Ετήσια έκθεση Εικαστικών Εργαστηρίων 1998

Ετήσια Έκθεση Εικαστικών Εργαστηρίων 1998

«Τι μπορεί να σημαίνει μια φωτογραφία γάμου των αρχών του αιώνα για τα σημερινά παιδιά;». Αυτή την απάντηση έδωσαν 30 παιδιά από επτά διαφορετικές χώρες της Ευρώπης υποδυόμενα «ρόλους» γαμπρού, νύφης, κουμπάρων, φίλων που φωτογραφήθηκαν και έπλασαν τη δική τους ιστορία γι ‘αυτήν την φωτογραφία. Το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης που συμμετείχε στο ετήσιο πρόγραμμα, πρωτοβουλία του Maison des Enfants της Γαλλίας, παρουσίασε όλο αυτό το υλικό στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης των Εικαστικών Εργαστηρίων του Κ.Σ.Ε.Δ. Το έτος 1998 η έκθεση εγκαινιάστηκε στο χώρο Τέχνης «8» (Χειμάρας 8) και παρέμεινε έως τις 18 Οκτωβρίου 1998.


Με αφορμή τα εγκαίνια της παραπάνω έκθεσης ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, κ. Δημήτρης Αρχοντάκης, η Διευθύντρια του Κ.Σ.Ε.Δ. Ρεθύμνης, κ. Μαρία Μαραγκού, καθώς και οι καθηγητές των Εικαστικών Εργαστηρίων έδωσαν σχετική συνέντευξη τύπου.

Από την πλευρά του ο κ. Αρχοντάκης εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία εξέλιξης και προόδου που έχει σημειώσει το Κ.Σ.Ε.Δ. Ρεθύμνου ενώ για μια ακόμα φορά τόνισε ότι ο Δήμος Ρεθύμνου, θα είναι στο πλευρό του Κέντρου και θα στηρίξει κάθε του πρωτοβουλία. Στη συνέχεια η Διευθύντρια του Κέντρου κ. Μαρία Μαραγκού, αναφέρθηκε στη λειτουργία των Εικαστικών Εργαστηρίων λέγοντας τα εξής:
«Από την πρώτη χρονιά λειτουργίας τους τα Εικαστικά Εργαστήρια επιδίωξαν συνεργασίες τόσο με καλλιτέχνες που προσκάλεσαν, όσο και με άλλα Κέντρα ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά.
Μέσα στα πλαίσια αυτών των προγραμμάτων διοργανώθηκε για το έτος 1998 σε συνεργασία με το Διεθνές Μουσείο της Faenza, στις 29,30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου σεμινάριο κεραμικής για τους δασκάλους των εικαστικών εργαστηρίων του δικτύου της Ελλάδας με θέμα «Η διδακτική μέθοδος του Bruno Munari”. Το σεμινάριο παρουσιάστηκε από την βοηθό του Bruno Munari, Ivana Anconelli, υπεύθυνη των εργαστηρίων για δασκάλους και παιδιά του μουσείου, ενώ πραγματοποιήθηκε και διάλεξη από το διευθυντή του μουσείου Carlo Bojanni με θέμα: «Τα μουσεία και η διδακτική της τέχνης στην Ιταλία».

Στη συνέχεια ανακοινώθηκαν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις των Εικαστικών Εργαστηρίων για το ακαδημαϊκό έτος 1998-1999.

Θεωρώντας ότι η δημιουργική έκφραση είναι δικαίωμα όλων, τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου καθώς επίσης και σε ενήλικες. Μέσα από ειδικά επιλεγμένα προγράμματα, ξεχωριστά για κάθε ηλικία, οι μαθητές αποκτούν αυτογνωσία, ανακαλύπτουν πολλούς τρόπους έκφρασης, διευρύνουν τη φαντασία τους και γνωρίζουν την ιστορία της τέχνης και τον πολιτισμό. Ακόμα έρχονται σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά τόσο της χώρας μας όσο και άλλων χωρών μέσα από ατομικές ή ομαδικές εργασίες και ποικίλες συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Στα Εικαστικά Εργαστήρια λειτουργούσαν για το έτος 1997-1998 10 παιδικά τμήματα και 7 τμήματα ενηλίκων. Στα τμήματα αυτά προσφερόταν η δυνατότητα να μάθουν διαφορετικές τεχνικές και χειρισμούς εκφραστικών μέσων όπως σχέδιο, ζωγραφική, κεραμική, κατασκευή μάσκας, ταπισερί, κολάζ, φωτογραφία, κατασκευές κ.τ.λ.

Blind Date
εκδοχές πολιτισμικής ιθαγένειας
28 Ιουνίου - 27 Οκτωβρίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο