Έφη Μιχελή

Το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης (σημερινό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης), φιλοξένησε από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 2005, στην αίθουσα του Πυροβολικού στη Φορτέτσα την έκθεση με έργα ζωγραφικής της Έφης Μιχελή.

Η έκθεση ήταν χορηγία του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου «Αισθητική και Τέχνη: Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις», που διοργανώθηκε από το τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στις 5 και 6 Νοεμβρίου.

Η έκθεση που συμπεριελάμβανε περίπου 65 έργα της ζωγράφου, προκάλεσε στο κοινό ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η ζωγράφοςΈφη Μιχελή, αποδίδει μέσα από τα έργα της με απαλούς τόνους και απλή αμεσότητα, τα βιώματα του κοντινού της κόσμου.

Βλέπει και δίνει μορφές σε χωριά και τοπία της Ελλάδας με μάτια ανεπηρέαστα από συμβατικότητες, ενώ κάποιες φορές αποτυπώνει στις εικόνες της τη μαγεία της παιδικής ζωγραφικής.

Η ζωγράφος εμφανίστηκε στον καλλιτεχνικό χώρο το 1952 και σύντομα χαρακτηρίστηκε από τους τεχνοκριτικούς ως ναϊφ ζωγράφος. Κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της δραστηριότητας πήρε μέρος σε όλες τις Πανελλήνιες εκθέσεις και σε περισσότερες από 50 ομαδικές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Παρουσίασε επίσης τη δουλειά της σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Βοστόνη και τη Στοκχόλμη.

Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις και μετάλλια. Το 1979 ίδρυσε το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή με σκοπό τη μελέτη, προαγωγή και διάδοση της αισθητικής και της φιλοσοφίας της τέχνης.

Για το καλλιτεχνικό έργο της Έφης Μιχελή έχουν γραφτεί πολλές κριτικές σε εφημερίδες και σε περιοδικά τέχνης. Έργα της βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η Μαρία Μαραγκού, Διευθύντρια του Κ.Σ.Ε.Δ. Ρεθύμνης.