσανλή, Δ. Περδικίδη, Θ. Στάμου, Μ. Πράσινου αλλά και των καλλιτεχνών που έκτοτε, όρισαν το διεθνές πλέον πρόσωπο της ελληνικής τέχνης, όπως οι Γ. Ψυχοπαίδης, Χ. Ρωμανού, Γ. Μπουτέας, Χρύσα, Σ. Αντωνάκος,  Ν. Καναγκίνη, Β. Σπεράντζας, Κ. Μορταράκος, Ι. Μολφέσης, Α. Λεβίδης, καθώς και τις νεότερες τάσεις: Μ. Ζαμπούρα, Μ. Ζαχαριουδάκης, Ν. Αλεξίου, Γ. Λάππας, Δ. Αγγελίδου, Μ. Γιαννακάκη. Αντίστοιχα, τα έργα χαρακτικής καλλιτεχνών όπως οι Β. Κατράκη, Α.Τάσσος, Κ. Γραμματόπουλος, Τ. Νικολαΐδη, Γ. Βαρλάμος, Ρ. Τζολάκη, Μ. Αρφαράς, Δ. Σιατερλή, Μ. Σχοινά, Β. Τσαλαματά,  Κ. Παπαμιχαλόπουλος, ορίζουν την πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξή της στην Ελλάδα.

Η κυρίως ενότητα της Εκθέσεως πλαισιωνόταν από πίνακες της περιόδου 1920-1940, σημαντικών παλαιοτέρων Ελλήνων ζωγράφων (Κ. Παρθένης, Γ. Μπουζιάνης, Θ. Τριανταφυλλίδης, Ν. Λύτρας, Σ. Παπαλουκάς, Γ. Στέρης). Τα συγκεκριμένα έργα, τα οποία απεικονίζουν τις τάσεις της εποχής, επηρέασαν ουσιαστικά τις αντιλήψεις της επόμενης καλλιτεχνικής γενιάς.

H Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank περιλαμβάνει 5.500 έργα νεοελληνικής τέχνης κυρίως και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συλλογές έργων τέχνης στον ελληνικό χώρο, που δημιουργήθηκαν από τραπεζικούς οργανισμούς και ιδρύματα. Τα έργα της προέρχονται από τις Συλλογές των Τραπεζών Πίστεως, Ιονικής, Λαϊκής, Εμπορικής και Citibank, οι οποίες ενοποιήθηκαν σταδιακά κατά την περίοδο από το 2000 έως το 2014.

Η Συλλογή έχει εκθεσιακή και εκδοτική δραστηριότητα, ενώ συμμετέχει επίσης σε εκθέσεις, διοργανώσεις και χορηγικά προγράμματα που αφορούν στην ελληνική τέχνη. Στο πλαίσιο της διοργανώσεως εκθέσεων με έργα της Συλλογής που περιοδεύουν ανά την Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2016 η Έκθεση παρουσιάσθηκε στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, πριν μεταφερθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Alpha Bank Collection, 2016

Blind Date
εκδοχές πολιτισμικής ιθαγένειας
28 Ιουνίου - 27 Οκτωβρίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο