Εικόνα και Είδωλο, 1998

Εικόνα και Είδωλο.
Η Νέα Ελληνική Φωτογραφία 1975 - 1995
16 Ιανουαρίου - 15 Μαρτίου 1998


Το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης (σημερινό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης), εγκαινίασε την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 1998, στη Δημοτική Πινακοθήκη «Λ. Κανακάκις» την έκθεση «Εικόνα και Είδωλο. Η Νέα Ελληνική Φωτογραφία 1975 – 1995». Ήταν μία παραγωγή του Υπουργείου Πολιτισμού και οργανώθηκε για να εγκαινιάσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα στην Θεσσαλονίκη.

Επρόκειτο για μία πρώτη κριτική αποτίμηση των μεταμορφώσεων της φωτογραφικής εικόνας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσιμης αυτής εικοσαετίας, που επιμελήθηκε ο φωτογράφος και κριτικός Γιάννης Σταθάτος. Η έκθεση περιελάμβανε 230 φωτογραφίες από 44 καλλιτέχνες, έργα όλων των τεχνικών και διαστάσεων, από μικρά επεξεργασμένα Polaroid μέχρι μεγάλες ασπρόμαυρες φωτογραφίες σε αλουμίνιο, έργα που σκιαγραφούν τις εκπληκτικές εξελίξεις του σημαντικού αυτού εκφραστικού μέσου. Εμπλουτισμένη με πολλά κατατοπιστικά κείμενα η έκθεση αποτελούντο από τρεις αλληλοσυνδεόμενες ενότητες: «Η εξερεύνηση του χώρου», «Η ανάγνωση του μέσου», «Η εικαστική διάσταση».

Η πρώτη ενότητα κάλυπτε τον γενικότερο χώρο της παραστατικής φωτογραφίας. Η δεύτερη εξέταζε τις τεχνικές και νοηματικές ιδιαιτερότητες του φωτογραφικού μέσου. Η τρίτη ασχολείτο με τα φωτογραφικά εκείνα έργα που εκ φύσεως ή προθέσεως ανήκουν στον ευρύτερο χώρο των εικαστικών τεχνών.

Ευνόητο είναι ότι λόγω της ρευστότητας του φωτογραφικού μέσου, οι ενότητες αυτές ήταν σε μεγάλο βαθμό αυθαίρετες και ότι αρκετά έργα της έκθεσης θα μπορούσαν δικαιολογημένα να είχαν τοποθετηθεί σε διαφορετική κατηγορία.

Η έκθεση συνοδευόταν από δίγλωσσο κατάλογο 300 σελίδων, έκδοση του ΥΠ.ΠΟ., που αποτελούσε βασική πηγή για την μελέτη της σύγχρονης ελληνικής φωτογραφίας.

Η έκθεση από την Θεσσαλονίκη, είχε ταξιδέψει ήδη στην Μπρατισλάβα και πριν συνεχίσει την παρουσία της στην Ευρώπη φιλοξενήθηκε στο Ρέθυμνο ως τις 15 Μαρτίου 1998.

Το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης ενδιαφέρει η φωτογραφία ως έρευνα της γλώσσας στο πλαίσιο της σύγχρονης τέχνης. Είχε ήδη παρουσιάσει εκθέσει ιστορικές και πειραματικές, ελλήνων και ξένων φωτογράφων ενώ συντηρεί μόνιμα εργαστήριο φωτογραφίας στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του και των Εικαστικών του Εργαστηρίων. Στο πλαίσιο της έκθεσης έγιναν διαλέξεις για την φωτογραφία, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Στην έκθεση συμμετείχαν οι εξής φωτογράφοι και εικαστικοί καλλιτέχνες: Αλέξανδρος Αβραμίδης, Δημοσθένης Αγραφιώτης, Γιάγκος Αθανασόπουλος, Περικλής Αλκίδης, Κωστής Αντωνιάδης, Εριέττα Αττάλη, Κωστής Βαρδίκος, Πάνος Βαρδόπουλος, Άρις Γεωργίου, Νάγια Γιακουμάκη, Γιώργος Δεπόλλας, Χριστίνα Δημητριάδη, Γιάννης Δήμου, Στέλιος Ευσταθόπουλος, Στράτος Καλαφάτης, Λίζη Καλλιγά, Κατερίνα Καλούδη, Όλγα Καλούση, Γιώργος Κατσάγγελος, Πάνος Κοκκινιάς, Κώστας Κολοκυθάς, Νίκος Κουκής, Ελένη Μαλιγκούρα, Γιάννης Μαραπάς, Νατάσσα Μαρκίδου, Νίκος Μάρκου, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Μανόλης Μπαμπούσης, Λία Ναλμπαντίδου, Νίκος Οικονομόπουλος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νίκος Πάντης, Μαρία Παπαδημητρίου, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Πάρις Πετρίδης, Ευδοξία Ράδη, Κώστας Σέργης, Γιάννης Σταθάτος, Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος, Θεόφιλος Σταπιάδης, Επαμεινώνδας Σχίζας, Γιώργος Τοσουσάκης, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Blind Date
εκδοχές πολιτισμικής ιθαγένειας
28 Ιουνίου - 27 Οκτωβρίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο