Χάρτινο το Φεγγαράκι

Χάρτινο το Φεγγαράκι

Χάρτινο το Φεγγαράκι
Επιμέλεια:
Δρ. Θάλεια Βραχοπούλου

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Εγκαίνια: Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018, 20:00
Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο


Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινίασε την έκθεση Χάρτινο το Φεγγαράκι με τη συμμετοχή διεθνών καλλιτεχνών και την επιμέλεια της Δρ. Θάλεια Βραχοπούλου που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.
Η έκθεση εξελίχτηκε στους χώρους του Μ.Σ.Τ. Κρήτης (Μεσολογγίου 32) και στο τζαμί Καρά Μουσά Πασά (συμβολή οδών Αρκαδίου & Β. Ουγκώ).
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν, την 1η Ιουνίου, στο Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, στις 19:00 και στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στις 20:00.

Η έκθεση χρησιμοποίησε ως αντιφατικό στοιχείο, τον τίτλο του παλιού ελληνικού τραγουδιού Χάρτινο το Φεγγαράκι του συνθέτη Μάνου Χατζηδάκι (1925-1994), σε στίχους του Νίκου Γκάτσου (1911-1992). Ένα τραγούδι που γράφτηκε το 1949 για το έργο Λεωφορείον ο Πόθος του Τένεσι Ουίλιαμς το οποίο παίχτηκε στο θέατρο τέχνης του Κάρολου Κουν με πρωταγωνίστριατη Μελίνα Μερκούρη.
Οι στίχοι αναφέρονται σε έναν κόσμο ψευδαισθήσεων που για τον Χατζηδάκη σήμαιναν έναν κόσμο που αποτελούνταν από τάξεις στερημένες και φαντασιώσεις για ένα καλύτερο αύριο. Οι στίχοι του Γκάτσου αντικατοπτρίζουν αυτήν την έννοια της φευγαλέας ψευδαίσθησης «θα φέρει η θάλασσα πουλιά, κι άστρα χρυσά τα’ αγέρι, να σου χαϊδεύουν τα μαλλιά, να σου φιλούν το χέρι. Χάρτινο το φεγγαράκι, ψεύτικη ακρογιαλιά, αν με πίστευες λιγάκι, θα’ σαν όλα αληθινά». 
Ένα τραγούδι ερωτικό λοιπόν που εκφράζει τον πολιτικό προβληματισμό του Τένεσι Ουίλιαμς καθώς και το ελληνικό εγχείρημα της παραγωγής του στο τέλος του ελληνικού εμφυλίου πολέμου και στην αρχή μίας διεθνούς κατάστασης που ονομάστηκε ψυχρός πόλεμος.
Οι στίχοι έρχονται επίκαιροι στη σύγχρονη Ελλάδα και στην ψυχολογία των πολιτών. Τα έργα από χαρτί, ένα υλικό ευαίσθητο που απαιτεί ειδικές δεξιότητες, εκφράζουν την αντίφαση του σήμερα και τις ψευδαισθήσεις απέναντι σε μία σκληρή πραγματικότητα.

Οι καλλιτέχνες από Ελλάδα, Η.Π.Α. και Κορέα ήταν οι εξής:Eozen Agopian, Roya Amigh, Μαρία Ανασάζη, Λυδία Βενιέρη, Long-bin Chen, Joan Giordano, Γιώργος Γιώτσας, Χριστόφορος Δουλγέρης, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Ho Han, Ran Hwang, Τίνα Καραγεώργη, Μαρία Καραμήτου, Μαριγώ Κάσση, Ειρήνη Λιναρδάκη, Δέσπω Μαγκώνη, Renee Magnanti, Lu Mei, Ελένη Μυλωνά, Bill Pangburn, Vincent Parisot, Gahae Park, Λίλα Πολενάκη, YunKu Sang, Hoyoon Shin, Insoo Shin, Xin Song, Κωνσταντίνος Σταματίου, Mary Ting.
και το Hanji paper group: Jinei Cho, Young Joo Im, Keumsuk Park, Seonae Kim, Booduck Lee, Jaesu Um, Yang Bae Jun.

Το τραπέζι των αφηγήσεων
Συμμετοχική performance από την Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Τη βραδιά εγκαινίων της έκθεσης η Κατερίνα Ζαχαροπούλου, υποδέχθηκε το κοινό στη συμμετοχική περφόρμανς Το τραπέζι των αφηγήσεων, στον χώρο που θα βρισκόταν το έργο. Το κοινό κλήθηκε να "αποκαλύψει" σταδιακά ένα, ένα τα αντικείμενα, μινιατούρες που βρίσκονταν αμπαλαρισμένα στο Τραπέζι ενώ κάθε αποκάλυψη συνοδευόταν από μία μνήμη-αφήγηση των συμμετεχόντων. Στο τέλος της περφόρμανς ολοκληρώθηκε η εικόνα του Τραπεζιού των Αφηγήσεων και παρέμεινε έτσι σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης.
Σε αντίθεση με τις 2 προηγούμενες περφόρμανς  και εγκαταστάσεις του έργου το 2017, αρχικά στη ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ  ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ που είναι και παραγωγός του έργου, και ύστερα στην 6η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, με θέμα τις Φαντασιακές Εστίες, το έργο  έφτασε "αμπαλαρισμένο" σε αυτόν τον 3ο του σταθμό στο Ρέθυμνο, στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ και στην έκθεση Χάρτινο το Φεγγαράκι (PaperMoon).
Αποκαλύφθηκε σταδιακά από το κοινό και εστίασε στην ουτοπία των επιθυμιών, το εφήμερο των κατοικήσεων και την μετακόμιση - μετακίνηση ως συνθήκη των καιρών. Τα χαρτιά του αμπαλάζ των επίπλων είναι προστασία και διαφύλαξη ενώ περιτυλίγουν τη μνήμη, και  η απο-κάλυψή τους δίνει μια δεύτερη ευκαιρία να ταξινομηθεί η ζωή και να σημάνει επανεκκίνηση του βίου με τις ουτοπίες, τα ψέματα και τις αλήθειες του.

Για την έκθεση κυκλοφόρησε κατάλογος.
Η διάρκεια της έκθεσης ήταν έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2018 ενώ πραγματοποιήθηκαν όπως πάντα οργανωμένες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Παράλληλες Δράσεις:
HanjiFashionShow
Ένα σημαντικό γεγονός με ρούχα κατασκευασμένα
από το παραδοσιακό κορεάτικο χαρτί Hanji
Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018, στις 21:00
Χώρος: Πλατεία Μικρασιατών, παλιά πόλη Ρέθυμνο
Η δημιουργική ομάδα του HanjiFashionShow, παρουσίασε την Κορεατική κουλτούρα στην ενδυμασία, χρησιμοποιώντας ως βασικό συστατικό για τη δημιουργία των ρούχων, το παραδοσιακό χειροποίητο κορεάτικο χαρτί Hanji.
Οι δημιουργίες από το χαρτί Hanji, προβάλλουν τα υλικά και άυλα στοιχεία του πολιτισμού της Κορέας. Η αρχιτεκτονική, η ζωγραφική, η φύση και η πνευματική κληρονομιά της χώρας αποτυπώνεται στις σχεδιαστικές δημιουργίες της ομάδας. 
Μέσα από αυτό το διαφορετικό γεγονός, δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να κατανοήσει την Κορεάτικη παράδοση γύρω από το χαρτί 'hanji', καθώς και τον συναισθηματικό κόσμο των Κορεατών.
Το χαρτί Hanji κατασκευάζεται από τον εσωτερικό φλοιό του PaperMulberry, ένα δέντρο που προέρχεται από την Κορέα και αναπτύσσεται στα βραχώδη βουνά της, γνωστά στην κορεάτικη γλώσσα ως dak.
Εμφανίστηκε στην αρχαία Κορέα σε διάφορες μορφές. Είτε σαν χαρτί γραφής, είτε σε κατασκευές καθημερινής χρήσης, ιατρικά βοηθήματα (επιδέσμους), ή στην κατασκευή βιβλίων (εξαιτίας της αντοχής του στον χρόνο). 
Την επίδειξη συνόδευσε η μουσική performance από την Kang Sung Mi, με κορεάτικους ήχους που θα αποδοθούν με το παραδοσιακό μουσικό όργανο Gayageum.

