Γιάννης Τζερμιάς

Γιάννης Τζερμιάς

Οιδίπους. Εικόνες μετά την τύφλωση

Γιάννης Τζερμιάς. Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού
Διάρκεια: 24 Σεπτεμβρίου 2012 - 13 Ιανουαρίου 2013

Άρτεμις Ποταμιάνου, “Ιδιωτικό Μουσείο”
Γιάννης Τζερμιάς, “Οιδίπους / Εικόνες μετά την τύφλωση”
Πόπη Τσουκάτου, “Σιωπή”


Τρεις νέες εκθέσεις φιλοξενήθηκαν από την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012, στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Επρόκειτο για τρεις ατομικές παρουσίες που, κάλυπταν το ζήτημα της ζωγραφικής, της φωτογραφίας και της τέχνης που συνδέεται με την τεχνολογία, με στόχο την ενεργοποίηση του θεατή σε διαφορετικές φόρμες και εκφράσεις που, ωστόσο καλύπτουν το αίτημα της ατομικής έρευνας στον παρόντα χρόνο.

Στον ισόγειο χώρο, η έκθεση του Γιάννη Τζερμιά, “Οιδίπους. Εικόνες μετά την Τύφλωση”, μια δουλειά του γνωστού καλλιτέχνη, μετά την Μήδεια, τον Φιλοκτήτη και τον Αγαμέμνονα.
Ο Οιδίπους, βλέπει μετά την ηθελημένη τύφλωσή του, παραπέμποντας τον επισκέπτη στην ουσία των μεγάλων θεμάτων της ζωής.

Στις παρυφές του ζητήματος της τυφλότητας και της σιωπής η καινούργια δουλειά της φωτογράφου Πόπης Τσουκάτου (στον πρώτο όροφο του Μουσείου) με γυναικείες φιγούρες εγκιβωτισμένες στο ρούχο που κάνουν διάλογο με τα εγκαταλελειμμένα σπίτια -κουφάρια του χωριού της Μικράς Ασίας, Λιβίσι.

Η αβάστακτη γοητεία των μεγάλων έργων των Μουσείων, αποτελεί έμπνευση και γεννά διάθεση σχολιασμού στην πρόσφατη δουλειά της Αρτέμιδος Ποταμιάνου (πρώτος όροφος Μουσείου) η οποία δημιουργεί το προσωπικό της μουσείο σε ένα παιγνίδι που γίνεται στον υπολογιστή.

Οι εκθέσεις συνοδεύονται από δίγλωσσο κατάλογο με κείμενα των: Μαρίας Μαραγκού, Σταύρου Καβαλάρη, Σωτήρη Μπαχτσετζή, Γιάννη Τζερμιά.

Η διάρκεια των εκθέσεων ήταν ως τις 13 Ιανουαρίου 2013 ενώ πραγμτοποιήθηκαν όπως πάντα ξεναγήσεις σε παιδιά και ενήλικες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Επικοινωνία:
Τ: +30 28310 52530, F: +30 28310 52689
E-mail: info@cca.gr •http\\:www.cca.gr

Blind Date
εκδοχές πολιτισμικής ιθαγένειας
28 Ιουνίου - 27 Οκτωβρίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο