Εν αρχή ην η χαρακτική, 1997

Εν αρχή ην η χαρακτική
Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού
29 Μαρτίου – 18 Μαΐου 1997

Το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης (σημερινό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης), εγκαινίασε την Παρασκευή 28 Μαρτίου 1997, την έκθεση –παραγωγή του Κέντρου- “Εν αρχή ην η χαρακτική”, στο χώρο της Πινακοθήκης Λ. Κανακάκις.

Στην έκθεση μετείχαν τα μέλη της Ομάδα Κέντρου Χαρακτικής και συγκεκριμένα οι καλλιτέχνες: Μιχάλης Αρφαράς, Παναγιώτης Γράββαλος, Μαρία Ζιάκα, Χρόνης Μπότσογλου, Τόνια Νικολαΐδη, Pino Pandolfini, Δήμητρα Σιατερλή.

Οι επτά καλλιτέχνες δούλεψαν έργα ακριβώς για το χώρο της Πινακοθήκης Ρεθύμνου.
Στο σκεπτικό της έκθεσης, την οποία επιμελήθηκε η Μαρία Μαραγκού, ήταν να ερευνηθούν τα όρια της χαρακτικής και οι δυνατότητες της εικαστικής γλώσσας.

Είναι η χάραξη και το τύπωμα που ενδιαφέρει έναν χαράκτη-ζωγράφο, είναι η εικονοποιία εντός του επιτοίχιου πλαισίου, είναι το μέσον-πρόσχημα για τη δημιουργία έργων χώρου ή μήπως το χαρτί και το μελάνωμα η αφορμή για να τεθούν προβλήματα που απασχολούν τον καλλιτέχνη;

Οι επτά δημιουργοί έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις, απευχόμενοι τα στεγανά μέσα από την προσωπική γλώσσα που έχει κατοχυρώσει ο καθένας.
Έτσι ο Μιχάλης Αρφαράς που ζει και εργάζεται στην Γερμανία, παρουσίασε καινούρια δουλειά του που ξεκινάει από το τύπωμα και περνά στην video-art, ο Παναγιώτης Γράββαλος ένα περιβάλλον το οποίο άρχιζε από το τύπωμα της ανθρώπινης μορφής, η Μαρία Ζιάκα επιτοίχια τοπία με χρώμα, ο Χρόνης Μπότσογλου το ξεκίνημα μιας νέας ενότητας με τον τίτλο “ΝΕΚΥΙΑ”, η Τόνια Νικολαΐδη μια εγκατάσταση στο χώρο πλήρη τελετουργικών αναφορών, ο Pino Pandolfini  τη σειρά με τα ίχνη των τροχών του ποδηλάτου καταλήγοντας στην εγκατάσταση 20 πραγματικών ποδηλάτων στην είσοδο της Πινακοθήκης, η Δήμητρα Σιατερλή ένα έργο εννοιακό, στο οποίο παρέμβαινε ενεργά ο επισκέπτης-θεατής.

Η έκθεση παρέμεινε ανοικτή για το κοινό έως τις 18 Μαΐου 1997.
Στα εγκαίνια ήταν παρόντες οι επτά καλλιτέχνες ενώ παρευρέθηκαν ιστορικοί της τέχνης, εκδότες, γκαλερίστες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο της Αθήνας, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Η Διευθύντρια του Μουσείου, Μαρία Μαραγκού, μίλησε για τις αρχές της χαρακτικής και την εξέλιξή της στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία ενώ στη συνέχεια ξενάγησε το κοινό στα έργα της έκθεσης.

Την επόμενη μέρα, οι καλλιτέχνες μίλησαν με τα παιδιά της πόλης του Ρεθύμνου – μαθητές των Εικαστικών Εργαστηρίων του Μουσείου και στη συνέχεια ξενάγησαν τους Ρεθύμνιους επισκέπτες της έκθεσης.

Κατά τη διάρκειά της έκθεσης έγιναν ξεναγήσεις για σχολεία και ενήλικες, διαλέξεις καθώς και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
Με αφορμή την έκθεση κυκλοφόρησε δίγλωσσος κατάλογος.