Ετήσια έκθεση Εικαστικών Εργαστηρίων 2007

Ρέθυμνο, 15 Ιουνίου 2007

Την Παρασκευή 22 Ιουνίου, το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης (σημερινό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης) εγκαινίασε, στο Κτίριο Πυροβολικού, στη Φορτέτσατην έκθεση με τίτλο:  «Παρατηρώ, Μαθαίνω, Δημιουργώ», με έργα παιδιών και ενηλίκων των Εικαστικών Εργαστηρίων, της περιόδου 2006 – 2007.

Η φαντασία, η παρατήρηση, η ευρηματικότητα και η δημιουργικότητα πρωταγωνιστούν στα έργα των μαθητών. 
Στην έκθεση παρουσιάστηκαν έργα ζωγραφικής, κεραμικής, χαρακτικής, κοσμήματος, κατασκευών κ.ά.,  όλων των τμημάτων που προέκυψαν μέσα από τις σύγχρονες διδακτικές μεθόδους της εικαστικής παιδείας.

Στα Εικαστικά Εργαστήρια λειτουργούν παιδικά τμήματα και τμήματα ενηλίκων. Στα τμήματα αυτά προσφέρεται η δυνατότητα οι μαθητές να μάθουν διαφορετικές τεχνικές και χειρισμούς εκφραστικών μέσων και εργαλείων όπως: σχέδιο, χαρακτική, ζωγραφική, κεραμική, κατασκευή μάσκας, κολάζ, κατασκευές με άχρηστο υλικό, κ.τ.λ.

Μέσα από ειδικά επιλεγμένα προγράμματα, ξεχωριστά για κάθε ηλικία, οι μαθητές αποκτούν αυτογνωσία, ανακαλύπτουν πολλαπλούς τρόπους έκφρασης, διευρύνουν τη φαντασία τους και γνωρίζουν την ιστορία της τέχνης και τον πολιτισμό.

Το παιδαγωγικό μοντέλο των εργαστηρίων αποσκοπεί στο να διευρύνει την αντιληπτική ικανότητα των παιδιών μαθαίνοντάς τα να συλλαμβάνουν τον κόσμο που τα περιβάλλει, όχι μόνον σαν σύνολο εννοιών που προσδιορίζονται λεκτικά και ταξινομούνται με συγκεκριμένα   μαθησιακά συστήματα, αλλά πολυδιάστατα μέσα από την οπτική σύνταξη, μέσα από το σχήμα, την κίνηση, τον όγκο και τη μορφή, μέσα από την παρατήρηση  του χώρου και των φυσικών υλικών κ.ά. Η επαφή με την τέχνη δεν είναι μόνο ένας παράγο­ντας αισθητικής και καλλιτεχνικής μόρφωσης, αλλά συντελεί απεριόριστα στη μόρφωση της προσωπικότητας, στην αρμονική ανάπτυξη του ατόμου και στην ψυχική του ισορροπία. Είναι ένα φυσικό μέσο μάθησης σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης του ατόμου γιατί του μαθαίνει τις αξίες και τις βασικές διδαχές για την πλήρη πνευματική, συγκινησιακή και κοινωνική ένταξή του.

Εκτός των άλλων δραστηριοτήτων έχει καθιερωθεί η συνεργασία των Εργαστηρίων με τα Σχολεία της Α|θμιας  Εκπαίδευσης του Ν. Ρεθύμνης. Οι μαθητές με τη συνοδεία των δασκάλων τους, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα δίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εικαστικών αγωγής στο χώρο των Εργαστηρίων.

Στα Εικαστικά Εργαστήρια του Κ.Σ.Ε.Δ. λειτουργούν τμήματα ζωγραφικής και κεραμικής για παιδιά και ενήλικες. Επίσης λειτουργούν ειδικά τμήματα, για τους υποψηφίους στις σχολές Αρχιτεκτονικής ΤΕΙ και Καλών Τεχνών.