Γιώργος Λάππας

Γιώργος Λάππας

Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού
Χορηγός: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Διάρκεια: 24 Μαϊου - 28 Αυγούστου 2005,
Χώρος Τέχνης "8", ΡέθυμνοΤο Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης (σημερινό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης), εγκαινίασε  το Σάββατο  14 Μαΐου 2005, στις 8:00 το βράδυ, την έκθεση του καλλιτέχνη Γιώργου Λάππα, στο Χώρο Τέχνης «8» (Χειμάρας 8, Ρέθυμνο).

Η δουλειά του Γιώργου Λάππα για το Κ.Σ.Ε.Δ ήταν μια εγκατάσταση, ειδικά οργανωμένη για το συγκεκριμένο χώρο, που κάλυπτε το αίτημα της ανάγνωσης του παρελθόντος μέσα από το σημερινό βλέμμα. Ο κορμός της έκθεσης και η ανάπτυξή του ήταν οκτώ από τα πιο γνωστά έργα του γλύπτη. Επρόκειτο για επιλογή που δε στόχευε στην ποιοτική συγκομιδή αλλά, κυρίως, στη σύνθεση μιας κόκκινης μουσικής. Το κάθε έργο κατείχε τη δική του οντότητα και ιδιοσυγκρασία και όλα μαζί υπερασπίζονταν τη ρυθμική αυστηρότητα, συμπεριφερόμενα σα μέλη ενός μουσικού θιάσου.

Η δράση ξεχυνόταν στον κόκκινο ποταμό, κατασκευή στην οποία υπήρχε ο κεντρικός σπινθήρας του παπουτσιού, του βασικού ήρωα, το «φωτεινό παπούτσι» δηλαδή, το οποίο ήταν το τελευταίο χρονολογικά έργο της έκθεσης.

Τα γνωστά πλαστικά ζητήματα που έχει εισάγει η γλυπτική του Γιώργου Λάππα, όπως η μη ισορροπία που υπερασπίζεται την ισορροπία, τα μη μετρημένα μέλη που αποτελούν τη συνάθροιση ενός μαγνητικού σώματος, η αποσύνδεση των μελών από τον κορμό τους και η υπόστασή τους στο νέο σώμα που δημιουργούν αλλά και ζητήματα ιδεολογίας, όπως η αφήγηση που επιτυγχάνεται μέσα από νοηματικές εικόνες, επαναπροσδιορίζονται και επαναπροσδιορίζουν το χώρο.

Ο κεντρικός κόκκινος αφηγητής διαθέτει το προνόμιο να εικονίζει, ή αν θέλετε να «εκφωνεί» μνήμες από την εμπειρία ενός πολιτισμού και τα μέλη αυτής της ιδιότυπης χορωδίας να υπερασπίζονται και να νομιμοποιούν τα αφηγούμενα. Πρόκειται για ένα έργο διαδραστικό, στη μη αμφίσημη κινητοποίηση όρασης και γνώσης, το οποίο λειτουργεί στους όρους ενός ανοικτού θεάματος ικανού να ενεργοποιήσει την προσωπική μνήμη των δεδομένων του βλέμματος, της γνώσης και της εμπειρίας.

Την επιμέλεια της  έκθεσης είχε η Μαρία Μαραγκού.

Χορηγός της έκθεσης ήταν το Ίδρυμα ‘Σταύρος Νιάρχος”.

Με την έκθεση κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Futura, δίγλωσσος κατάλογος μονογραφικού χαρακτήρα για τη δουλειά του καλλιτέχνη.

Η διάρκεια της έκθεσης ήταν ως 28 Αυγούστου 2005.

Blind Date
εκδοχές πολιτισμικής ιθαγένειας
28 Ιουνίου - 27 Οκτωβρίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο