Δημήτρης Χαντζόπουλος

Δημήτρης Χαντζόπουλος

Έκθεση ζωγραφικής και πολιτικής γελοιογραφίας

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Παλιάς Πόλης "Ημέρες Ρεθύμνου" -
Συνδιοργάνωση με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού
Διάρκεια: 11 Μαίου - Τέλος Ιουλίου 2013Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινίασε την Παρασκευή 10 Μαΐου, στις 20:30, την έκθεση ζωγραφικής και πολιτικής γελοιογραφίας του Δημήτρη Χαντζόπουλου.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Παλιάς Πόλης «Ημέρες Ρεθύμνου ενώ αποτέσε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Μαραγκού.

Μικρά έργα αλλά και μεγάλα διαστάσεων έως 1Χ1,70 περιελάμβανε η έκθεση του καλλιτέχνη που επί τρία χρόνια προετοίμαζε μεθοδικά. Με μια ενδιαφέρουσα ποικιλία τοπίων να διαμορφώνονται στον φλοιό τους, υπερμεγέθεις σε ορισμένα τους στησίματα σαν οικόσιτοι μετεωρίτες οι πατάτες είναι παντού στα έργα του καλλιτέχνη έχοντας μια ιδιαίτερα έντονη ρεαλιστική απεικόνιση ώστε να μοιάζουν με φωτογραφίες. Άλλοτε ως κεφάλι ανθρώπου, άλλοτε μέσα σε μια μπανιέρα, άλλοτε δεμένη μ" ένα λεμόνι, άλλοτε μόνη της μισοξεφλουδισμένη. Μολονότι ακούγεται σαν τρόπος μαγειρέματος ή σερβιρίσματος, αφορά ένα δεξιοτεχνικά δουλεμένο όσο και ασυνήθιστο εικαστικό θέμα. Οι πατάτες του Χατζόπουλου συμπτύσσουν μοναδικά την ετυμολογική σχέση ανάμεσα στην γεύση (gout) και την καλαισθησία (γούστο). Κάποια μάλιστα έργα του μας φέρνουν έντονα στη μνήμη φιγούρες του Χένρι Μουρ και άλλα το γλυπτό του Χανς Αρπ.

Ο Δ. Χατζόπουλος γεννήθηκε το 1956 στην Πάτρα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κινούμενα σχέδια στο Emily  Carr University of Art & Design στο Βανκούβερ του Καναδά.  Εργάζεται ως σκιτσογράφος στην εφημερίδα «Τα Νέα».  Έχει εκδώσει τα βιβλία: «Αχ και να΄ξερες τι μου θύμισες», «Αι αγαπώσαι και Εις Άγραν Ρεθύμνου» - εκδόσεις  «Άγρα» και «Αυτό που ζούμε» σε συνεργασία με τον Σταύρο Θεοδωράκη, - εκδόσεις «Ποταμός».

Η διάρκεια της έκθεσης ήταν ως το τέλος Ιουλίου 2013 ενώ πραγματοποιήθηκαν όπως πάντα ξεναγήσεις σε παιδιά και ενήλικες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Blind Date
εκδοχές πολιτισμικής ιθαγένειας
28 Ιουνίου - 27 Οκτωβρίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο