Η Δικαίωση του Τλον

Η Δικαίωση του Τλον

Την Κυριακή 6 Μαΐου 2001, στις 12 το μεσημέρι, εγκαινιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη “Λ. Κανακάκις”, η μεγάλη ομαδική έκθεση “Η Δικαίωση του Τλον”, με επιμέλεια του Γιάννη Σταθάτου.

Επρόκειτο για την κεντρική διεθνή έκθεση των εκδηλώσεων της Θεσσαλονίκης “Φωτοσυγκυρία 2001” που είχε παρουσιαστεί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τον περασμένο Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, με την οργάνωση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης στο πλαίσιο συνεργασίας με τους αντίστοιχους φορείς αλλά και τα νεοσύστατα κρατικά μουσεία της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε την έκθεση «Η Δικαίωση του Τλον» στην οποία πήραν μέρος Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες με καινούρια έργα τους συνδεδεμένα με το σκεπτικό του επιμελητή της έκθεσης.

Οι καλλιτέχνες ήταν: Στέλιος Ευσταθόπουλος, Όλγα Καλούση, Γιάννης Κωνσταντίνου, Ελένη Μαλιγκούρα, Νατάσσα Μαρκίδου, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Αιμίλιος Μοργιαννίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πάνος Βαρδόπουλος, Νάγια Γιακουμάκη που εκπροσωπούσαν την Ελλάδα και ο Χάρης Ζεβλάρης από την Κύπρο. Οι διεθνείς συμμετοχές ήταν: Eric Emo (Γαλλία), Joan Fontcubert (Ισπανία), Philip George (Αυστρία), Μαρκ Χατζηπατέρας (ΗΠΑ), Maggie Lambert (Βρετανία), Mari Mahr (Βρετανία), Wojciech Prazmowski (Πολωνία), Lynn Silverman (ΗΠΑ) και Susan Trangmar (Βρετανία).

Η έκθεση “Η Δικαίωση του Τλον” ερευνούσε τη δυνατή έλξη της φωτογραφίας προς το φανταστικό, έλξη που έχει ενταχθεί στο έπακρον στην εποχή της ψηφιακής εικόνας.

Ο Γιάννης Σταθάτος άντλησε τον τίτλο και το σκεπτικό της έκθεσης από το διήγημα του Χόρχε Λούις Μπόρχες “Tlon, Uqbar, Orbis Tertius” όπου ο μεγάλος Αργεντινός συγγραφέας εφευρίσκει δύο συνυφασμένους κόσμους: την Ουκμάρ, μυστηριώδη Ασιατική χώρα, κάπου ανάμεσα στο Χαρασάν και την Αρμενία και τον Τλον, φανταστικό κόσμο που η περιγραφή του αποτελεί τη μοναδική λογοτεχνική απασχόληση των συγγραφέων της Ουκμάρ. Οι φιλόσοφοι και μεταφυσικοί του Τλον «δεν αναζητούν την αλήθεια, ούτε καν την αληθοφάνεια, αλλά το εκπληκτικό. Εικάζουν πως η μεταφυσική είναι κλάδος της φανταστικής λογοτεχνίας». Η μεταφυσική, η ζωολογία και η τοπιογραφία του Τλον είναι παράδοξες. Ο Μπόρχες συγκλονισμένος μιλά για «διαφανείς τίγρεις και πύργους από αίμα».

Σ’ ένα υστερόγραφο του 1947, ο Μπόρχες περιγράφει την ανακάλυψη μίας πανάρχαιας συνομωσίας χάρη στην οποία, στις αρχές του αιώνα, δημοσιεύτηκε ο πρώτος τόμος της εγκυκλοπαίδειας του Τλον, σύμφωνα με τον Μπόρχες, ο οποίος υποστηρίζει ότι πρόκειται για «το πιο κολοσσιαίο επίτευγμα της ανθρωπότητας».

Η έκθεση είχε διάρκεια έως τις 18 Ιουνίου 2001.

Blind Date
εκδοχές πολιτισμικής ιθαγένειας
28 Ιουνίου - 27 Οκτωβρίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο