Διελεύσεις / Crossings

Διελεύσεις / Crossings

Δελτίο Τύπου

Διελεύσεις
Επιμέλεια:
Μαρία Μαραγκού

Υστερομινωϊκό Νεκροταφείο Αρμένων
Εγκαίνια: Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018, 20:00


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και το Μουσείο  Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, γιόρτασαν την πανσέληνο του Αυγούστου με μία εικαστική παρέμβαση στη Μινωική Νεκρόπολη Αρμένων. Εκεί, στο δάσος των βελανιδιών και στον χώρο των 220  τάφων που έχουν ανασκαφεί μέχρι σήμερα, τέσσερις καλλιτέχνες παρουσίασαν έργα τους για τον συγκεκριμένο τόπο.

Η ιδέα της επιμελήτριας Μαρίας Μαραγκού, ήταν μια ταπεινή παρέμβαση που δεν ανταγωνίστηκε στοιχεία του χώρου. Οι καλλιτέχνες με σεβασμό δημιούργησανν έργα/κτερίσματα, συνδεδεμένα με το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία, τη μνήμη και τη συνέχεια.

Η απρόσμενη ανακάλυψη ενός αγγείου, από τον μικρό μαθητή Ανδρέα Βούρβαχη, στα μέσα της δεκαετίας του 60, έδωσε το έναυσμα για την ανασκαφή του γνωστού Υστερομινωικού νεκροταφείου Αρμένων, από τον επίτιμο Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων, αρχαιολόγο Γιάννη Τζεδάκι που συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι και σήμερα.

Ο χώρος είναι επισκέψιμος και λειτουργεί, ενώ το έργο ανάδειξής του έχει ενταχτεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020/ΠΕΠ Κρήτης και ξεκινά η υλοποίησή του, με τη φροντίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και της διευθύντριας Αναστασίας Τζιγκουνάκη.

Ο τίτλος της έκθεσης Διελεύσεις, σχετιζόταν με το οντολογικό ζήτημα της ζωής και του θανάτου. Οι καλλιτέχνες που συμμετήχαν ήταν (αλφαβητικά):Αντώνης Βολανάκης, Blind Adam (Θάνος Κυριακίδης), Καλλιόπη Λεμού και Μανούσος Χαλκιαδάκης.

Τη βραδιά των εγκαινίων και με το φως της σελήνης, ο συγγραφέας Γιώργος Δουατζής διάβασε ποίηση για τον έρωτα και τον θάνατο του Τάσου Λειβαδίτη.

Η έκθεση είχε διάρκεια έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2018.