Εικαστικά εργαστήρια – Εκπαιδευτικά προγράμματα:
30 Μαΐου 2018, στις 10-12
Υλοποίηση: Keum-suk Park, Kim Seonae, Jeon Yang-bae
Εκπαιδευτικά προγράμματα Κορεάτικης παράδοσης
Χώρος: Εικαστικά Εργαστήρια Εκπαιδευτικού Τομέα Μ.Σ.Τ. Κρήτης (Χειμάρας 8)
Οι καλλιτέχνες δημιουργούν παραδοσιακές κορεάτικες κατασκευές όπως κούκλες με παραδοσιακές κορεάτικες ενδυμασίες, παραδοσιακά κορεάτικα διακοσμητικά και διάφορα άλλα αντικείμενα, χρησιμοποιώντας το παραδοσιακό κορεάτικο χαρτί, Hanji.
Το Hanji είναι φτιαγμένο από τον εσωτερικό φλοιό του Paper Mulberry, ένα δέντρο που προέρχεται από την Κορέα και αναπτύσσεται στα βραχώδη βουνά της. 

31 Μαΐου, στις 10-11
Renee Magnanti & Bill Pangburn
Χώρος: Εικαστικά Εργαστήρια Εκπαιδευτικού Τομέα Μ.Σ.Τ. Κρήτης (Χειμάρας 8)
Σε αυτό το εικαστικό εργαστήρι, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να  δημιουργήσουν κατασκευές κατανοώντας την ομορφιά της μεθόδου της μονογραφίας (monoprint), χρησιμοποιώντας μελάνια που έχουν σαν βάση το νερό και συνδυάζοντας την με τη μέθοδο της χάρτινης ύφανσης.
Η Renee Magnanti είναι μία καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και έχει βραβευτεί για πολλά έργα της. Είναι γνωστή για την ιδιότυπη τεχνική της γλυπτικής στην εγκαυστική καθώς και τη μοναδική της προσέγγιση στην τέχνη, συνδυάζοντας εκτυπώσεις με την τέχνη της ύφανσης.

31 Μαΐου, στις 11-12
Xin Song
Εμπνέοντας τη δημιουργικότητα των παιδιών μας μέσα από την κορεάτικη τέχνη
Χώρος: Εικαστικά Εργαστήρια Εκπαιδευτικού Τομέα Μ.Σ.Τ. Κρήτης (Χειμάρας 8)
Χρησιμοποιώντας την χαρτοκοπτική, τη ζωγραφική και άλλες τεχνικές, τα παιδιά δημιούργησαν διαφορετικά έργα τέχνης, αγκαλιάζοντας την κορεάτικη παραδοσιακή μορφή τέχνης σε μία σύγχρονη έννοιά της.
Η μάθηση μπορεί να είναι διασκεδαστική!!!!

31 Μαΐου, στις 11-12
Vinsent Parisot
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αυτοσχέδια στένσιλ
Χώρος: Εικαστικά Εργαστήρια Εκπαιδευτικού Τομέα Μ.Σ.Τ. Κρήτης (Χειμάρας 8)


Επικοινωνία:
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ρεθύμνης (Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.)
Μεσολογγίου 32, 74 131 Ρέθυμνο
Τ: +30 28310 52530, F: +30 28310 52689
E-mail: info@cca.grhttp\\:www.cca.gr

Χάρτινο το Φεγγαράκι, 2018 | Paper Moon exhibition, 2018