Δημήτρης Μυταράς, 1995

Αναδρομική έκθεση Δημήτρη Μυταρά
Εγκαίνια: Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 1995
Διάρκεια: 19 Δεκεμβρίου 1995 – 31 Ιανουαρίου 1996Στο πλαίσιο του Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού του Κέντρου Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης (σημερινό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης), οργανώθηκε Αναδρομική έκθεση του Δημήτρη Μυταρά.

Η έκθεση περιελάμβανε αξιόλογα έργα της πρώιμης περιόδου του γνωστού ζωγράφου. Έργα που παρουσιάστηκαν καταρχήν στην Εθνική Πινακοθήκη, προσαυξημένα με ένα υλικό που συνέβαλλε στην καλύτερη γνωριμία του κοινού της Κρήτης με το σύνολο της δουλειάς του ζωγράφου.

Εκτός από τα παλιά έργα εκτίθεντο και 18 μνημειακά έργα, συνθέσεις στις οποίες περνά ο καλλιτέχνης στην πιο ώριμη περίοδο της δουλειάς του, τα θέματα και τις μνήμες μιας ολόκληρης ζωής.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης παρουσιάστηκε ένα βιντεόραμα, αναφορά στη ζωή και το έργο του Δημήτρη Μυταρά με τη μουσική του νέου συνθέτη Αριστείδη Μυταρά, γιου του ζωγράφου. Η μουσική σύνθεση είχε τον τίτλο “Η φωνή της Κασσάνδρας”.

Η Αναδρομική έκθεση του Δημήτρη Μυταρά, στο Ρέθυμνο, εντασσόταν στο πλαίσιο του προγράμματος του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων που στηριζόταν από τον Δήμο Ρεθύμνης και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Γι’ αυτή την παρουσία κυκλοφόρησε ειδικός κατάλογος με κείμενα της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, της Μαρίας Μαραγκού και του ίδιου του ζωγράφου, ο οποίος αφιέρωσε την έκθεση της Κρήτης στον φίλο του Λευτέρη Κανακάκι.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων παραβρέθηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης ο οποίος πραγματοποίησε ξενάγηση στα έργα του.

Blind Date
εκδοχές πολιτισμικής ιθαγένειας
28 Ιουνίου - 27 Οκτωβρίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο